Del 1

Kjære leser                                                                                                               Halden 2018

Vi er to Haldensere som gladelig ser opp mot Fredriksten festning hver gang vi kjører inn mot Halden og skuer over låvetaket på Rød Herregård. Vi lar øynene hvile på Festningen vår og tenker, » endelig hjemme igjen” etter en snartur enten til Svinesund eller lengre turer over timer eller dager.

Vi har vel alle hørt slagordene “1716 reist’n”, » 1718 datt’n» og » ofte beleiret men aldri beseiret». Fredriksten festning er kjent for sin historie om Karl XII’s fall den 30.11.1718 (svensk kalender) og det finnes minnesmerker og myter rundt denne hendelsen både i Sverige og i Norge. Hvem som skjøt Karl XII er et uoppklart mysterium fortsatt 300 år etter hendelsen.

Vi er begge to turglade vandrere med kaffe på termosen og kamera i hånda, og vi har gått mange turer i Halden og omegn.

«Ut på tur aldri sur» har vært vårt motto der vi har gått fine opptrådde stier eller har måttet krype høyt og lavt for å komme frem til målet som vi har satt oss for gåturen.

Denne turgleden og historien til Fredriksten festning og Karl XII. satte oss i gang med vårt prosjekt – Historiens Fotspor. Ett prosjekt vi ikke viste omfanget av eller hvordan vi skulle dele med dere i Kandusi.

Vi har hatt mange aha-opplevelser, mye latter, møtt nye og spennende mennesker og vi har følelsen av at overalt hvor vi snur oss møter vi på Karl XII 300 år tilbake i tid. Vi har lært masse om kongen gjennom å lese andre fortellinger som er publisert på ulike plasser. Det som har vært litt vanskelig underveis er å vite hvilke opplysninger vi skal legge til grunn i vårt arbeid siden det er en stor mann som det er mange meninger om som vi har fulgt disse månedene. Til tider har vi revet oss i håret og lurt på hva i all verden vi har begitt oss ut på.

Elisabeth Sigvartsen og Nina Røsnæs. Foto: Kristian Nilssen.

Fremover nå vil vi gi dere leserbrev fra turer og innhenting av historien om hans vei mot det store fallet her i Halden.

“ Den 17. juni, som var om lördagsmorgonen klockan tre fjärdingar på sju, blev min gemål förlossad och födde en son. Gud vare därför innerligen tack och lov, som haver hulpit henne, han hjälpe henne snart till sin förra hälsa igen!”

(Fra Karl XIs almanakk)

Prins Karl

Dronningen Ulrika Elenora var på kongegården i Kungsör og reiste til Stockholm for å føde. Prins Karl ble født 17 Juli 1682 (svensk kalender). Han var eldste barnet av syv til Karl XI og Ulrika Elenora. Av disse barna vokser bare tre opp.  Denne barnedødligheten gjør dronningen tung av sorg. Karls farmor Hedvig Elenora ble en viktig støttespiller under hans oppvekst, og var senere en formynder for prinsen til han ble myndig.

Karl XI. Maleri av David Klöcker Ehrenstrahl.

Karl XI så sin sønn som den neste krigerkonge til å forsvare stormakten Sverige. Som seksåring ble prins Karl fratatt kvinnelig omsorg og flyttet til en egen fløy på slottet Tre kronor. Fram til dette var han under sin mors omsorg, noe som var svært uvanlig for denne tidsperioden. Etter at han flyttet inn på slottet besto hans hverdag med skolegang av både intellektuell og fysisk opplæring. Ut i fra dette kan vi slå fast at barnslig lek og moro som vi kjenner igjen hos seksåringer i 2018 ikke var en del av prins Karls barndom. Begavet som prinsen var, lærte han seg flytende latin, tysk og fransk. Selv var han mest glad i militær- og matematisk undervisning.

Når prinsen er elleve år dør hans mor, og i en alder av femten står han som arving til et stort kongerike når hans far dør av magekreft. Som om ikke det var nok, så brenner deler av slottet opp kort tid etter farens død.

Karl XII. Maleri av David Von Krafft.

UT PÅ TUR

13,5 mil fra Stockholm ligger en liten by som heter Kungsör. Vi besøkte byen av rene tilfeldigheter en helg i sommer, da vi egentlig var der for og oppleve amcarmiljøet i Västerås. Vi reiser hit med våre to tenåringsgutter, og oppdagelsen av Kungsörs kongehistorie gjør vår helg mye mer spennende og innholdsrik på mer enn amerikanske biler, wunderbaum og eksos.

Kungsör var et kjært besøkssted for kongefamilien, både Karl XI og Karl XII var ofte der. De jaktet på bjørn og ulv ved Hjälmare kanal som er like i nærheten. Lykken i 2018 er android mobil, 4g-nett og gps slik at vi lett kan søke opp kanalen og lokalisere den bare 20 min unna der vi bor. Når vi nærmer oss kanalen møter vi mange mennesker, flere dampbåter og en herlig lukt av kaffe. Vi har kommet dit på selveste kanalens dag.

Bilder fra Hjälmare kanal:

Etter en stund setter vi oss på kafeen der og tar en kaffepause og kommer i prat med et svensk ektepar. Som nordmenn flest på tur i utlandet er vi sikkert mer åpne for å snakke med fremmede enn om vi var på en kafe hjemme i Halden. Vi fikk mye ny informasjon om Karl XII sin betydning i Kungsör og hva vi burde oppsøke de neste dagene. Neste lørdag følger vi opp disse nye opplysningene, her følte vi nærmest at karl XII’s historie kom dalende ned i fanget vårt uten forvarsel.

Med Hilsen Nina og Elisabeth

Kilder: wikipedia og Den svenska historien.

Forside : Edit Nina Røsnæs

Takk til Jens Bakke som har vært til uvurderlig hjelp med historiske fakta.

Takk til Svein Norheim for lån av bilde av Karl XII til forsiden, samt konsultasjoner om historiens fakta.

 

Følg med dere, Nina og Elisabeth fortsetter å følge i Karl XIIs fotspor hver lørdag fremover!

Kommentarer

kommentarer