Lånte Stabburet på Holth

Fire ungdommer fra Halden videregående fikk lov til å drive en bedrift på egen hånd en hel helg.

Anne Marie, Simon, Malin og Anna fra Halden videregående fikk en uvanlig utfordring denne helgen. De fikk «låne» gave -og interiørbutikken Stabburet på Holth en hel helg, og hadde ansvaret for butikkens utsalg på Fredrikstens julemarked. Ungdommene måtte stå for planlegging, logistikk og markedsføring, samt utvelgelse og frakting av varer.

På søndag er det Anne Marie og Simon som står i butikken. Jeg finner dem i Nedre Magasin, bredt smilende med nisseluer på hodet og et digert salgsbord fylt med julepynt og juleknask foran seg. Jeg får lov til å låne Anne Marie og Simon for en prat, mens lærer Hilde Ingeborg Myhre og fagarbeider Anne Kristin Breistein passer butikken.

Disse fire elevene fikk ta over Stabburet på Holth for en helg. Fra venstre: Malin, Anne Marie, Simon og Anna. Elevene samarbeidet om å drive Stabburet på Holth denne helgen.

Dette er ikke den første bedriften ungdommene jobber i.

-Vi driver faktisk en bedrift fra før, forteller Anne Marie, det er vi som har ansvaret for ungdomsbedriften Håndtrykt på Tosterødberget. Der jobber vi til daglig.

Alle fire elever fra helgens prosjekt går på Service og samferdsel, og har valgt praktisk opplæring på Tosterødberget innen salgsfaget på videregående. Å drive ungdomsbedriften Håndtrykt er en del av opplegget i den praktiske opplæringen på linja. 

-Vi lager flyers, plakater, bannere, kort og alt mulig som kan trykkes på papir, forteller Simon.

Anne Marie er daglig leder i Håndtrykt. Simon er økonomisjef, mens Anna er produksjonssjef og Malin er salgs- og markedssjef i bedriften.

Håndtrykt-produkter var også til salgs på festningen i går, sammen med varer fra Stabburet på Holth. Til salgs på standen i Nedre Magasin i går var lysestaker, julepynt, hjemmelaget eplemost, sjokoladetrøfler og mye annet.

Anne Marie og Simon viser frem julekort fra eget trykkeri, som ble solgt på julemarkedet i helgen.

Har lært masse

Ungdommene er glade for at Stabburet på Holth tilbød dem å låne butikken.

-Vi lærer så mye mer om å drive en bedrift når vi gjør det selv, sier Simon, i stedet for å sitte i et klasserom og lære teori får vi være ute og kjenne på hva det virkelig er å drive en bedrift. Nå vet vi mer om hva som skal til.

-Vi har jo praksis på skolen, legger Anne Marie til, jeg er på Kamperhaug gård i tillegg til at jeg jobber i Håndtrykt.

-Og jeg jobber på Europris, sier Simon.

-Men her får vi kunder som vi aldri har truffet før, fortsetter Anne Marie. Da må man være selger, ta kontakt og være åpen mot kundene som kommer forbi. Det krever noe helt annet.

Lærerne hjelper selvfølgelig til med organiseringen av butikken på julemarkedet. I tillegg til Hilde og Anne er også lærer Lise Svendsen involvert i prosjektet.

-Men lærerne gjør ingen ting uten oss, forteller Anne Marie, de tar oss med på hele prosessen. Skal noe bestilles for eksempel, gjør vi det sammen sånn at vi får se hvordan det gjøres.

Lærer Hilde (ytterst til venstre) og fagarbeider Anne sammen med Anne Marie og Simon i Nedre Magasin på årets julemarked på festningen.

Travelt trykkeri

Det har vært en travel opptakt til helgens julemarked. Trykkeriet alene tar mye tid, og nå har Anne Marie og de andre hatt forberedelsene til julemarkedet i tillegg. 

-Vi har mye å gjøre i trykkeriet fra før, forteller Anne Marie.

Elevene må operere med førstemann til mølla-prinsippet når det gjelder bestillinger i trykkeriet, da det er stor pågang. De får mange oppdrag fra lokale bedrifter, som bestiller plakater, visittkort, brosjyrer og annet. Ungdomsbedriften på Tosterødberget er et populært minitrykkeri blant både lokale bedrifter og privatpersoner i Halden og omegn.

-Og nå skulle vi trykke opp 350 julekort i tillegg til å gjøre oss klare til julemarkedet, legger Simon til.

Og mye av jobben står igjen. Etter sju timer bak kassa i utsalget i Nedre Magasin må Simon og Anne Marie telle opp kassa, rigge ned salgsbordet, og ta en liten vareopptelling. Og så skal prosjektet evalueres. Men Anne Marie og Simon klager ikke.

Er det gøy?

-Kjempegøy, sier Anne Marie.

-Det er mye jobb, men veldig gøy, legger Simon til.

De rusler fornøyde tilbake til butikken sin, det begynner å fylle seg opp med folk i Nedre Magasin. Snart leverer ungdommene bedriften tilbake der de fant den. Bare med noen kroner mer i kassa så klart.

Kommentarer

kommentarer