En grønn ridder kommer til byen

Denne våren kommer Den Grønne Ridder til byen. Den grønne ridder er en dukke laget av sammenkrøllet papir. Og han kommer for å redde en prinsesse.

Har du hørt eventyret om Den Grønne Ridder? Ikke?

-Det er mange som ikke har hørt om Den Grønne Ridder, men dette eventyret står faktisk i Asbjørnsen og Moes samlede eventyr forteller dukketeatermann Daniel Sandvik.

Snart skal heldige haldenbarn få oppleve eventyret om Den Grønne Ridder live. Denne våren skal nemlig friteatergruppen Pianostredet figurteater sette opp eventyret i dukketeaterdrakt for barnehagebarn her i byen. Pianostredet figurteater er Daniel Sandvik og Håkon Mørland, begge nylig uteksaminert fra dramalinjen ved høgskolen i Oslo og Akershus. Der fordypet de seg i nettopp fortellerkunst og dukketeater.

Pianostredet figurteater fremfører dukketeaterforestillingen «Da Daniel dro» i samarbeid med Den kulturelle spasérstokken. Foto: privat.

-I fjerde semester begynte vi med figurteater, som jo er det samme som dukketeater. Der var vi tre stykker som ble veldig fascinert av figurteater, eller så kan du si at vi syntes det var veldig gøy å leke. Vi erobret et rom på skolen som vi døpte om til saftrommet. Der samlet vi oss på kveldstid og laget dukker og lekte dukketeater.  Vi la ut en dukke på Tinder blant annet.

-Det var litt sært, skyter dukketeatermakker Håkon inn.

-Ja litt sært, repliserer Daniel. Det var jeg som styrte denne Tinderdukken, og den fikk jo sin egen personlighet. Den dukken har vi fortsatt, og det er den samme dukketypen som vi skal bruke i denne forestillingen. Det er nemlig en papirdukke. Vi bare krøller papir sammen til en dukke.

Dere bare krøller papir sammen til en dukke?

-Ja.

Daniel har dukketeaterverksted i kjelleren i leiligheten sin i Festningsstredet. Der krøller Daniel og Håkon sammen papir og lager prinser og prinsesser av det. Foto: Ellen Midtfjeld.

Dukkene er naturligvis ikke laget av et hvilket som helst papir, de skal selvfølgelig esles av relevant materiale. Dukkene i Den grønne ridder består derfor i all hovedsak av papir fra gamle eventyrbøker. Nærmere bestemt Asbjørnsen og Moe-eventyrbøker.

-Det er genialt med papirdukker, skyter produsent Catharina Heide Amundsen inn.

Catharina er med som produsent når Pianostredet skal sette opp Den Grønne Ridder. Hun har forholdt seg stille i bakgrunnen så langt, men nå vil hun gjerne snakke litt om fordelene med dukker som er laget av sammenkrøllet papir.

-Når vi skal sette opp dukketeaterforestillingene ønsker vi også å lage dukke-workshop for barna, forteller Catharina, og da er jo litt av poenget at materialet dukkene skal lages av både er billig og tilgjengelig. Alle har tilgang på papir, man kan jo bruke gamle aviser for eksempel. Det er kjempelurt, og så blir det faktisk veldig fine dukker av det! På den måten blir dukketeateret billig å produsere også.

En rød prinsesse og en grønn ridder i passiar over sitt eget eventyr. Foto: privat.

Eventyret om Den Grønne Ridder har flere av de obligatoriske eventyringrediensene: Vi har en snill prinsesse, en ond dronningstemor og en ridderlig ridder. Lykken er målet, og den onde dronningen står som vanlig i veien for målet. Mer sier vi ikke i denne omgang, vi overlater resten til Pianostredet og papirdukkene.

Dukkene til Håkon og Daniel er ikke styrt av tråder, det er bakmennene selv som holder i dem på scenen. Dukketeateret om Den Grønne Ridder utspiller seg nemlig i Håkons soverom, og eventyret er en lek Håkon selv iscenesetter. Kulissene er altså gutterom anno 1990. Håkon liker å leke ut eventyrene han blir fortalt, og slik kommer den grønne ridderen til liv på rommet hans. Gutteromkulissene får dermed nytt liv som eventyrkulisser. Bøkene i Håkons rom stables om til et slott til prinsessen. En pute snus og blir til en konge. To stoler blir et tårn.

-Leken som utspiller seg på Håkons barnerom er en del av dramaturgien, forteller Daniel, plutselig løper Håkon for å hente noe han trenger til leken sin på kjøkkenet og da blir eventyret om Den Grønne Ridder satt på vent i mellomtiden. Vi vil gjerne utfordre barnas fantasi. Vi bruker også sang og musikk i stykket. Håkon har en kamerat som er flink til å synge.

Og det er deg?

-Ja, det er meg da. Vi har laget sju sanger til denne forestillingen.

Daniel er nemlig visesanger han, og han er ganske så flink til å synge også. Hvis du var så heldig å få med deg musikalen Oliver på Fredrikshalds teater i høst så fikk du kanskje gleden av å se og høre Daniel som den lumpne barnehjemsbestyreren Herr Buldre. Frank Skovrand og Daniel byttet på å spille rollen i oppsetningen.

Pianostredet figurteater ønsker å sette opp forestillingen for barnehagebarn i Halden.

-Det er veldig få kulturtilbud til akkurat denne aldersgruppen her i Halden, sier Catharina. Vi tenker at denne forestillingen passer veldig godt til litt eldre barnehagebarn, altså for barn i alderen fra fire år og oppover.

I første omgang skal stykket spilles for barnehagene i distriktet i ukedagene, men det skal også arrangeres noen åpne forestillinger i helgene. I dag er forestillingen fremdeles under utvikling. Nede i Daniels arbeidsrom i kjelleren ligger dukkehodene på rekke og rad. De fleste har ikke fått kropp ennå. Det skal lages ni dukker til forestillingen. 

-Vi har det veldig gøy når vi lager dukkene, forteller Håkon, det å sitte her nede i arbeidsrommet med en kopp kaffe og sy og sette sammen hoder og kropper er kjempeartig.

Håkon, Daniel og Catharina skal fortsette å utvikle dukketeateret, krølle papir til dukker og mekke kulisser de neste månedene. I slutten av april blir det premiere. Lurer du på når og hvor du kan få se dukketeateret Den Grønne Ridder? Følg med på KanDusi fremover: Lokasjon og tidspunkt for dukketeateret blir snart bestemt!

Les mer om Pianostredet figurteater på deres Facebookside.

 

Kommentarer

kommentarer