Den andre mannen i meg

På torsdag kommer Henrik Mestad til Vannvogna konsert- og kunsthall med den kritikerroste forestillingen Den andre mannen i meg. Stykket handler om bautaen Olav H. Hauge og hans liv, og er basert på lyrikerens egne dagbøker.

I ti år har Henrik Mestad reist rundt med den applauderte forestillingen Den andre mannen i meg. Forestillingen har gått på Nationaltheatret i flere omganger, og har blitt satt opp på utallige teaterscener landet rundt. Den andre mannen i meg tar for seg Olav H. Hauges indre kamp mot schizofrenien, som beskrevet i egne dagbøker. Det er Henrik Mestad selv som har skrevet stykket, og etter å ha jobbet med materialet i over ti år har Mestad blitt litt av en autoritet på Hauge i Norge.

-Hauge var en fantastisk lyriker, forteller Mestad på telefon fra Oslo, men han slet mye. Han ble tvangsinnlagt på Valen i flere, lengre perioder. Dette er noe biografiene om Hauge har holdt seg litt unna, men Hauge tar det opp selv i de senere dagbøkene sine. Hauge kjemper en intens indre kamp mot sinnslidelsene, det var knallhardt. Han lå fastbundet i flere omganger på Valen. Heldigvis ble han aldri lobotomert, som flere av medpasientene hans ble. Men det som er fint med denne historien er at den faktisk har en happy ending.

Treffer bredere en fanklubben

Opprinnelig var forestillingen ment som en engangsforeteelse på Nationaltheatret. Det ble planlagt kun én forestilling, men da billettene ble lagt ut for salg forsvant de på en halvtime.

-Da satte vi opp sju nye forestillinger, forteller Henrik, og de ble også utsolgt. Sånn fortsatte det, og nå har vi reist rundt med dette i ti år. Det viste seg at dette traff mye bredere Hauge-fanklubben, som vi hadde trodd var målgruppa i første omgang.

Henrik tror det er noe allment og gjenkjennelig over materialet som gjør at forestillingen treffer flere enn lyrikerens fanbase.

-Den er jo basert på dagbøkene til en ensom kar, som sliter med sine demoner. Og så har han altså nedfelt alt dette i dagbøkene sine. Vi som har jobbet med dette har blitt veldig grepet, men det treffer mange det her. De fleste har jo sine smådemoner, som dukker opp på natta og banker løs. Hauge har fanga det bedre enn noen andre jeg vet om.

Har stor tro på Emil

Den andre mannen i meg har blitt spilt over hele Norge det siste tiåret. Den har blitt spilt i stavkirker, på festivaler, og en rekke store og små scener rundt i landet. Og nå kommer den altså til Halden for første gang. Men det er ikke tilfeldig at Henrik Mestad vil sette opp forestillingen sin nettopp på Vannvogna.

-Jeg kjenner Emil fra tidligere, forteller Mestad, og jeg har en veldig tro på ham. Emil har laget veldig fine ting, og da jeg hørte at han skulle starte kulturhus ville jeg dit med forestillingen min. Så det var jeg som spurte om vi kunne få komme. Og vi har faktisk sagt nei til Nationaltheatret i år, de har jo spurt oss om vi skal sette opp en ny forestillingsrekke. Men det blir først i 2020. Du kan si at vi drar til Halden for å feire 10-årsjubileet vårt! Dette blir den eneste gangen vi spiller forestillingen i vinter, nå blir det ikke noe mer før neste høst. Forøvrig gleder vi oss alltid til å spille denne forestillingen, til tross for at vi har spilt den veldig mye i perioder.

Erfaringsmessig er brorparten av publikummet til denne forestillingen kvinner.

-Men dere damer kan trygt ta med dere mennene deres på dette, sier Mestad. De mennene som dukker opp kommer til å bli meget positivt overrasket.

«Schizofrene kan ofte sjå naturi onnorleis enn normale. Eg hugsar soleis eg stod i vindauga på Valen sjukehus og såg ut yver sundi og øyane der i Sunnhordland. Dag etter dag, stod på same staden og såg. Eg var i trance. Landet og sjøen var blå og yverjordisk, eit land utanum rom og ti. Elles var det ofte under sjukdomen eg hadde rider då natursynet trollbatt meg heilt, ei slik verd hadde eg aldri set fyrr. Eg gjekk frå vindauge til vindauge og berre såg og såg i dagar og viker og månader.»

– frå dagbøkene til Olav H. Hauge.

Den andre mannen i meg altså dere, på Vannvogna konsert- og kunsthall torsdag 15. november klokka 20.30. Billetter finner du her.

Foto: Jacob Buchard.

Kommentarer

kommentarer