Hun vil ha oppskriften på purka

Fru Timian er en av Norges mest leste matblogger. Damen bak bloggen, Marit Røttingsnæs Westlie, startet torsdagen med å etterlyse oppskriften på Purke på facebooksiden sin og engasjementet viser at det er mange som ønsker seg den.

For å ta det siste først; purka. De aller fleste haldensere har et forhold til den. Det er ikke rart siden den har blitt bakt hos byens bakere i over 80 år.
Wikipedia beskrives den som ”et søtet, flatt hvetebrød”.
– Ei purke er et bakverk med lokal tilhørighet til Halden-distriktet. Purka er et søtet flatt hvetebrød med hull i midten, på samme måten som svenske brød og knekkebrød. I Halden har purker blitt bakt i minst 80 år, og ideen kan ha kommet med svenske arbeidere, som i mange årtier hadde arbeidet i Norge, i steinbrudd og steinhuggerier, og i sagbruk og industrier i Halden og Tistedal.
Opprinnelig var purka en grovere gjærbakst, det var både sammalt hvete og rugmel i deigen, og en liten porsjon sirup. Ei purke var vanligvis stor nok til å utgjøre et brødmåltid alene. Etterhvert har dagens purker blitt mindre, og med mindre grovt mel. Til gjengjeld har noen bakere innført en enda grovere variant av den opprinnelige purka, nå under navnet «råne».

Men hva skal Fru Timian med oppskriften på purke?
– Jeg trenger oppskriften til noen spennende planer som jeg har, forteller hun. Hun er fra Trøndelag og bor i Rakkestad. Purka fikk hun første gang smake for noen år siden.
– Jeg ble introdusert til purka av Kurt Øraas som drev Curtisen på Fredriksten. Han var en ivrig framsnakker av purka. De siste årene har den også gjort sitt inntog i Rakkestad siden Kringla Konditori har åpnet her og nå selges den også på Rema1000.

Marit beskriver seg selv som en formidler av ukomplisert, ujålete og umåtelig god mat. Det skal bli spennende å se hvilke planer hun har for purka!

Vil du bidra til at hun får tak i oppskriften?
Kontakt henne på facebook eller nettsiden. 

Kommentarer

kommentarer