Andre møte med Humlekyllingene

Humlekyllingene er en gruppe øl-entusiaster, også kalt Hønas venner med referanse til Halden Mikrobryggeri. For en liten stund siden hadde de sitt andre treff og vi har fått tilsendt en liten oppsummering.

Så var det klart for andre møte hos Humlekyllingene. Kom det flere enn sist denne forblåste kalde februarkvelden? Kunne varmende stout og porter lokke herrer og gjerne kvinner ned i den dype grotte på selveste valentinsdagen…
Det kunne det. En pen økning ala prosenten på en kraftig imperial stout.
På sms fra andre aktuelle virker det fortsatt som om noen ikke helt tror det er mulig å ta med seg eget øl ned på Den Gyldne Høne (som jo er møtestedet). Oppvekst med norsk alkohollovgiving sitter nok godt i ryggmargen.
Men Tommy som driver stedet er alltid førstemann og fryder seg over alt som er oppi sekken/posen til de som kommer ned og varmer seg. Umettelig mann på godt øl!
Drikk bedre, ikke mere er et godt slagord.Noe Humlekyllingene har som mål å få inn folks allmennkunnskap.

Praten satt som en stout atter en gang fra første sekund.
Hva er forskjellen på en porter og en stout egentlig? Hva skylden navnet imperial?
Oyster stout? Sweet stout? Milk stout? Foreign stout? Baltic porter? Undergjæret eller overgjæret?
At porter har sitt utspring i London og stout sitt utsping i Dublin var vi skjønt enige om. Men humlebruk, tørr eller søt, prosent, serveringsmåte….vi bør ha en ny runde snart. Dette tema er utrolig spennende og stort. Så når høststormen får oss til å lukke alle vinduer og dører, da er vi fulle av ny kunnskap og klare for nye dypdykk i denne sorte verden.

Hva som dukket opp på bordet sier også noe om at det er godt med et slikt forum.
Du verden det finnes mange dyktige bryggere der ute som holder på med mye spennende saker.
Jeg nevnte noe om milk stout og oyster stout innledningsvis.
En av deltagerne hadde faktisk plukket østers på Hvaler! Og brukt de til ølbrygging. Helt fantastisk og rett fra urgamle tradisjoner. Mange husker vel problemene med østersinvasjonen på hvaler. Disse kan fint brukes til matlaging og også øl!
Milk stout fikk vi i både hjemmebryggerversjon og vareprøve fra et bryggeri i nabobyen vår.
Laktose og stout hører sammen. Den ene var på 3,7%. Og er i kommersielt salg. Noe som viser at denne øltypen har  spennvidde. Smaken er god og fin selv på lave prosentnivåer.
Høy prosent og lagringsdyktighet er også det svarte ølets styrke.
Sjefen selv hadde med seg en imperial (betyr over 8%) stout som var lagret ett par år og en helt fersk. Tydelig forskjell mente gruppa. La den stå noen år til. Disse typene kan være litt rå og skarpe før de får noen år på baken. Men smaken er jo som kjent som b….. den er delt, og noen liker det slik og andre sånn. Igjen er dette forumet supert. Her kan en smake og diskutere uten at noe er feil.
Røykmalt brukes også ofte i noen av disse sorte ølene. Vi fikk smake en som var velbalansert, den gikk hjem selv hos dem som ikke er helt fan av dette.
Dagens underligste? Tja en hadde med seg et eget øl som  inneholdt både nøtteekstrakt, kokosmelk og jaggu litt pors fra Høiåsmarka. Kraftig sak som faktisk var veldig behagelig å drikke. Passer fint en fredagskveld til gullrekka. Det spennende med stout og porter er at det er svært robuste øltyper som tåler både høy og lav prosent. Samt de utroligste indegrienser. Kun fantasien som setter sperrer. Og de sperrene skal Humlekyllingene skyve på!

Mat ble det også.
Vi vurderte litt skotsk kraftkost siden øltypene hadde engelsk og irsk utspring. Men da det vi ikke var helt sikre på hvor mange som faktisk kom, så falt valget på en saftig digg gulrotkake. Alltid en sikker vinner til denne type øl.

Vi gleder oss allerede til neste møte.
Mulig det blir litt justering på sted. Vi beveger oss sannsynlig vis inn i fyllearresten og flytter det til en fredag. Slik at EGO Brygghus kan presentere seg litt i ro og mak med sine spennende øl i klassen surt/bittert. EGO har mange svært spennende øl her!

Neste treff er satt til: FREDAG 24 MARS kl 18:00

Mars: 24. – surt/bittert
April: dato kommer – saison/biere de garde/øl med typiske gjærprofiler
Mai: dato kommer – Hvetetid
Juni: dato kommer – sommerøl (ja hva er nå det…)

Vi vil rette en stor takk til Stine Larsen for suveren kake, og Tommy Gjersøe for å ha skaffet flotte lokaler. Samt alle som deltok og tok med godt drikke.

Kommentarer

kommentarer