Konte. Takk.

Michael Asonganyi har laget en kortfilm om et vanskelig, men viktig tema. 

Kortfilmen Konte handler om et ung mann som må flykte fra hjemlandet Somalia på grunn av krig. Konte flykter til Sverige, og må bo på et flyktningmottak. Der blir han forelsket i Samantha, en frivillig ved mottaket. Samantha er svensk, men foreldrene hennes er fra Somalia. Det unge paret ønsker å gifte seg, men Konte vil ikke gifte seg med Samantha før hun er omskåret. For Konte er det utenkelig å sette spørsmålstegn ved omskjæringstradisjonen. Samantha søker hjelp hos sosialarbeideren Lars.

Samantha er rotløs, hun føler seg verken svensk eller somalisk. I tillegg er hun forelsket i Konte, og vil gjerne gjøre ham til lags.

Kortfilmen Konte er ment som en innlegg i debatten rundt hvordan vi bør gå frem for å få avskaffet kjønnslemlestelse.

Mannens perspektiv

For Michael er det åpenbart: Vi kommer ingen vei i kampen mot kjønnslemlestelse før vi bekjemper holdninger. Holdninger hos menn fra områder der omskjæring er godtatt som tradisjon.

-Vi må få menn til å skjønne at dette er feil, sier Michael, først når mennene sier: Nei, jeg vil ikke ha kjønnslemlestelse i vårt samfunn! vil det skje noe. Men så lenge menn vil ha omskårne kvinner vil kvinner omskjæres.

Men Michael innser at dette er et langt lerret å bleke. Det handler om dypt befestede tradisjoner, med røtter langt tilbake i fortiden.

Filmteamet underveis i filmingen av Konte. Michael i rutete skjorte til høyre i bildet.

Fra Kamerun til Knardal

Michael Asonganyi er født og oppvokst i Kamerun. Han møter Heidi fra Halden på Halmstad Universitet, midtveis i studiet Skandinavisk historie og kultur. Han blir med Heidi hit til Halden etter endt studietid, og jobber med litt forskjellig et par år. Michael og Heidi får to barn sammen. En dag blir han oppringt fra Kamerun, fra et kortfilmstudio som heter Binam Studios.

-De ville ha hjelp med markedsføring av filmene sine, og jeg endte opp med å både sponse og gjøre PR for dem. Jeg dro til London for å promotere filmene deres, og sendte filmene til filmfestivaler verden rundt. Dette forandret alt. Jeg fikk oppdrag fra Nollywood også, Nigeriansk film. Alt dette inspirerte meg til å ville lage film. Jeg begynte å tenke at jeg kunne lage en kortfilm.

Michael Asonganyi fungerer som representant for Binam Studios.

For tiden er Michael student, og pendler fra Knardal til  Högskolan i Gävle annenhver uke for å studere internasjonalt sosialarbeid. I tillegg til å være tobarnsfar og student reiser han rundt med Safia Abdi Haase, for å dokumentere hennes bedrifter når hun holder foredrag og reiser på helgeseminarer. Dette ville han ikke vært foruten.

-Safia gjør en utrolig viktig jobb, sier Michael, hun går ut og snakker med folk. Hun gjør en stor innsats for å bekjempe kjønnslemlestelse.

Det var kombinasjonen av studiene, jobben for Binam Studios og de tre årene med Safia som inspirerte Michael til å lage kortfilmen Konte.

Dette kan ikke vente

Michael vil sette fokus på dette med å stille spørsmål til tradisjon. Han er ikke vokst opp med at det er greit. Der han kommer fra, aksepterer man tradisjon. Det er en enorm respekt for de eldres regelsett, og man er oppdratt til å godta ting slik de er.

-Ingen tør å spørre: Hvorfor? Ingen våger å reise seg opp og si: Nei! Vi er oppdratt til å ha stor respekt for våre foreldre og tradisjonene i samfunnet. Det er ikke som her i Norge, hvor det er helt greit å for de yngre å utfordre tradisjoner og stille spørsmål om ting. Vi utvikler ikke nye tanker og idéer fordi vi ikke tør å sette spørsmålstegn ved gamle tankesett!

Nå mener Michael det er på tide å reise seg og protestere.

-Vi har dårlig tid, sier han, dette kan ikke vente lenger.

Identitetskrise

Michael ser at de som har flyktet fra krig og elendighet må hjelpes til å tenke nytt. Selv om de har kommet til et nytt land trenger de hjelp til å tenke nytt.

-Mange av disse unge menneskene som kommer hit til Norge har mistet fotfestet, sier Michael, de finner ikke sin plass i det nye samfunnet de har havnet i. De gjennomgår en identitetskrise, i tillegg til at de kanskje er traumatisert av krig og vold der de kommer fra. Unge mennesker har ofte problemer med selvtillit og tilhørighet i utgangspunktet, tenk hva som skjer når du legger på krig og død i tilværelsen deres i tillegg! Det er ikke så rart at de klamrer seg til sine tradisjoner, det er kanskje det eneste faste holdepunktet de har.

Konte. Takk.

Konte betyr ‘takk’ på Bangwa. Michael jobber med å få til en visning av kortfilmen sin i Norge om dagen, og en visning i Halden står naturligvis på ønskelisten.

Konte skal slippes nå i desember. Den 8. desember skal filmen vises av kulturforeningen Kultura, i Gävle. Kultura har også hjulpet Michael med redigering av filmen. Filmen er dessuten planlagt vist på Universitetet i Gävle på The World Social Work Day 21. mars 2018. Michael skal holde et seminar i forbindelse med visning av filmen. For tiden er Michael i gang med sitt andre filmprosjekt «The scar that scares me».

Michael jobber med å planlegge en filmvisning av Konte i Halden også.

Kommentarer

kommentarer