En dag på Tosterødberget

De fleste haldensere har hørt om Tosterødberget, og de fleste vet også at det er en gren av Halden videregående skole. Men vet du egentlig hva det vil si å gå på Tosterødberget? KanDusi har fått et spennende innblikk i hverdagen til elevene på Tosterødberget. 

Tosterødberget hører innunder Halden videregående skole, men opplæringstilbudet her er praktisk rettet og utdanningen gjennomføres hovedsakelig gjennom praktisk arbeid. I utgangspunktet er Tosterødberget en toårig yrkesutdanning, og målet etter disse to årene er å sitte igjen med en opplæringskontrakt i en bedrift. Elevene kan velge mellom linjene Service og Samferdsel, Teknikk og industriell produksjon, Restaurant og matfag og Naturbruk. Den første avdelingen KanDusi får kikke innom på Tosterødberget er Service og Samferdsel:

Regnet høljer ned når jeg småløper opp innkjørselen til Tosterødberget denne grå vårmorgenen, men inne er det varmt, lyst og hyggelig. En opplagt og morgenfrisk Hilde Ingeborg Myhre tar meg varmt i mot. Hilde er faglærer på Service og Samferdsel, der hun underviser sammen med Lise Svendsen og Anne-Kristin Breistein, og det er hun som skal vise meg rundt på Tosterødberget denne onsdagen. Hilde leder an opp trappen til Service og Samferdsels-avdelingen.

Service og Samferdsel 

Hvis du går opp den første trappen du møter på Tosterødberget går du rett på Ungdomsbedriften Håndtrykt UB, et lite trykkeri som produserer papirtrykk på oppdrag fra ulike eksterne kunder i Halden og omegn. Utenfor bedriftens lille showroom finner jeg elevene Anne Marie og Malin, som driver ungdomsbedriften sammen med Anna og Simon dette skoleåret. Anne Marie er daglig leder og kontorsjef. Malin er salgs- og markedsføringssjef.

I det lille trykkeri-showrommet henger eksempler på produkter som elevene i bedriften har vært med å produsere. Her tar de også imot kundene sine og gjennomfører salgssamtaler.

Malin og Anne Marie viser frem plakater de har laget på Håndtrykt i showrommet.

-Vi bruker mesteparten av opplæringstiden vår her i bedriften, forteller Malin, og vi trener blant annet på samarbeid og ansvarlighet. Målet er å gjøre det meste selv med minst mulig hjelp fra lærerne.

-Ungdomsbedriften er, sammen med faget yrkesfaglig fordypning, bærebjelken i opplæringen på Service- og samferdsellinja, forteller Hilde. Det er en metode som vi benytter for at elevene skal kunne lære om salg og markedsføring, kundeveiledning, kommunikasjon og samarbeid gjennom praktisk arbeid. Målet er jo at de skal bli salgsmedarbeidere, og vi har en rekke kompetansemål elevene skal nå i løpet av de to årene de er her. Arbeidet som ungdomsbedriften genererer gjør at elevene har muligheter til å lære gjennom å gjøre.

Elevene på service og samferdsel starter, drifter og avslutter en ny ungdomsbedrift hvert skoleår. Det er flere roller som skal tildeles i bedriften, og elevene skriver da søknader og møter til intervju for de stillingene i trykkeriet som de tenker vil passe dem best.

-Vi prøver å gjøre opplæringen så arbeidslivslignende som mulig, forteller Hilde, de vil jo møte både konkurranse og nye utfordringer når de skal ut i arbeidslivet og da er det godt å ha med seg mest mulig erfaring.

Hele ungdomsbedriften Håndtrykt samlet på ett brett: Fra venstre: Malin, Anne Marie, Simon og Anna. Foto: Hilde Ingeborg Myhre.

Ungdomsbedriften har mange faste kunder og populære produkter, noe som fører til at de som oftest går med overskudd – som til slutt tilbakeføres til andelseierne eller andre formål som elevene bestemmer seg for. I år er det bare fire ungdommer som driver bedriften, og det er nok å gjøre!

Alternative læringsarenaer

Det finnes mange andre måter å øve seg i fag på enn å bare sitte på skolebenken og høre på en lærer, og det er nettopp det ungdomsbedriftene og den yrkesfaglige fordypningen (YFF) sørger for på Tosterødberget.

