Fredning og fordragelighet i Halden

4. mai ble dagen da fredningen senket seg over Halden gamle fengsel.
Tekst: Fredrik Norland, Østfold fylkeskommune / Foto: Jens Bakke

Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune startet i 2014 arbeidet med å frede Haldens gamle politistasjon og fengsel. Torsdag kom Riksantikvar Jørn Holme med fredningsbrevet.

– Så langt vi vet, er dette et av de siste gjenværende fengsler av sitt slag. Det er også godt bevart, så det er lett å finne fram til hvordan det så ut. Det framstår autentisk, med mange interessante detaljer. Det er ikke mange fredede fengsler, så dette er en god kandidat, og som det er viktig å ta vare på. Eieren er også veldig opptatt av å bevare bygget, så her har vi et godt samarbeid, sier Roar Murtnes hos Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune.

Siden 1970-tallet har bygget vært brukt som arkiv for Halden kommune og Halden historiske samlinger, men ble solgt til en privatperson i 2010.

– Det er mye dekor, og dette har vært et påkostet prestisjebygg som skulle avspeile makt og myndighet. Nå ønsker vi å sette det i stand, og sette det tilbake til det opprinnelige, sier Murtnes – og legger til: – Det er jo ikke hver dag vi freder noe i Østfold!

Foto: Thor Edquist / Glad i Halden

– En strålende dag!

Det var riksantikvar Jørn Holme enig i, og han var i godt humør da han ankom Torget i Halden torsdag formiddag.
– Her føler jeg meg hjemme. Og det fine med dette gamle fengselet og politistasjon er at det var kortreist justis – her ble du arrestert, dømt og kunne sone på samme sted, lenge før noen hadde begynt å snakke om det grønne skiftet. Halden er på mange måter landets mest fengslende by, siden dere også har landets mest moderne fengsel. Jeg synes Halden en våre desidert mest historiske byer, sa riksantikvaren.

Kommentarer

kommentarer