Granittliv

Nå er det ikke lenge til det braker løs med ny Stenhoggerfestival på Ystehede! Om en liten måned er de i gang igjen, og denne gangen har stykket fått navnet Granittliv.

Kristin Søhoel har begått et nytt stenhoggermanus, og alle hjerter gleder seg. Den 16. og 17. juni skal haldenserne atter en gang få et dramatisk innblikk i stenhoggerlivet ved Iddefjorden. Denne gangen hopper vi inn i historien rett før første verdenskrig, og blir med stenhoggerne gjennom krigen og mot Vigelandstiden.

-For stenhoggermiljøet i Halden var perioden mot første verdenskrig en gullalder, forteller manusforfatter Kristin Søhoel, på dette tidspunktet var det et par tusen mann i jobb på hver side av fjorden.

Kristin Søhoel skrev også manuset til det første stenhoggerstykket i 2016. Granittliv er i imidlertid en helt ny historie. Man trenger ikke å ha sett stykket i 2016 for å henge med i årets oppsetning, handlingen er avsluttende for hvert år. Kristin synes historien rundt århundreskiftet er spennende.

-Begynnelsen av 1900-tallet var en brytningstid på mange fronter, sier Kristin, vi har unionsoppløsningen i 1905, og så fikk kvinnene stemmerett i 1913. De Castbergske barnelovene, som ga barn av ugifte mødre arverett, kom også i denne perioden. Verden var i ferd med å bli moderne, men så fikk vi altså en liten knekk av første verdenskrig. Den bidro til å stoppe utviklingen på mange fronter.

Da første verdenskrig var et faktum opplevde stenhoggermiljøet ved Iddefjorden en drastisk nedgang i virksomheten. Det er risikosport å bedrive sjøfart i krigstider, og etter hvert som krigen skred frem uteble ordrene fra utlandet.

-Halden eksporterte stein til Cuba og Argentina, forteller Kristin, De var store kunder av steinproduksjonen fra Iddefjorden. Visste du forresten at det var sånn tangoen kom til Norge? Vi utvekslet ikke bare varer, det foregikk også en kulturutveksling. Steneksporten ble naturlig nok rammet av alle urolighetene til sjøs. Først trakk Argentina seg som kunde, og etter hvert forsvant Cuba også. Importen ble også rammet selvfølgelig, og man ble ganske avsondret fra resten av verden. Bestillingene fra Vigeland kom som et positivt pust mot slutten av denne perioden.

Bilde fra Stenhoggerfestivalen 2016. Foto: Nils Otto Økern-Klevmo.

Det var hårda bud for stenhoggerne, denne jobben var neigu ikke for pyser.

-Det var et tøft arbeidsmiljø, forteller Kristin, arbeiderne fikk mange slitasjeskader i tillegg til skadene som kom ved sprengninger. Stenhoggerne fikk  ofte stenlunger også, en plage som fulgte av at de pustet inn dette veldig fine stenstøvet over lang tid.

Arbeiderbevegelsen er naturlig nok et tema i Granittliv.

-Jeg kan røpe at stykket starter med en 1. mai-feiring, forteller Kristin. Fagforeningen var veldig viktig for stenhoggerne, og nåde den som ikke meldte seg inn! Stenhoggerindustrien var viktig for oppbyggingen av arbeiderbevegelsen og fagforeningene, stenhoggermiljøet var med på å danne grunnlaget for alt dette. Et av de første 1. mai-togene gikk  her i Halden, og fagforeningene sto sterkt i byen.

Kristin har lang fartstid som forfatter. Hun har forfattet en rekke skuespill og spel og har også flere barnebøker på samvittigheten.

-Det er veldig spennende å skrive et stykke som dette, forteller Kristin, jeg har skrevet mange historiske spill og det er like utfordrende hver gang. Jeg liker å gjøre dypdykk i historien, lete frem fakta og gjøre research. Den store utfordringen her er å få inn mye historie i stykket uten at det skal bli en historietime, det skal bli et levende skuespill. Dette handler om et miljø som betyr mye for mange haldensere, og de vil nok gjerne se noe som til en viss grad er autentisk – og kanskje lære noe mer om miljøet.

Granittliv altså dere, på Stenhoggerfestivalen på Ystehede lørdag 16. og søndag 17. juni. Det spilles to forestillinger hver dag, og i tillegg skjer det veldig mye spennende på festivalområdet!

Du kan kjøpe billetter til Granittliv her. Vil du lese mer om forestillingen og festivalen? Gå inn på Stenhoggerfestivalens nettside!

 

Kommentarer

kommentarer