– Jeg er ei julejente med stor J.

Lise Stenersen er en haldenser som er glad i å bake og særdeles dyktig til å ta bilder. Den kombinasjonen har gitt alle som følger henne på sosiale medier inspirasjon og innspill til julebaksten. 

Lise jobber til daglig som grafisk designer, men bruker mye av fritiden sin på baking og fotografering.
– Jeg er ei julejente med stor J. Hele november tripper jeg utålmodig og venter på at det skal bli lov til å spille julesanger, spise marsipanpølser og ta frem julepynten. Alt skal opp 1. desember, forteller hun. Juletreet er det eneste som må vente, det kommer som regel opp en ukes tid før julaften. Lise er fra en gård i Rokke, og der feirer hun alltid julen sammen med sønnen sin, Timian.
– Det er en fantastisk følelse når jeg åpner døren hjemme på gården på julaften, kjenner lukta av den deiligste julematen og får velkomstklemmen av mamma og pappa.

Lise har vært glad i å bake siden hun var liten, og med årene har interessen bare bygget seg opp. Hun har mange minner fra da hun fikk bake sammen med mamma, farmor og mormor.  Når hun flyttet for seg selv fortsatte hun å bake etter barndommens oppskrifter.
– Etter hvert har jeg også bakt mye nytt og selvfølgelig en del egenkomponert. Det er gøy å eksperimentere og lage estetiske men samtidig rustikke bakverk, forklarer hun.
Baking og foto henger nøye sammen for henne, og det har resultert i at hun nå jobber med å få publisert en egen kakebok.
– Jeg håper på spennende tider i 2016.

Mozarkuler_liggende

På spørsmål om hvor hun henter inspirasjonen fra er svaret veldig naturlig.
– Jeg finner mye inspirasjon på nettet. Det kombinerer jeg med kake- og bakeminnene fra barndommen. I tillegg har jeg blitt kjent med Manuela fra Passion for Baking, og det var hun som oppfordret meg til å lage min egen bok.

Lise har mange favoritter når det kommer til julemat og julebakst, men noen troner høyere enn andre.
– På julekvelden er det utvilsomt svinestek, med mammas saus. Den er det ingen andre som kan lage. Småkaker med nøtter har jeg blitt veldig glad i, og Sarah Bernard er superdigg. Men øverst på lista mi troner hjemmelaget Troika og deretter Mozartkuler.

Hun oppfordrer alle som syns det er gøy å lage mat til å prøve seg på nye oppskrifter.
– Mitt beste tips er å lese oppskriftene nøye. En del av oppskriftene kan få ulikt utfall hvis man ikke er nøye med målene. Men det viktigste er å bake fordi man syns det er gøy. Ta med barna, sett på litt julemusikk og kos dere med bakingen. Det vil skape gode minner som barna igjen får lyst til å videreføre til sine barn!

Lise deler gjerne både tips og triks, og her er oppskriftene på Potetmelstopper, Nøttekaker,  Sarah Bernard, Hjemmelaget troika og Mozartkuler.

 

Potetmelstopper (ca 30 stk)

Disse har mamma laget så lenge jeg kan huske og vi elsket å få være med å trykke mønster med gaffel.

Ingredienser
125 gr smør romtemperert
1 ½ dl sukker
1 egg
3 dl potetmel
1 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Ha sukker og romtemperert smør i en bolle og pisk dette hvitt. Ha så i et egg og miks dette så vidt sammen. Ha i de tørre ingredinsene og bland dette sammen til en deig. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet et par timer eller gjerne natten over.

Gjør klar 2 stekebrett og dekk de med bakepapir. Hell litt potetmel i en bolle. Rull små kuler av deigen. Her kan det være greit å ha litt potetmel på fingrene så det ikke blir klissete. Legg kulene på brettet. Ta en gaffel og dypp den i potetmelet og trykk ned på midten av kulen slik at det blir et fint stripemønster på toppen.

Stekes i midten på 180°C i ca 10-12 minutter. Avkjøles på rist og oppbevares i en tett kakeboks.

Potetmelstopper

Nøttekaker (ca 30 stk)

Dette er min absolutte favoritt julekake. Mange gode juleminner med denne sprø og seige kaken.

Ingredienser
200 gr hasselnøtter
2 dl sukker
2 egg
75 gr smør
50 gr hasselnøtter
til pynt

Mal nøttene, her er det viktig å bruke en nøttekvern. Ikke bruk en foodprossesor. Da vil kakene bare flyte utover. Smelt smøret og ha alle ingrediensene i en bolle. Rør sammen til det blir en klebrik masse. Du kan fint gjøre dette for hånd, men jeg bruker en håndmikser og da tar det kun noen sekunder.

Kle to stekebrett med bakepapir. Bruk to teskjeer og lag små klumper med litt avstand på brettet. Ca 15 stk på hvert brett.
Putt en nøtt i midten av hver kake og stek i ovenen på 175 °C i ca 15-17 minutter. La de stå på brettet i ca 5 minutter etter du tar de ut av ovnen. Så kan de flyttes over på en rist.
Disse må fryses da de tørker ut i en kakeboks.

