Del 2

Kjære lesere                                                                                                                           juli 2018

Når vi var på Hjälmare Kanal fikk vi ny informasjon som vi skrev om i del 1. Denne informasjonen om Karl XII og hans families historie rundt Kungsör ga oss nye steder å oppsøke. Det svenske ekteparet vi traff fortalte oss om Kong Karl-kyrkan og en bjørnestatue som illustrerer bjørnen Karl XII skjøt rett for han dro ut i den Store Nordiske Krigen.

Tilbake i Kungsör stoppet vi først ved Sofia parken ved innkjøringen til byen. Der står den store bjørnestatuen.  På venstre side ved parken ligger kongsgården. Denne ble kjøpt av Gustav Vasa (tipp tipp XII) i 1538.   I 1672 besøkte Karl XI kongsgården for første gang og dette ble hans kjæreste tilholdssted. Han dro dit slik at han kunne unnslippe hofflivet og hovedstaden og isteden hengi seg til jakt og fiske.

 

Karl XII var også ofte på besøk her i sine barne- og ungdomsår. Han deltok  på sin siste bjørnejakt her da han 9. mars 1700 fikk beskjed om at sachsiske styrker hadde gått til angrep på Riga.  20. mars fikk han beskjed om at danskene hadde gått til angrep på forbundsfellen Hollstein-Gottorp og Karl XII svarte med å angripe Danmark ved landgang på Sjælland.  Deretter fulgte Baltikum og det berømte slaget i Narva.  Alt dette samme året som han fylte 18 år.

Foto: Kungsör Hembygdsförening.

Ikke så langt unna kongsgården ligger Kong Karls Kyrka som Karl XI startet byggingen av som en gave til Kungsör, men som han selv aldri fikk oppleve ferdigbygd. Byggingen startet i 1691 og sto ferdig 1700.  En sentralkirke tegnet av arkitekt Nicodemus Tessin d.y (1654-1728) . Det sies at kongen trivdes så godt i byen at han også hadde sett på Kungsör som en mulig ny hovedstad i Sverige.

Vi blir glade når vi oppdager at kirken er åpen for publikum. Den er flott utsmykket og har portrettmalerier av kongeligheter. På gulvet finner vi graven til Per Andersson Frestare (1642-1716) Som var stallgutt for Karl X Gustav , livvakt og slottsforvalter på Strömsholm slott for Karl XI og til slutt Karl XIIs “ barnevakt”.

STRÖMSHOLM SLOTT
Per Frestare gav oss et nytt spor i hans tilhørighet i Strömsholm slott. For å komme til slottet må vi kjøre 30 minutter. I enden av en lang allè ligger et vakkert gult slott. Strömsholm er et av ti kongelige slott i Sverige og eies i dag av statens fastighetsverk. Slottet disponeres av H.M Kongen og slottsforvaltningen står for driften.

Tomten kom inn i kongefamiliens eie i 1528 gjennom arv. Det var tipp tipp-oldfaren til Karl XII, Gustav Vasa som bygde en kraftig stenborg der på 1550-tallet. I 1660 fikk Nicodemus Tessin d.e i oppdrag av enkedronning Hedvig Elenora ( Karl’s farmor) å utforme tegninger til et nytt slott. I 1669 sto barokkslottet ferdig og er i dag et av Sveriges best bevarte karolinerslott. Denne plassen har hatt en stor betydning for kongefamilien i flere generasjoner.

Karl XI omtalte stedet som sitt hjem og det var et av slottene som ble oftest brukt av Hedvig Elenora og hennes familie. På baksiden av slottet er det en stor hesteinngjerding hvor både Karl XI og Karl XII lærte seg og ri. Enkedronningen sluttet å bruke slottet etter at hennes svigerdatter og sønn døde.

Vår ferie i Västerås er over og vi reiser hjem for å følge historiens fotspor i nærmiljøet. Vi stiller oss spørsmålet om Karl XII er den store krigerkongen han blir omtalt som, eller er han den unge kongen som måtte ut og forsvare stormakten Sverige?

Neste lørdag skal vi ta en titt på hvordan det var å være menneske under den nordiske krigen og hvordan Karl XII kom ett skritt nærmere Fredriksten festning.

Hilsen Elisabeth og Nina

Kilder
Ukjent svensk ektepar
Strömsholm slott
Den svenska historien

Takk til Svein Norheim, og takk til Thomas Göransson og Knut Barr ved Kungsör Hembygdförening.

Les Historiens Fotspor Del 1 her.

 

Kommentarer

kommentarer