– Det er mange sterke møter

Mange forbinder haldenserne Camilla Johansen og Monica Torp Borg med aktivt flyktningarbeid på greske strender. Nå er de igjen tilbake i Hellas, denne gangen på grensa mellom Hellas og Makedonia.

Idomeni ligger nord i Hellas, på grensen inn til Makedonia. Her har tusenvis av flyktninger slått leir, med et håp om å komme seg videre. Haldenserne er i området og ser med egne øyne hva som skjer. De skal være der en ukes tid og drive med frivillig arbeid.
– Det er omtrent 8000 mennesker her, og av dem er 40 prosent barn. De fleste har oppholdt seg her i flere måneder nå under veldig uverdige forhold, forteller Monica.

Det har vært svært anstrengt i området lenge med mye uroligheter mellom flyktninger og politi, og de siste dagene har det blir enda mer anspent.
– Idomeni er nå erklært som et militært område, og alle frivillige og journalister måtte forlate området mandag kveld. Dersom noen nå prøver å gå inn i Idomeni uten tillatelse vil de bli arrestert.

Politiets plan er å tømme området for flyktninger.
– 700 politimenn kjørte inn i Idomeni tirsdag morgen, og buss etter buss kjørte ut igjen. De var fylt opp med flyktninger. Onsdag er det forventet at over halvparten skal være flyttet vekk, forteller Camilla. Hun sier at rapportene som har kommet fra ”innsiden” tyder på at det har gått rolig for seg, greske myndigheter sier de ikke vil bruke tvang.

For kort tid siden avholdt Camilla, Monica og flere andre loppemarked på Iddevang. Inntektene fra loppemarkedet brukes til å kjøpe inn mat og utstyr til flyktningene i Idomeni.
– Alt er veldig uforutsigbart her nå. Så langt har vi kunnet bidra med å lage mat med en gruppe frivillige som fremdeles har tillatelse til å servere flere tusen måltider daglig i Idomeni. Vi har også vært med en gruppe frivillige som hjelper flere hundre mennesker som bor i telt langs veien ved et nedlagt hotell, forklarer Monica.
De jobber fra telt til telt for å dekke de mest nødvendige behovene som sko, klær og bleier til barna.
– Det har vært mange sterke møter her med desperate familier med mange barn. Her ser vi også grusomhetene noen av menneskene som prøver å krysse grensen blir utsatt for før de blir sendt tilbake til Hellas av makedonsk politi. Det er ikke et pent syn. Situasjonen for de over 50 000 menneskene som sitter fast i Hellas virker helt håpløs.

Kommentarer

kommentarer