Ytring: – Dugnadsarbeid på anbud?

Etter siste innspillingen av Allsang på grensen sist sommer, den tiende sommeren i rekken, mottok jeg sammen med veldig mange andre en hyggelig gave fra Tv2 og Monster . Der sto det at Tv2 og Monster ”takker deg så mye for at du var med på å produsere jubileumssesongen av Allsang på grensen i 2016” . Videre står det ”ti fantastiske år med Allsang i Halden på Fredriksten Festning”!

For få dager siden, ei uke føre jul, kom nyheten om omorganisering i produksjonen. Eventbyrået Eventyrlie AS med tilholdssted på Kolbotn går inn i Allsang på Grensen samtidig som avtalen med Allsammen (en konstellasjon av Haldens lag og foreninger) avsluttes. Allsammen har gjennom alle de ti første årene har vært en stor og viktig del av produksjonen. De har kanskje det viktigste drivhjulet til hele arrangementet, men er ikke lenger ønsket i organisasjonen.

I løpet av ti år med rundt regnet 60 000 dugnadstimer har Allsammen opparbeidet seg god kunnskap og verdifull erfaring. Det sier eierne av Allsang på Grensen (Kynningsrud , GG Gruppen , Berg sparebank , Ringstad Eiendom og Communicate Invest) nå nei til.

Allsammen er helt vanlige folk som deg og meg. Mennesker som bruker av egen tid til å bidra til lokalsamfunnet samtidig som de hjelper til så noen slunkne klubbkasser får litt påfyll. Vanlige folk der flere av dem har brukt feriedagene sine de siste årene for å få på plass alt til innspillingsdagene. For andre har Allsang vært det som har klart å holde de oppe de månedene Halden mer eller mindre har vært i dvale.

Frivillige har vannet blomster med plastkrus fra ei bøtte, de har børstet scenegulvet med piasavakoster fordi støvsugeren ikke har fungert og de har opplevd at vakt-teltet deres har blitt tatt av vinden og blåst flere hundre meter bort mens de har sittet og voktet arenaen til alle døgnets tider. De kunnskapsrike frivillige har fungert som guider for festningens besøkende og de har vært Haldens ansikt utad. De har vært med på å bidra stort til at Allsang på Grensen har blitt den suksessen det har blitt. De har tatt utfordringene på stående fot og de har funnet løsninger.

De siste årene har vi merket det mer kommersielle. Det som en gang var haldensernes egen fest begynte å dreie seg mer om penger og inntekter. Selvfølgelig – for ingen arrangerer et så stort opplegg uten å ville få igjen noe for det.

Eierne i samarbeid med Eventyrlie AS vil fortsatt benytte seg av frivillige klubber og organisasjoner for å gjennomføre Allsang på Grensen. Jeg mistenker at de vil gå for de som selger sine tjenester for minst mulig. Vi har allerede lag og foreninger i Halden som selger tjenestene sine billigere enn Allsammen. Dugnadsarbeid på anbud. Vi risikerer også at den lokale forankringen blir borte hvis det blir et håndballag fra Spydeberg eller et hockeylag fra Fredrikstad som skal jobbe dugnad på festningen. Vi har allerede tidligere opplevd eksterne vaktselskap med vektere som ikke har noe som helst kjennskap til Fredriksten festning eller til Halden som by.

Mye kan sies om Allsang som fenomen. Selv har arrangementet har betydd veldig mye for meg personlig. Jeg har alltid ønsket å formidle at Allsang er ”litt ditt og mitt”. For mange av de frivillige som har brukt 60 000 timer de siste ti årene har allsang betydd tilhørighet. Vennskapsbånd er knyttet, man har møtt mange spennende personer, opplevd de gode samtalene. Allsang har vært familie.
Nå ser det dessverre ut til at denne familien splittes .

God jul!

Roger Dybedahl

Kommentarer

kommentarer