En vårforestilling i Fredrikshalds teater

Et av de nyeste skuddene på Haldens kulturtre heter Halden teaterskole. Søndag fikk teaterskolens elever vist seg frem i en helaftens vårforestilling i Fredrikshalds teater.

Alle seks grupper på Halden teaterskole fikk prøve seg på scenen i Fredrikshalds teater søndag ettermiddag. Gruppene hadde utviklet seks enkeltstående miniforestillinger, inspirert av alt fra malerier til musikaler.

Den yngste gruppa var først ute, med nummeret Jeg gleder meg. Barna på scenen minnet oss på den der kriblende, boblende gleden man bare opplever som barn, det var nesten så man kjente det kriblet i magen selv!

Gruppe 1 startet hele showet med sitt nummer;  Jeg gleder meg. Foto: Johannes Granseth.

I neste nummer var det gruppe 3 som skulle til pers med forestillingen Vennskapet. Her var det dype budskap om å se ting fra andre sider enn sin egen, kanskje et innlegg i samfunnsdebatten i dag? I så fall er det svært velkomment. Gruppa har improvisert seg frem til både regi og handling i stykket.

Stykket Vennskapet handler om å se ting fra flere sider. Foto: Johannes Granseth.

I tredje nummer reiste vi til Hogwarts, nærmere bestemt Mysteriekammeret! Alle som kjenner til Harry Potters univers forsto raskt hva det dreide seg om. Hvordan skal man komme seg inn i Mysteriekammeret? Barna på scenen var både skuespillere og kulisser. De flinke barna stilte seg opp og agerte vask, sklie, dører og alt mulig annet som trengs i handlingen. De små tryllekunstnerne brukte formler, og snakket sågar ormtunge for å nå sine mål.

I Reisen til Mysteriekammeret møtte vi gruppe 2. De måtte komme seg gjennom låste porter og ake ned mørke sklier for å å komme inn i kammeret. Foto: Johannes Granseth.

I nummeret We go together skulle vi til et ganske annet univers. Denne gangen var det Grease som var bakteppe for historien som utspilte seg på scenen, med bakoversleiker, skinnjakker, tøffe gutter og søte piker. Men hvor skal vi herfra mon tro? Også denne gruppa har jobbet med improvisering. En klassisk Grease-scene beveger seg snart i retningen av metateater. En diskusjon om hvorvidt man skal ha bare positivitet på den ene siden av scenen og negativitet på den andre siden eskalerer til at en av gutta brått river av seg jenteparykken sin:

-Jeg synes det er litt rart at jeg og Tim er samme kjønn, sier Jonathan, men jeg spiller jente og han spiller gutt.

Han peker på Tim, som ikke må ha på seg skjørt og parykk. Latter fra salen.

Jonathan må ha på seg blond parykk, og spille jente. Det må ikke Tim, han får ha på seg en skinnjakke og bare ha eget hår. Foto: Johannes Granseth.

Derfra utvikler scenen seg til det rene kaos. Helt til Cornelia tar kontroll, roer ned kaoset og foreslår en dans.

-Nå blokkerer du, kommer det fra en av jentene bak på scenen, og det gjør man ikke på teater!

Metahumoren drar mye latter fra salen.

Men så blir det dans til slutt allikevel. Med We go together fra Grease selvfølgelig, like boogedy boogedy boogedy, shooby do-wop she-bop.

Boogedy boogedy med gruppe 4. Foto: Johannes Granseth.

Voksengruppa ved Halden teaterskole har jobbet med å utvikle et teaterstykke fra Van Goghs maleri Stjernenatt denne våren. I dag fikk de vist frem resultatet på scenen i Fredrikshalds teater, i forestillingen Starry Night. Her møter vi en kunstner som sitter og river seg i håret foran sitt staffeli, åpenbart arg av frustrasjon over mangel på inspirasjon. Det vil seg ikke med maleriet. Inn fra siden kommer ulike innspill, men de er ikke helt velkomne. Innspillene kommer i form av en engel, et romvesen, og et barn. Barnet betrakter maleprosessen, og spør:

-Er det viktig? Er det gøy?

