En fabelaktig dag på Rød Herregård

Nå er sommersesongen på Rød Herregård erklært åpnet, og i den anledning inviterte Østfoldmuseene Halden Historiske Samlinger til en dag med flotte omvisninger og spennende foredrag i og rundt Herregården.

For alle Rød Herregård-noviser var prisen for en hel dag til ende på Herregården på åpningsdagen i pinsen den nette sum av 37 kroner, og det var virkelig ingen pris for den firetimers historiske reisen vi fikk bli med på denne søndagen.

Dagen på Rød startet med et fengslende foredrag i Herregårdens ballsal, for anledningen fylt med nymotens stoler til behag for de fremmøtte publikummerne. Arkivar i Østfoldmuseene Halden historiske samlinger James Archer fikk æren av å innlede kalaset.

-Jeg skal ta dere med på en liten reise i grusomheter, sa James Archer innledningsvis i sitt foredrag.

James Archer fortalte om hærværk og plyndrerier på Rød på 1700-tallet.

Grusomheter indeed! Archer bød på en spennende liten forsmak fra et tema som vil bli videre belyst på utstillingen Det store fallet, som åpner på Fredriksten festning lørdag 1. juni; nemlig det sivile aspektet ved de nordiske krigene på 1700-tallet.

-Ofte når vi snakker om disse krigene fokuserer vi på selve krigføringen og heroismen, sa Archer, men det er et personlig aspekt ved krigen som vi ofte glemmer å snakke om. Både på det personlige og økonomiske plan. Hver gang svenskene invaderte måtte Haldens befolkning forvente å miste det de hadde – og mer.

Archer knyttet de sivile aspektene ved krigen opp mot Rød Herregård, og malte et dystert bilde av en gård som etter svenskenes uvelkomne gjesting sto igjen plyndret, ribbet og totalt destruert. En hær trenger nødvendigvis forsyninger der den tar seg frem, men det var ikke bare ren plyndring av forsyninger svenskene utsatte Rød for.

-Kledningen var revet av, alt av himlinger og gulv var revet bort. Jernet var systematisk fjernet. Da aner dere den dobbelte hensikten her: Alt man kan ta med seg fjerner man, resten herjer man med. Det er vanskelig å forstå hvordan svenskene skulle nyttiggjøre seg en nedrevet skorstein for eksempel, sa Archer tørt.

Etter endt foredrag om de miserable ødeleggelsene på herregården fikk vi servert 1700-tallsmusikk i form av eminent gitarspill fra gitarvirtuos Sven Lundestad.

Kvinnene på Rød

Dernest sto formidler ved Østfoldmuseene Halden historiske samlinger Kristin Søhoel for tur, og hennes foredrag omhandlet noen av kvinnene som residerte på eller var knyttet til Rød Herregård på 1700-tallet. Først fikk vi historien til Karen Krabbe Colbjørnsen, senere Tank, en av de kjente husfruene på Rød. Karen levde et dramatisk liv i moderne øyne. Hun måtte følge sin første ektemann og flere av deres barn til graven før hun traff Carsten Tank, og de ervervet Rød Herregård.

Kristin Søhoel foran et maleri som viser Rød da det kun var en beskjeden bondegård.

Videre fikk vi høre om opprettelsen av den uglesette frimurerbevegelsen i Fredrikshald, og om hvordan Karens første sønn Morten Wærn tidlig ble medlem i losjen. Karen startet dermed en motbevegelse, en damelosje ved navn Bestandighetsordenen – eller Constanceordenen. For å holde orden på ting, siden disse frimurerne var så løsslupne.

-Antagelig var Karen en både myndig og uredd dame, sier Kristin, hun ville beskytte sine døtre og nieser mot dette ukjente. Men vi kan heller ikke se bort fra at det var et humoristisk tilsnitt her altså.

Derom røper imidlertid historien intet.

Vi fikk høre om flere kvinneskjebner, blant annet om den unge Anna Catharina som angivelig ble sperret inne i et rom på herregården i flere år av sin far Nils Tank grunnet ulydig oppførsel fra datterens side. Anna Catharina ble aldri gift, og hun døde bare 27 år gammel.

-Slik har historien blitt fortalt gjennom generasjoner, forteller Kristin, men jeg vil anta at den har blitt litt verre for hver generasjon. Hva som egentlig er sant det vet vi faktisk ikke. Denne historien får bare ulme videre av seg selv.

Foredraget ble avsluttet med avdukingen av maleriet av Hans Colbjørnsens første frue; Dorothea Ernstdatter Fogt.

-Det var hennes gård Eskeviken Haldens beboerne ble evakuert til i 1716 da byen brant, fortalte Archer. Hun blir også å se i utstillingen Det store fallet.

Den praktfulle hagen

Etter endt avduking var det tid for en guidet spasertur i det vårvakre parkanlegget rundt herregården. Kristin Søhoel overlot nå publikum til den blide og kunnskapsrike sommerverten ved Rød Herregård, Marie Svendberg Eriksen. Dermed var vi godt ivaretatt den neste timen.

Sommervert Marie foran barokkhagen.

Mens vi vandret gjennom den nygrønne parken fortalte Marie om utformingen av barokkhagen via påfyll av ballastjord fra utlandet, og den påfølgende tilkomsten av eksotiske frø til hagen. Vi fikk høre om det vakre lysthuset, og vandret gjennom den ennå ikke grønne lindetunellen. Utenfor barokkhagens grenser, i den engelske landskapshagen, er som kjent naturen av en noe mer romantisk og viltvoksende art. Her fikk vi se saluttbatteriet, eremitthytta og Floraplassen, og naturligvis høre tilhørende anekdoter fra Marie.

Dagen på Rød ble avsluttet med en guidet omvisning inne i huset, og oppgaven med å lede oss rundt i det ærverdige huset tilfalt også den sjarmerende Marie. Nå hadde gruppen vokst noe, flere hadde kommet til i anledning innendørs-omvisningen. Marie ledet oss med kyndig hånd gjennom huset, vi lot oss underholde og vi lot oss fascinere.

Så var dagen på Rød Herregård over. Et ektepar som hadde fulgt dagens program fra A til Å som meg, kommenterte følgende på vei ut døren:

-Det er sjelden jeg har fått så mye for 37 kroner.

Det er altså verdt mer. I hvert fall det dobbelte! Og det er akkurat det en omvisning på Rød Herregård koster faktisk, for det koster nemlig 75 kroner. Så det er ingen ting å lure på altså.

Frem til den 24. juni vil det være omvisninger kun på søndager:

26. juni – 19. aug: Tirsdager t.o.m søndager.
26. august – 30. september: Søndager

Omvisningene går:
kl. 11.00 og 14.00 (hovedhuset)
kl. 12.30 (hagen)

Kommentarer

kommentarer