Prins Carl Johan kommer til Rød

Prins Carl Johan av Sverige beæret Rød Herregårds juleselskap med en snarvisitt på onsdag, til ekteparet Tanks store glede. Til helgen kommer han tilbake, og da kan dere også få treffe ham.

Året er 1814. Det er dekket til juleselskap i Rød Herregårds herskapelige ballsal, sølvet er pusset, serviettene er brettet og grisehodet er satt på bordet. Carsten Tank med frue tar imot sine fornemme gjester og ønsker dem velkommen til bords. Gjestene er ingen ringere enn en gjeng syvendeklassinger fra Gimle skole, og de skal straks få selskap av en svært celeber gjest. Når polonesen er overstått og alle har fått noe i glasset entrer nemlig selveste prins Carl Johan av Sverige herregårdens ballsal. 

Levende historietime

Det er den lokale kulturelle skolesekken, det vil si Kirsti Andersen, som er initiativtager til teaterforestillingen og den levende historietimen Juleselskap på Rød. Tanken bak er å formidle historie på en levende måte til barna, de skal oppleve historien.

-Det som er viktig her er at barna er deltagere, forteller Kirsti, de skal lære historie gjennom å oppleve den og aktivt delta i den.

De heldige syvendeklassingene får lov til å kle seg ut i tidsriktige kostymer og bli mottatt som adelige i herregårdens ballsal. Før de setter seg til bords får de en liten omvisning med Kristin Søhoel fra Halden historiske samlinger. Herregården er julepyntet for anledningen. Jakttroféene har fått røde sløyfer, og i en av herregårdens flotte stuer er selvfølgelig juletreet pyntet.

Det er pyntet til jul på Rød herregård. Jakttroféene får også røde sløyfer.
Det danses i ballsalen før prinsen ankommer.
Herskapet er forsangere på In dulci jubilo. Fra venstre: Fru Cathrine Tank (Elisabeth Stenvard) Carsten Tank (Marcus Hannestad) og jomfru Benzen, som ikke alltid vet sin plass (Monia Berger).

Polonese og bordskikk

Barna kommer godt forberedt selvfølgelig, man kommer jo ikke til et herregårdsselskap uten å ha lært seg et og annet om både historie og bordskikk.

-Barna har fått danseundervisning, og de har også fått en kort innføring i historien de skal hoppe inn i forteller Kristin Søhoel. 

Det er Kristin som har skrevet manuset til det lille teaterstykket som utspiller seg rundt langbordet i ballsalen.

-Teaterstykket er satt til en veldig håpefull tid i Norge, forteller Kristin, det har akkurat blitt fred og Norge har fått en helt ny type selvstendighet. Til tross for at vi kom i union med Sverige så folk veldig lyst på fremtiden. Det norske folket hadde veldig tro på Carl Johan.

Polonesen er unnagjort, barna sitter til bords og har skålt med vertskapet. Det er tid for kongelig besøk, og prins Carl Johans ankomst annonseres med brask og bram.

Prins Carl Johan (Frank Skovrand) ankommer Rød herregård.
Carl Johan ser ut til å nyte Fru Tanks selskap.

Kvitt åket

Kronprinsen og Carsten Tank diskuterer politikk en liten stund, det forhandles på tvers av langbordet. Syvendeklassingene fra Gimle er stille som mus, de har skjønt at de ikke skal prate i munnen på en kommende konge. Og her er det seg lønt å lytte godt, det dukker nemlig opp historiske fakta i hver eneste setning.

Carl Johan og Carsten Tank diskuterer politikk over hodene på sine gjester.

-Dere ønsket vel helst å bli en selvstendig nasjon? sier prinsen til Carsten Tank.

-Det viktigste var å bli kvitt det danske åket, svarer Tank til dette.

Etter at politikken er ferdig diskutert blir det musikalsk underholdning ved trioen Pontus Berglund (cello), Ole Hermann Huth (fiolin) og Sven Lundestad (gitar). Aase Marie, elev på Halden kulturskole, spiller også et lite stykke på fiolin. Herren Tank prøver seg på en liten trudelutt på fiolinen selv, men det går som vanlig ikke helt godt. 

Forestillinger for publikum

Det er ikke bare Gimle som har vært så heldige å få en levende historietime på ærværdige Rød Herregård. Hele seks forestillinger for 7.klassinger har gått av stabelen i ballsalen. Og til helgen kan du få oppleve det samme.

Lørdag og søndag er nemlig forestillingene åpne for publikum, da kan dere selv være gjester i ekteparet Tanks juleselskap. Det samme skuespillet vil utspille seg rundt gjestene, og man får altså delta i det lille teaterstykket. 

-Nå har vi pyntet herregården til jul, sier Kristin, og etter at forestillingene er spilt kan publikum gå og kikke på egen hånd i de julepyntede rommene. Det er åpent for å se seg om mellom halv tre og halv fem både lørdag og søndag. Det er bare denne helgen det er åpent for publikum, så hvis folk vil se herregården julepyntet må de komme nå!

Vil du vandre rundt i en julepyntet Rød herregård, må du benytte sjansen førstkommende helg. Enda flere bilder til slutt i saken.

Forestillingene spilles både lørdag og søndag, og det blir to forestillinger hver dag. Første forestilling starter klokken 11.30 og andre forestilling starter klokken 13. Billetter finner du her. 

Juleselskap på Rød er et samarbeid mellom den lokale kulturelle skolesekken og Østfoldmuseene Halden Historiske Samlinger, med Sparebankstiftelsen som sponsor.

Regi: Morten Milde

Kostymene er sydd av Bernadeta Mazur og Natalie Wiig.

Danseinstruktør: Sara Stang Møller.

Inspisient: Synnøve Sørland

Flere bilder fra Juleselskap på Rød følger under:

Herskapet skåler med sine fornemme gjester.
Herr og fru Tank.
Carl Johan lar sin tjener (Ola Berglund) prøvedrikke vinen før han tar sjansen på å drikke den selv.
Prins Carl Johan nyter den musikalske underholdningen.
Orkesteret! Fra venstre: Ole Hermann Huth, Sven Lundestad og Pontus Berglund.
Aase Marie Lund Evensen spiller Henriette i teaterstykket, hun skal underholde prinsen med fiolinspill.
Brødrene Berglund kommer halende på jomfru Benzen, som ikke alltid gjør som hun får beskjed om.
Brødrene Berglund gjør et lite hopp til ære for fotografen.
Det var virkelig julestemning på Rød Herregård onsdag formiddag.

Kommentarer

kommentarer