Kjærlighet på prøve

Hva skjer med et kjærlighetsforhold når en av partene i forholdet havner i fengsel? Dette var temaet i årets musikal i Halden fengsel.

Det har blitt en årlig tradisjon at innsatte og ansatte ved Halden fengsel setter opp en musikal i fengselets aula. Musikalen Freedom, som ble satt opp i to runder denne uka, er den femte i rekken.

Vi entrer aulaen noen minutter før teppet går opp for årets musikal torsdag morgen. På scenen går sangerne gjennom låtene en siste gang før publikum slippes inn. Det virker ikke som nervene er spesielt plagsomme for folket på scenen.

-Musikalen handler om et kjærlighetsforhold som settes på prøve når mannen havner i fengsel, forteller innsatt og hovedrolleinnehaver Jan Tore, på utsiden sitter nemlig kjæresten med fire barn.

Kjærligheten settes på prøve i musikalen «Freedom». Her synger Maria og Jan Tore duett. 

-Og han ønsker ikke å ha kontakt med kjæresten når han er i fengsel, legger prosjektleder Torbjørn Rodal til. Forholdet til familien er den røde tråden gjennom forestillingen.

Ærlige tilbakemeldinger

Torbjørn er musikklærer i fengselet. Med i bandet er han også. Torbjørn forteller at de innsatte først fikk utvikle historien til musikalen. Siden sydde lærerne sammen forestillingen, fordelte roller og bestemte hvilke sanger som skulle inn. 

-Vi har øvd mye, forteller Torbjørn, men det er faktisk litt nerver her i dag. Det er nytt for mange å stå på en scene, og nå kommer kompisene snart inn i salen her. Det kommer jo gjerne ærlige tilbakemeldinger fra dem!

Torbjørn mener det er både rehabilitering og terapi i det å sette opp musikal.

-Dette er et flott fellesprosjekt for oss her i fengselet, sier han, og for de innsatte er det en fin mestringsøvelse. De føler seg helt vanlige et øyeblikk når de står på scenen. De proffe rammene er en forutsetning for at opplevelsen blir så god som den blir. Vi er heldige som har en skikkelig scene her, og ikke minst bra lydanlegg og proff lyssetting.

Ansatte og innsatte side om side i bandet.

Dårlige valg 

Dørene åpnes, og salen fylles opp. Torbjørn og Jan Tore må innta sine posisjoner på scenen. Fengselsdirektør Are Høidal finner seg en plass på første rad. Bak ham fylles stolradene opp med innsatte og betjenter.

I åpningsscenen finner vi et ektepar i en sofa hjemme i huset, med «barna», i form av et lydspor, støyende rundt. Fruen i huset (fengselsbetjent Maria) ber om penger til å gå på restaurant. Første låt ut er en svingende versjon av I’m out of Love (Anastacia).

For å skaffe penger tar hovedpersonen vår et dårlig valg, han slår seg sammen med en kompis som lover «easy money». Det går som det må; altså ikke bra. Salen gjenkjenner umiddelbart Folsom Prison Blues når bandet spiller opp, her blir det klapping og hojing fra første beat av.

Hovedpersonen tar et par dårlige valg.

Kompisene havner bak lås og slå. Tom Pettys Free Falling gjør et sterkt inntrykk, den kjente teksten får plutselig en helt ny mening.

Heldigvis er det også duket for litt humor mellom slaga. Når fengselets kokk disker opp i samme ånd som den grufulle vertshuseieren fra Les Miserablés, i en sløy versjon av Master of the house, drar i hvert fall jeg på smilebåndet. Her blandes både hestenyre og kattelever i pølsene, og sangprestasjonen fra kokken sjøl er imponerende. Bandet svinger bra!

Kjærlighet på prøve

Kjærlighetsforholdet settes på prøve. Hovedpersonen vil ikke treffe kona si når hun kommer på besøk i fengselet, det er lettere å distansere seg fra henne enn å måtte se henne (og seg selv?) i øynene.

Det er noen imponerende sangprestasjoner her, ikke minst fra fengselsbetjent Maria Frøvik og musikklærer Liv Renate Elnes Hovengen. Sistnevnte visste vi jo kunne synge fra før, men det er nå en opplevelse likevel.

Vi vet at Liv Renate kan synge, men på torsdag fikk vi vite det en gang til.
Ingen musikal uten et heftig dansenummer.

Kompisen får hovedpersonen vår på bedre tanker, og han bestemmer seg for å ta imot besøk fra kone og barn likevel. Heldigvis finner paret vårt ut av det, og gjenforenes før teppefall. Annet hadde jo vært regelrett dårlig gjort!

Kultur mykner opp fengselshverdagen

-Kultur er viktig, sier fengselsdirektør Are Høidal etter endt forestilling, en kulturopplevelse mykner opp fengselshverdagen vår. Et prosjekt som dette gir også mestringsfølelse, og jeg synes de er ganske tøffe når de kaster seg ut på de skrå bredder på denne måten. Mange av dem har aldri stått på en scene før! Det er fantastisk å se hva de har fått til her, de har ikke hatt lang tid på å øve heller.

Det er rehabilitering som er formålet med musikal-prosjektet, men det er også et ønske om å skape fellesskap i fengselet.

-Det er viktig for oss å bygge et fellesskap mellom innsatte og ansatte, sier Høidal, og når man skal sy sammen en slik forestilling krever det godt samarbeid. Det skaper et reelt fellesskap.

Liv Renate Elnes Hovengen, Are Høidal, Torbjørn Rodal og Jens Christian Syverstad.

Are Høidal håper prosjektet tenner en musikalsk gnist hos deltagerne.

-Jeg håper jo at dette gir grobunn for en interesse som man kanskje kan gjenoppta utenfor murene, sier han, en sunn interesse som kan ta fokus bort fra det som ikke er så bra.

 

 

Kommentarer

kommentarer