Nøttekaker_liggende_2

Sarah Bernard (ca 32 stk)
For sjokoladeelskere er dette en vinner. Mektig og seig liten kake som er gode juleminner for meg

Ingredienser
300 gr mandler
200 gr melis
50 gr sukker
ca 60 gr eggehvitte (2 stk) 

Krem
150 g meierismør
200 g melis
2 ts vaniljesukker
1 ts pulverkaffe
2 ss bakekakao
3 eggeplommer

Sjokoladetrekk
300 gr sjokolade
30 gr delfiafett

Mal nøttene, her er det viktig å bruke en nøttekvern. Ikke bruk en foodprossesor. Da vil kakene bare flyte utover.

Ha alle ingredinsene i en bolle og miks sammen på lav til medium hastighet til deigen blir seig og fin. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst to timer, gjerne natten over.

Gjør klar 2-3 stekebrett dekket med bakepapir. Trill ut små kuler og trykk de sammen ganske mye før du legger de på stekebrettet. Stekes på 180°C i ca 6-10 minutter avhengig av størrelsen. Avkjøles på rist men la de stå på brettet i 5 minutter før du flytter de til risten.

Krem: Miks romtemperert smør og melis sammen til det blir en luftig krem. Tilsett vaniljesukker, pulverkaffe og bakekakao. Rør til slutt inn en og en eggeplomme. Ha kremen i en sprøytepose. Jeg har her brukt en rund stor tipp. Sprøyt kremen ved å holde tippen loddrett over bunnen. Klem ut ganske mye krem før du stopper og trekker tippen raskt rett opp. Da får du disse “hattene”. Kremen kan du selvsagt bare ha på akkurat som du selv vil. Sett disse i kjøleskapet eller i fryseren mens du lager sjokoladen som de skal dyppes i.

Sjokoladerekk: Smelt sjokoladen og delfiafettet over vannbad. Vi kommer ikke til å bruke all sjokoladen, men vi trenger litt for å klare å dyppe de pent. Ha sjokoladen over i en litt smal skål el. Dypp så en kake, la det renne av litt og sett på et brett. Om du vil, kan du pynte med en liten perle på toppen. Oppbevares i tett boks i fryseren.

SarahBernard

Hjemmelaget Troika (ca 40-50 stk)
Serverte denne til min farfar på 92 år her om dagen og han sa at denne var “fin”. Bedre enn den beste biten i Kong Haakon. Det tar jeg som et kompliment.

Ingredienser
300 gr marsipan
200 gr nougat
2 pk bringebærgele
5 dl vann
350-400 gr mørk sjokolade
40 gr delfiafett

Smelt nougaten over vannbad og la den avkjøles litt. Legg et bakepapir på benken og kjevle ut marsipanen til et rektangel. Pass på at det passer sånn ca til en browniesform (ca 25×35 cm). Da er marsipanen 3-4 millimeter tykk. Skjær til kantene og plasser bakepapiret oppi formen. Når nougaten er litt avkjølt kan den helles over marsipanen og smøres ut i et jevnt lag. Sett formen i kjøleskapet til nougaten har stivnet, ca en halvtime til en time. Lag så geleen. Husk at vi bruker to pakker gele men kun vannmengden til en pakke, altså 5 dl. La geleen bli kald men ikke stiv før du heller den på toppen av nougaten. Inn i kjøleskapet i minst to timer, gjerne natten over.

Smelt sjokoladen og delfiafettet over vannbad. La dette kjøle seg litt ned. Er den for varm vil geleen smelte. Løft bakepapiret over på et skjærebrett og skjær av 1 cm eller 2 rundt kanten slik at den blir rett og fin. Skjær så opp i firkanter.

Bruk en gaffel og legg på en bit. Bruk en skje og hell over sjokolade til den er helt dekket. La det dryppe av litt. Jeg pleier å hjelpe til litt med en kniv. Legg de så på et brett dekket med bakepapir. Ikke legg de på en asjett for da vil de sette seg fast. Avkjøles i kjøleskap. Disse kan oppbevares i kjøleskap i ukesvis, men de pleier å bli spist opp ganske fort.

Du kan også sette bitene på en rist og helle sjokoladen over, men resultatet blir mye bedre om man tar en og en bit. Det tar litt lengre tid, men det blir mye penere.

Troika_liggende

Mozartkuler med en vri (ca 24 stk)
Mozartkuler har vært populært i min familie i noen år og i fjor moderniserte min lillesøster Camilla den ved å tilsette salte peanøtter. De ble da enda mer populære

Ingredienser
1 pk Odence marsipan
1 pk nougat
et par never salte peanøtter

Skjær marspianen i tynne skiver på ca 4 millimeter. Skjær også opp nougaten i små terninger på ca 1 cm. Hakk så opp peanøtter og ha dette klart. Ta en skive marsipan og klem den ut i kantene. la den midterste delen være urørt. Legg på en bit nougat og dryss litt peanøtter oppå. Brett så marsipanen rundt og rull til en fin kule. Gjenta dette til du er ferdig med alle.

Smelt sjokoladen over vannbad og la den kjøle seg ned litt. Nå er det på tide å bli litt grisete. Ta en kule og dypp fingrene dine i sjokoladen. Rull så kulen rundt mellom fingrene dine til den er dekket over hele. Det gjør ikke noe at det er et tynt lag for vi skal gjenta prosessen en gang til. Fortsett med alle kulene og start forfra. Når alle kulene er dekket av sjokolade to ganger kan du drysse til hakkede peanøtter på toppen. Oppbevares i kjøleskap i ukesvis.

Hvis du ikke er så glad i nøtter kan de helt fint lages uten.

Kommentarer

kommentarer