– Bli med på oppdagelsesferd i Halden

Tradisjonen tro inviterer Halden turist og deres samarbeidspartnere til kulturvandringer i sommer. Åtte ganger i løpet av sommermånedene kan man være med til historiske plasser og spennende bygg.
Foto: Nina Røsnæs

Inger Midttun hos Halden turist forteller at vandringene er svært populære.
– Det er et veldig populært tilbud i byen og vi har henvendelser fra tidlig vår om når og hvilke vandringer som kommer. De siste fem årene har vi hatt alt fra 4-900 deltagere totalt. I fjor var det over 1100 deltagere, det er et «toppår». Da hadde vi 300-årsmarkeringen for «Byen brenner» og flere vandringer med temaet 1716.

Vandringene er et samarbeid mellom turistkontoret og mange forskjellige aktører. Hver aktør har ansvaret for ”sin” vandring, men alt markedsføres gjennom en felles plakat.
– Vi er veldig glad for at lag og foreninger i Halden stiller opp og er arrangører for KulTURvandringene. Den første vandringen er et samarbeid mellom HR-nettverket i Halden Kommune og Halden Turist -en vandring for nyinnflyttede, men også for Haldensere som vil lære mer om byen sin, forteller Inger.

Vandringene er gratis og oppmøtested er spesifisert for hver tur.

15. juni – Bli kjent i egen by
Fredriksten festning – «ofte beleiret, aldri beseiret». Magne Rannestad tar oss med på omvisning på festningen. Ved operascenen får vi en kort orientering om årets opera «Tryllefløyten». Vi fortsetter omvisningen ned til og i byen. Her får vi presentert deler av historien om «byen under festningen» ved Thorbjørn Østby.

Arrangør: Halden turist

29. juni – Hagen på Rød herregård – Rødsparken
Parkanlegget på Rød er blant de fineste i landet. Her er en paviljong fra midten av 1700-tallet og et gammelt saluttbatteri. Her er gamle norske roser, nøtteallé og en fantastisk gammel lindetunnel. Hagen ble først anlagt i barokk stil, senere forenklet og romantisert. Det hele er vakkert omkranset av en landskapspark i engelsk stil med majestetiske eike- og bøketrær. En bjørnegrotte og ereremitthytte er en del av opplevelsen i tillegg til familiegravstedet fra 1801.

Arrangør: Halden historiske samlinger

6. juli – Os kirkegård
Turen er en «ønskereprise» som mange har bedt om. Kirkegården er bygget i terrasser, og ble tidligere kalt «Høyden». Det er kun 3 gravsteder i Norge med en liknende utforming. Os er gravsted for mange kjente Halden-slekter, og vi blir vist flere monumentale minnesteder. Anne Sæthre Jensen kjenner kirkegården «ut og inn», og er vår guide denne kvelden.

Arrangør: Foreningen Haldens Minder

13. juli – På stedet Wiel
Wiels plass og de omliggende hus rommer mye byhistorie. I sin tid kanskje byens vakreste strøk. Her var haver, her var fontener. Mest oppmerksomhet i våre dager har riksantikvarens bidrag til restaureringen av Kongegården fått. Bli med og lær!

Arrangør: Fortidsminneforeningen Halden

20. juli – Tistedalstur
Turen går via Granveien ned til Tistedal sentrum og passerer skifabrikk, gitarverksted og Folkets hus. Deretter langs jernbanen til stasjonen som ble anlagt på Tangen gård. Så går vi opp til Orød, hvor vi får litt gårdshistorie, før vi ender opp på Elim igjen. Turen går på veg og god sti

Arrangør: Idd og Enningdalen historielag

27. juli – Hofgårdløkka
Os er en innholdsrik og særpreget bydel. Akkurat denne kvelden skal vi dele fortid og nåtid ved Hofgårdløkkas spennende bebyggelse. Kanskje husker du som er med oss masse. Hjelp gjerne til! Guide på denne turen er Lars Knobel Thowsen

Arrangør: Fortidsminneforeningen Halden

3. august – Kaffeslabberas i Halden sentrum
Hvilke kaffesteder fantes før i tiden, og hvor kan en kjøpe kaffe i dag? Vi starter med kaffe på Frivilligsentralen og går videre med kaffens historie gjennom byen. Smaksprøver underveis.

Arrangør: Frivilligsentralen

10. August – Hvordan elva formet byen
Vandring langs Tista fra Porsnes til Mølen med avstikkere for å se hvordan elva formet byen. Torbjørn Østby forteller om elveløpet og Arild Johansen om broene.

Arrangør: Fredrikshald Borgerbevæpning

Kommentarer

kommentarer