Kunstneren blir svar skyldig.

Barnet (Mona) spør kunstneren (Sissel): Er det gøy? Foto: Johannes Granseth.

En kirkeklokke begynner å slå i bakgrunnen, og vi hopper inn i maleriet. Scenen er nå en benk utenfor en kirke. En nykommer til bygda provoserer en bygding med å oppfordre til å ta i mot nye impulser. Bygdingen vil ikke høre om nye impulser, hun vet hva hun har og ikke hva hun får. Innflytteren får kjeft, og skjønner at det kan bli vanskelig for henne å bo i den bygda.

-Jeg kan ikke bli værende her, sier hun til bygdingen, men hva med deg? Skal du være med meg nå, eller blir du?

Bente vil ikke ha nye impulser i bygda si. Eva kan ikke bli værende når det er sånn. Foto: Johannes Granseth.

I kveldens siste nummer møter vi gruppe 5 i teateret, i nummeret Fame 2. Her er det den store kjærligheten som er temaet. eller kanskje kjærlighet og forviklinger. Forviklinger kan jo som kjent kræsje kjærligheten fullstendig, om ingen rydder opp. Men her løses heldigvis alle knutene i tide, slik at kjærligheten fremdeles kan reddes.

Vi får et par dansenumre i løpet av kvelden også. Her danser gruppe 5 i nummeret Fame 2. Foto: Johannes Granseth.
Hele Halden teaterskole på scenen. Sverre takker skuespillere og produksjonen med blomster. Foto: Johannes Granseth.

Kandusi snakker med teaterpedagogene Maren Eikli Hiorth og Charlotte Fjell Lindman bak scenen etter teppefall.

Hvordan synes dere det gikk i dag?

-Jeg er veldig, veldig fornøyd, sier Maren, alle gruppene har overkommet nerver og bare hoppet uti det!

-De har vokst så mye siden de kom hit til teateret, tilføyer pedagog Charlotte, inn, det er så gøy. Spesielt med den minste gruppa. Når vi kommer inn i teateret her og de får lys og lyd og kulisser rundt forestillingen vokser de! Det de gjør blir viktig. Jeg er veldig fornøyd med alle gruppene i dag, jeg synes både mine og Marens grupper har jobbet kjempebra. De har gitt alt!

Teaterpedagoger Charlotte Fjell Lindman og Maren Eikli Hiorth er svært fornøyde med teaterskole-elevenes innsats. Foto: Ellen Midtfjeld.

På spørsmål om hva hun ville oppnå med semesteret svarer Maren:

-Oj, det var et stort spørsmål! Men den overordnede undervisningsplanen dette halvåret har vært å lage en god gruppedynamikk. Jeg ville at gruppene skulle sette seg og bli trygge til å skape fine ting. Og det synes jeg egentlig at vi har fått til. Jeg opplever at gruppene har blitt trygge på hverandre, og de har det gøy! Det synes jeg er en ganske stor ting å oppnå egentlig. Teaterskolen er såpass ny, jeg tror det er viktig at vi lager en god grunnmur før vi bygger huset.

Pedagogene er enige om at det var fint for alle teaterskole-elevene å få se hva de andre gruppene holder på med.

-Spesielt for de mindre gruppene, sier Maren, det er jo fint for dem å ha noe å se frem til. Og det får de jo i dag!

Og det får også Halden. Noe å se frem til altså. Det blir spennende å følge med på denne nye teaterskolens gjøren og laden fremover, noe sier meg at det blir mye. Og stort.

Medvirkende til forestillingen var også:
Sara Stang Møller (produsent), Sverre Magnus Heidenberg (teknisk produsent), Kristoffer Nicolaysen (lyd og lys, samt skuespiller på scenen), Solveig Johansen (lydtekniker), Erik Aarum Kirkegaard (lys). Krista og Live var konferansierer.

Alle foto: Johannes Granseth.

Les mer om Halden teaterskole her:

Ekte Teaterglede i Konservativen

Teaterskole for voksne

Kreative Krefter i Konservativen

Ny teaterskole i Halden

Kommentarer

kommentarer