Barnehagene leste høyt

Tirsdag 1.mars var Barnehagedagen med tema ”Les høyt for oss!”. Vi utfordret barnehagene i Halden til å fortelle hva de gjorde for å markere dagen.
Høvleriet, Stangeløkka, Stenrød og Solbakkeparken gir oss et innblikk i hvilke aktiviteter de hadde.

Solbakkeparken barnehage
Med glimrende skuespill prestasjoner fra den minste, mellomste og største bukken,trollet og musikkanten som spilte opp med gitar satt barna med tinntallerkener av noen øyne og lot seg rive med i denne dramatiske historien. Dagen ble også markert med høytlesning på alle avdelinger, samt at noen har laget bildebøker! En flott dag. Vi anbefaler dere alle å lese for barna!

Høvleriet barnehage
Vi på Høvleriet barnehage har gledet oss til å vise hvordan vi jobber med årets tema! Det er en spennende utfordring å sikre alle barna gode og utviklende opplevelser gjennom høytlesning. Vi ønsker også tenke nytt og utviklende rundt et tema som tenkes som selvsagt i barnehagen. Derfor jobber vi systematisk og gjennomtenkt slik at høytlesningen både støtter barnas språkutvikling, gir en god leseopplevelse og sikrer barns medvirkning. 
Småbarns-basene hos oss setter høytlesning og utforskning med bøker høyt. Vi deler barna opp i mindre grupper slik at det danner gode rammer for høytlesning. Vi har et pågående prosjekt hvor barna medvirker i valg av bøker ved å ha med sin egen bok hjemmefra. I løpet av våren skal vi gjennomføre et spennende besøke til biblioteket.  Småbarns-basene har også jobbet opp sitt eget lille bibliotek slik at det finnes et godt utvalg av tilpassede bøker. De har daglige lesestunder hvor både barn og voksne velger bøker. «Vi tilrettelegger for hyggelige lesestunder hver dag, særlig er det koselig å sette seg ned i sofaen etter en travel dag og utforske en god bok sammen». 
De andre basene på Høvleriet barnehage jobber også med spennende prosjekter. Saga, som er en storbarns base, har skapt et godt tilrettelagt og stemningsfullt leserom. Rommet innbyr til en behagelig og rolig lesestund, med deilige saccosekker, puter og bøker lett tilgjengelig! En annen base har satt fokus på kombinasjon mellom bøker og digitale verktøy. På Høvleriet barnehage er vi så heldig å ha Smart Board. Man tenker kanskje at høytlesning er best i små grupper? Men ved hjelp av Smart Board kan bøker lett overføres til den store skjermen og leses for en stor gruppe. Det blir lett å jobbe med begreper, videreutvikle bokprosjekter og støtte barns språkutvikling på en moderne og morsom måte.

På Høvleriet barnehage har vi satt i gang et felles prosjekt i anledning Barnehagedagen 2016: LESETRE

Alle basene bidrar til å fylle opp lesetreet vårt, som er et symbolet på tema for barnehagedagen dette året. For hver bok som leses henges det et bilde av boken opp på treet. Dette henges opp til inspirasjon og motivasjon for å bruke bøker og høytlesning aktivt i barnehagehverdagen. Vi vil sikre barna i vår barnehage en god språkutvikling gjennom høytlesning.  Vi bruker lesetreet til å minne oss på hvor viktig det er å gi barn en god leseerfaring og mulighet for språkmestring gjennom gode rammer for høytlesning.



Stangeløkka barnehage
Barnehagedagen 2016 ble en suksess!
I dag hadde vi fokus på kulturformidling og fagområdet «kommunikasjon, språk og tekst» i fra Rammeplan for barnehagen.

Som bildene viser, ble bøkene formidlet på forskjellige måter.

Bilder fra «Bukkene Bruse på badeland» ble vist på prosjektor mens boka ble lest.
– «Prinsessen på erten» og «Geitekillingen som kunne telle til 10» ble fortalt med ord og konkreter
– Boka om «Gruffalo» ble lest på vanlig måte og ved hjelp av bildene av dyra på flanellograf.
– «Hvordan bjørnen fikk så kort hale» ble fortalt ved hjelp av skyggeteater
– «Du store himmel» ble lest og noen bilder i boka ble forstørret og satt på en flanellograf
– Når «Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans» ble lest, ble det brukt både bok, en «kosedyrmuldvarp» med bæsj på hodet og kroppsspråk.

Innimellom bøkene ble det så vidt tid til å spise litt frukt og drikke litt.

Gammel og ny barnelitteratur ble formidlet og både barn, foreldre, besteforeldre og andre som hørte på koste seg og trakk rett som det var på smilebåndet.
Og det var nok mange av de voksne besøkende som både mimra litt og fikk høre nyere barnelitteratur. Kanskje tenkte de tilbake til sin egen barndom da de ble lest for? Å sitte på fanget når du er liten og bli lest for, det fins vel ikke noe bedre?

Stenrød barnehage
Vi har jobbet med forberedelser til barnehagedagen 1. mars 2016 siden januar. Vi har lagt til rette for lesing ved å lage koselig lesehjørner og ved å tilby et bredt utvalg av bøker til barn i ulike aldre. Vi har gått i grupper til biblioteket hver onsdag. Der har vi deltatt på eventyrstund og lånt bøker. Barna har tatt med sine erfaringer fra besøkene tilbake til barnehagen, og det å leke bibliotek har blitt en populær rollelek!

Alle avdelingene har samarbeidet om en «stafettbok», der barna har forfattet hver sin del. Den har fått navnet «Historien om Musa Frus», og den handler om magiske hatter, promping og en skummel ulv. På barnehagedagen 1.mars arrangerer vi ulike stasjoner med høytlesing av bøker, fortelling av historier og eventyr ved hjelp av bordteater og flanellograf og presentasjon av stafettboka vår på prosjektor. Vi ser at leselysten blomstrer på Stenrød Barnehage!

Kommentarer

kommentarer