Et intenst møte med eliten

Ni monologer og én dokumentarfilm sto på programmet når elevene på Risum inviterte til året siste teppefall. En spennende produksjon der publikum bokstavelig talt sto i sentrum.

I seks uker har femten ungdommer jobbet intenst med prosjektet som markerte slutten på skoleåret for de talentfulle elevene på andre og tredje året ved Dramalinjen. Mens noen har filmet og klippet, har andre øvd inn lange monologer der hvert ord teller. Nå er de klare for det forventingsfulle publikum i skolens scenerom; Blackboxen.

Tema for de ni monologene spente fra forelskelse, vold i nære relasjoner, selvmordstanker og utfrysing på norsk til krig og ønske om å bli forstått på engelsk. Spenning og drama som fanget tilskuerne med sin relevans fra første øyeblikk.

-Temaene ble valgt for å få hver av oss langt utenfor egen komfortsone, forteller Aurora Berger Grosvold. Hennes mørke versjon av en gother var et naturlig midtpunkt i hele forestillingen der hun satt plassert bak en pult midt i publikum.

Aurora er gother på visning på Risum onsdag. Foto: Liss-Hege Dahl Jensen.

– Den største utfordringen var å memorere en så lang tekts for å skape egne bilder av temaene, forteller Berger Grosvold.

Monologene oppleves ekte og intense der skuespillerne bruker både hverandres og publikums plassering for å skape spenning og drama. Da plutselig voldsmannen, i Julie Øiesvold skikkelse, hopper opp og velter pulten og begge seiler bortover gulvet foran et imponert publikum, passer det helt inn i temaets alvor.

-Først da jeg hadde slått henne flere ganger, innså jeg hvor godt vi hadde det sammen, sa Øiesvold karakter fortvilt med pulten liggende på gulvet.

Julie Øiesvold spilte angrende voldsmann på forestillingen på Risum onsdag formiddag. Foto: Liss-Hege Dahl Jensen.

Et imponert publikum kunne ikke ane at det ikke var helt etter manus da ingen av skuespillerne fortrakk en mine. The show must go on på Risum.

Monologenes alvorlighet står i skarp kontrast til dagens dokumentar: Eliten, bak fasaden.  Utgangspunktet for Fancy Film Inc sin dokumentar om den fiktive karakteren Albert Rognerudstad er en vits der poenget er språklige misforståelser i multikulturelt samfunn.

Filmen tar et humoristisk blikk på hverdagsrasismen som kan skjule seg bak maskene til den vanlige mannen i gata.

– Vi hentet inspirasjon fra vitsen; Nå mann, holder du koken? Nai, nai, jeg har hendene i lommen, forklarer Erik Aarum Kirkegaard med et smil. Sammen med resten av filmgruppen står han bak filmen som finner sted på vakre Rød Herregård.

Der befinner en velmenende Rongerudstad seg sammen med sin nye kjæreste og venner i hennes sønns bursdag. Lykkelig uvitende at om få minutter skal en misforståelse avdekke skjulte hverdagsrasisme som ødelegger livet hans totalt.

-Vi ønsket å ta en titt på den velmenende rasismen som mange kan ha uten å være klar over det, avslutter Aarum Kirkegaard.

Erik Aarum Kierkegaard. Foto: Liss-Hege Dahl Jensen.

Velmenende er en god beskrivelse på karakteren som gjør alt for at kjærestens muslimske eks, Ali, skal passe inn blant hans fine venner. Sjokket ble tilsvarende stort da helnorske A.Li møtte opp og hovedrollen mister masken helt.

Man trenger ikke se bak masken for å skjønne at det finnes mye talent blant de kreative ungdommer som evner å bergta publikum med en fantastisk blanding av alvor og humor.  Applausen runget i det lille lokalet når teppe falt for siste gang på Risum dette året.

Louis Bourgoin:

Takk for en herlig forestilling og en klar sekser på terningen fra Kandusi.

Forsidebildet viser: I første rekke fra venstre: Stine Merete Bråthen helt foran, deretter Sara Undrum, Marte Engh, Carina Olsson, Aurora Berger Grosvold, Solveig Johansen og Julie Øiesvold.

2. rekke: Rebecca Aspelund Werkland , Kristoffer Nicolaysen , Erik Aarum Kirkegaard, Martin Ek, Malén Røsnes, Ask Angel Grüner Bjørn og Christian Guttulsrød.

Alle foto og filmklipp: Liss-Hege Dahl Jensen

Kommentarer

kommentarer