«Forbudte Sanger» av Pål Moddi Knutsen

Månedens bok i januar er en bok om sensur: Forbudte sanger; ti historier – fem kontinenter, av Pål Moddi Knutsen.

Den norske musikeren Pål Moddi Knutsen, kjent under artistnavnet Moddi, er best kjent for sine viser. I 2016 ga Moddi ut det kritikerroste albumet Unsongs, som er en samling av tolv forbudte sanger fra hele verden. I boken  Forbudte sanger, ti historier – fem kontinenter, skildres Moddis reise til sangenes opprinnelsesland og møtet med artistene bak protestsangene.

-Jeg var på en konsert med Moddi i juli, forteller bibliotekar Silje Falch Johnsen, og da snakket han om albumet Unsongs. Jeg ble utrolig fascinert, og gikk rett hjem for å høre på sangene på Spotify. I høst fikk jeg høre at Moddi hadde skrevet en bok om det også, og da tenkte jeg: den må jeg lese. Jeg kastet meg over boka med en gang vi fikk den hit til biblioteket. Den er en veldig interessant!

Sangene Moddi tar for seg i boken har blitt utsatt for alt fra mild til hard sensur. I noen tilfeller har sangene kun blitt sensurert av radioselskapene i de aktuelle landene. Andre sanger har blitt regelrett forbudt. I andre tilfeller har artistene bak sangene blitt fengslet, som med Pussy Riots sang Punk Prayer. I et av tilfellene ble artisten som skrev protestsangen drept for å ha skrevet sangen.

-Flere  av sangene kommer fra land som vi forbinder med sensur, sier Silje, men noen av opprinnelseslandene er ganske overraskende. Vi hører om sanger som er blitt rammet av sensur i Kina, Israel, Vietnam og Russland – men faktisk også fra USA og Storbritannia. Og Norge.

Norge??

-Ja, faktisk. En samisk sang som heter The shaman and the thief. Moddi ble også nektet å snakke om Kate Bush-sangen Army Dreamers på BBC under et besøk i England. Moddi covrer jo denne sangen på albumet, det er en protestsang mot krig. Da han møtte opp til intervjuet fikk han beskjed om å ikke nevne sangen. Det ble jo litt rart, siden det var derfor han var der.

Moddi startet utvalget til albumet Ungsongs med rundt 400 sensurerte sanger fra hele verden. Så jobbet han seg altså ned til disse tolv sangene på albumet. Et av kravene til låtene som skulle ende opp på albumet var at de fremdeles var rammet av sensur i dag. Men at sangen er med på albumet betyr ikke automatisk at Moddi stiller seg bak budskapet.

-En av sangene hyller for eksempel narkosmuglere i Mexico, forteller Silje, og Moddi støtter jo ikke narkohandelen i Sør-Amerika! Det er sensur-aspektet han er opptatt av.

Silje er akkurat ferdig med å lese boka. Samboeren til Silje, som utålmodig har ventet på sin tur, er nå i gang med å lese den. Begge er like begeistret.

-Moddi skriver godt. Det er veldig mye informasjon i boka, den er nesten som et oppslagsverk! Men han skriver så fint, og boka er utrolig spennende og engasjerende. Det er mye interessant her om politikk og historie, jeg har blant annet lært meg mye nytt om Vietnamkrigen.

Boka Forbudte sanger ble utgitt av Aschehoug høsten 2017, og kan lånes på Halden bibliotek

Kommentarer

kommentarer