-Vi skal blant annet skrive halvårsrapporter i faget YFF, forteller Anne Marie, og der må vi fortelle om praksisen og ungdomsbedriften, og knytte det opp mot fag som for eksempel yrkesetikk, service, bransjekunnskap, markedsføring og HMS.

I tillegg til å jobbe i ungdomsbedriften og YFF kan elevene også velge enkelte ordinære fag som for eksempel engelsk, matte og gym. Da slås det sammen klasser fra alle utdanningsgruppene, men gruppene blir aldri store.

-Det er jo noe av poenget her på Tosterødberget, forteller Hilde.

Slik vil lærere og elever ha det på Service og Samferdsel på Tosterødberget!

Superbra på Tosterødberget

Både Anne Marie og Malin er enige om at Tosterødberget var det rette skolevalget for dem.

-Jeg var litt skeptisk før jeg kom hit, forteller Malin, den skolen her har jo vært litt nedsnakka og det går noen rykter rundt Tosterødberget fremdeles. Mange tror at de som går her er litt dumme, men det er jo bare tull! Vi er helt vanlige ungdommer her. Derfor prøver vi å gjøre noe med de ryktene som går om Tosterødberget, vi snakker opp skolen ute i Halden og på Facebook og sånn. Det er faktisk superbra her! Jeg har lært masse siden jeg kom hit, jeg er utrolig glad for at jeg begynte her. Vi blir jo som en liten familie vi som går her, vi blir veldig sammensveiset. Jeg passer ikke inn i vanlig skole, jeg har det mye bedre her.

Anne Marie nikker.

-Jeg har lært mer på to år her enn jeg har gjort hele barneskolen og ungdomsskolen, sier Anne Marie, her lærer vi utrolig mye om arbeidslivet og hvordan det faktisk er å jobbe. Jeg har forandra meg masse siden jeg starta her, denne skolen har vært skikkelig bra for meg.

Anne Marie tar i mot kunder på Håndtrykt. Foto: Hilde Ingeborg Myhre.

Anne Marie har fått opplæringskontrakt på Kamperhaug Gård neste år, og er veldig fornøyd med det.

-Der får jeg jobbet med både salgsfaget og mye annet, sier Anne Marie. Og så får jeg jobbe med dyr, de har jo kennel! Det er veldig varierte arbeidsoppgaver, og alltid noe å gå til. Jeg gleder meg skikkelig til å begynne der.

Skolen tilbyr også opplæring i trucksertifikat. Dette har Anna valgt og hun er nå i ferd med å ta både teoriprøve og oppkjøring. Hun er for øvrig Håndtrykt UBs produksjonssjef og har mange arbeidsoppgaver å sjonglere. Anna sikter seg nå inn mot en opplæringskontrakt på et hunde- og kattepensjonat i hjemtraktene sine fra høsten og er veldig spent på utfallet.

Før jul «lånte» ungdommene fra Håndtrykt Stabburet på Holth for en helg og hadde stand på julemarkedet på festningen for bedriften. Fra venstre: Lærer Hilde Ingeborg Myhre, fagarbeider Anne Kristin Breistein, samt Anne Marie og Simon fra Håndtrykt.

Simon er økonomisjefen og har ansvar for å føre regnskap og fakturere kundeoppdragene, samt sørge for holde humøret oppe gjennom sin andre rolle som personalsjef i ungdomsbedriften. Han fortsetter for øvrig ett år til på Service og samferdsel sammen med Malin, og de to skal da etablere en ny ungdomsbedrift fra høsten av sammen med nye elever som starter på VG 1. Da kan de to dele med seg av sine erfaringer, samtidig som de får muligheten til å repetere det de lærte på VG1. Nytt navn og logo skal på plass, og stillingene skal igjen fordeles!

VG2 innebærer også mer fokus på faget YFF for elevene på Service og samferdsel. Målet er å oppnå opplæringskontrakt for de to siste årene i videregående skole og da er det viktig å bli godt kjent i arbeidsmarkedet og i tillegg få vist seg frem slik at potensielle arbeidsgivere vil satse på dem gjennom å gi dem videre opplæring. Det er alltid svært spennende, og ikke minst viktig for elevene på Service og samferdsel!

Tosterødberget har fire linjer: Restaurant og matfag, Service og Samferdsel, Teknikk og industriell produksjon og Naturbruk.

I neste artikkel tar vi for oss Naturbruk! Følg med!

Forsidefoto: Hilde Ingeborg Myhre.

Kommentarer

kommentarer