15 grunner til at Norge ennå ikke er helt likestilt

FNs mål for likestilling, Gender Inequality Index, viste at Norge i 2015 lå på en sjetteplass av landene med mest likestilling i verden. Likevel mener jeg vi kun har beseiret første etappe på den altfor lange reisen mot reell likestilling.

Sett bort ifra den skinnbarlige diskrimineringen, er det mest problematiske selve troen på at fullstendig likestilling praktiseres i dagens samfunn.

Dersom du skulle være et av disse forvirrede, naive og uopplyste menneskene som blindt tror på dette teoretisk- utøvde fenomenet, vil jeg påpeke en rekke undervurderte og kanskje instinktive brudd på likestilling for deg. Her er noe av det første som slo meg:

1. Samfunnsfaglæreren som så altfor automatisk spør hvilke av guttene i klassen som jobber med elektronikk.

2. Ungdommer som naivt syntes det tvangspregede og skjevfordelte maktforholdet mellom Ana og Christian i Fifty shades of gray, er romantisk.

3. At lille Lise på 3 år får valgt seg t-skjorter i jenteavdelingen på HM som promoterer skjønnhet og uskyld, mens broren hennes, Philip, løper rundt og skryter av den nye Batman-drakta si.

4. At det kun er mamma av alle arbeidskollegaene rundt bordet som reagerte når sjefen hennes påpekte at den nye eleven må ha en mannlig lærer, fordi eleven trengte en lærer som er streng og konsekvent.

5. At det for gutter ikke skal mer til enn et lag med pudder, for å bli kategorisert som «homo».

6. At gymlæreren ble overrasket av at jeg som jente virkelig klarte strake push-ups.

7. Klappen på skuldra den eneste gutten i helse-klassen får da han forteller at han vil bli sykepleier.

8. At det har blitt en trend for jenter å skrike fjasete med hele halsen hver gang de ser en edderkopp, slik at en av de modige guttene i klassen kan komme og drepe den.

9. At om gutter hadde skreket i situasjonen over, hadde de vært mindre maskuline.

10. Den altfor selvfølgelige normen om at gutten tar regninga på date.

11. At profilerte kjendiser må delta i en internasjonal kampanje for at Instagram skal behandle kvinners og menns brystvorter likt.

12. Det forskrekkede ansiktsutrykket menn på Youtube får da de blir stilt spørsmål kvinnelige kjendiser alltid blir stilt på rød løper.

13. Den vanvittige normalisering av russesanger som omhandler voldtekt av jenter, at jenter stolt synger med og det faktum at reverserte kjønnsroller hadde sjokkert oss mye lettere.

14. Mysteriet om at menn regjerer i de aller fleste lederstillingene, selv om forskning viser at jenter scorer best i alle fag.

15. Og sist, men ikke minst, at avsenderen av denne likestillings -fremmende teksten, åpenbart er en jente.

Dette var noen få av mange hverdagslige situasjoner som viser til at det fortsatt er en stereotypisk inndeling av kjønnsroller i dagens samfunn, enten det er bevisst eller ikke. Det er vi som utgjør samfunnet, og derfor er det så viktig at vi blir flinkere til å legge merke til disse instinktive stereotypiske inndelingene.

Om vi fortsetter å vende det døve øret til disse situasjonene som utgjør en så stor del av hverdagen vår, og dermed også aktivt drar oss med 50 år tilbake i tid, bidrar vi til denne destruktive utviklingen, ikke bare av samfunnet, men også av enkeltpersoner som ikke passer i dagens trange, kjønnsbaserte båser.

Emma Olsson (16)

(Emmas ytring var også på trykk i Aftenpostens Si; D- spalte i høst)

Foto: Transformer18/ Flickr

Kommentarer

kommentarer