Kortreiste epler

En høstdag i fjor satt kokk-og servitørklassen på Risum vgs og lurte på hva de skulle jobbe med i Ungdomsbedriften sin. Så kikket de ut av vinduet, og så på alle eplene som hang fra de fantastiske epletrærne i hagen. Dumt at de ikke blir brukt, sa de. Og dermed var ideen igang.

Kjernehuset Ungdomsbedrift så dagens lys i september i fjor. Ideen var enkel, de ønsket å gjøre bedrift ut av alle eplene i hagen på Risum vgs. Motivasjonen var bærekraft og gjenbruk, et ønske om å få til noe med de ressursene som er tilgjengelige.
– Det var spennende å se hva vi kunne få til, hvilke produkter vi kunne lage og hva vi kunne gjøre ut av det, forteller Benedikte Antonsen. Hun er økonomiansvarlig i ungdomsbedriften, som er organisert som en vanlig bedrift med blant annet daglig leder, salgsansvarlig og produktansvarlig.

Epler i alle varianter
I løpet av høsten ble det plukket omtrent 800 kg epler. De fleste ble plukket av ungdomsbedriften, også fikk de god hjelp av forsterket avdeling ved skolen.
Så ble det mange runder med mye testing, prøving, feiling og nye smaksopplevelser. Hele tiden var tanken om at det skulle være en bærekraftig og kortreist profil på produktene holdt fast ved, noe som blant annet resulterte i at urtehagen på skolen ble godt brukt.
Produktutviklingen ga fort resultater med geleer, safter, tørka epler og sjokolade med epler.
– Det har vært en utvikling gjennom hele året, og stadig nye ideer. For ikke lenge siden lagde de en kjempegod eplesirup, sier lærer Maria Hagelberg Forsstrøm. Læreren er imponert over hvilke utfordringer elevene har tatt på strak arm, og den utviklingen de har hatt.

risum

Ikke bare eplesalg
Tidlig satte elevene seg et økonomisk mål for bedriften, de ønsket å spare til studietur til Malaga. Det er kostbart, og har krevd mange timer med jobbing. I tillegg til salget av epleprodukter, ble det arbeidet med catering.
– Vi så raskt at catering var en god mulighet. På en måte tjente vi plutselig penger før vi hadde rukket å begynne å tenke på logo, forklarer entusiastisk daglig leder Tom Erik Ek. Den første cateringjobben var til 120 personer på Porsnes vgs, og det ble gjennomført med glans.
Salget av produkter har gått unna, de siste varene gikk når Ungdomsbedriften deltok i NM i april. I NM var det 79 bedrifter som deltok, 10 av disse ble nominert og Halden-bedriften var en av dem.

IMG_7700

Alt har en slutt
Konseptet med Ungdomsbedrifter er at elevene skal lære seg å starte opp, drive og avslutte en bedrift. Når skoleåret nå nærmer seg slutten, er det også slutten for Kjernehuset UB.
– Vi har lært mye underveis. Det har vært noe annet enn vanlig skole, og det har gitt oss mye praktisk erfaring. I tillegg har det gitt oss en flott studietur til Malaga, vi klarte heldigvis å nå målet vårt, forklarer Benedikte Antonsen. Erfaringene kommer godt med når elevene nå skal videre på sin utdanningsreise, der så godt som alle i klassen har fått lærlingplass.

Kommentarer

kommentarer