Et nytt liv i Halden

Gunn Helene Arsky og ektemannen Juha Rossi forlot huset på Røa, fast jobb, venner og familie for å leve et enklere og mindre stressende liv i Halden.

Mange av dere har kanskje hørt navnet hennes før. Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog, forfatter og yogalærer. Og så holder hun matkurs.

I fjor bestemte Juha og Gunn Helene seg. De ønsket seg et liv med mindre stress, mindre forbruk og mindre statusjag. De ønsket seg simpelthen et enklere liv. Det var på tide å forlate Oslo. Men hvor skulle de flytte?

-Hele verden lå åpen for oss, forteller Gunn Helene. Skulle vi kjøpe oss en vingård i Italia, flytte til en strand i Hellas eller skal vi starte et nytt liv på en stillehavsøy? Det er fint i Brighton også. Vi var også veldig nysgjerrige på Danmark. Hovedsaken var at vi ønsket oss en enklere måte å leve på.

Plass til et nytt liv

Juha og Gunn Helene gikk systematisk til verks da de skulle bestemme seg for sitt neste bosted.

-Juha er ekspert på excel, forteller Gunn Helene, så vi satt opp et excelark med en rekke kriterier. Et av kriteriene var mindre snø. Vi ville sørover. Og jeg vil ikke bo et sted med venstrekjøring for eksempel. Vi la inn alle kriteriene i Excel-arket, og så begynte søket etter et nytt sted å bo. Danmark ble fort aktuelt, vi dro på rekognosering dit. Vi så masse på dansk TV for at Juha skulle lære seg dansk faktisk, vi gjorde en ganske heftig innsats der. Men så landet vi på at vi skulle bli Norge.

Huset måtte ha plass til et musikkrom til Juha, som driver med musikk og må ha plass til alle instrumentene sine. Et stort kjøkken med plass til å holde matkurs var et must, og ikke minst måtte huset ha et stort rom der Gunn Helene kunne undervise i yoga. Så dukket huset ved Schultzedalen opp. Moren til Gunn Helene var skeptisk til hele flytteprosjektet, men det var hun som tipset Juha og Gunn Helene om huset i Halden da det ble lagt ut på Finn.

-Det var så vi kløp oss i armen da vi gikk rundt i huset på visning, forteller Gunn Helene. Det var perfekt. Vi hadde plass til alt vi ville gjøre.

I desember sluttet de i jobbene sine begge to. Gunn Helene sa opp jobben sin i Bama. Juha gikk av med AFP.

En velkommen omvei til hovedfaget

-Jeg jobbet i Evry, forteller Juha, et stort datafirma. Jeg var quality manager der.

Før BAMA jobbet Gunn Helene i et lite konsulentfirma sammen med fire andre ernæringsfysiologer. En del av jobben der var å skrive bøker.

-Jeg har fortsatt med å skrive bøker, forteller Gunn Helene, den siste boken jeg ga ut var en lærebok i mat- og helsefag for ungdomsskolen som jeg har skrevet sammen med tre andre. Jeg har nok skrevet mer enn ti bøker alene, alle innenfor ernæringstemaet.

En av bøkene Gunn Helene har skrevet i løpet av sin forfatterkarriere.

Gunn Helene er utdannet ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo. På veien mot hovedfag i ernæringsfysiologi var Gunn Helene innom lærerhøgskolen og Stabæk husstellærerskole, mye på grunn av en misforståelse om hvilke kriteriene til ernæringsstudiene på universitetet var. På grunn av den samme misforståelsen havnet hun endatil tilbake på videregående, på kokk, servitør- og husstellinja. I dag er Gunn Helene glad for at hun misforsto kriteriene til studiene på universitetet.

-Denne lange omveien til ernæringsfysiolog-studiene førte til at jeg nå sitter med en mengde kunnskap om matlaging, forteller Gunn Helene, dette har jeg hatt veldig god nytte av gjennom hele karrieren. Pedagogikken fra året på lærerhøgskolen har også vært veldig god å ha, den ligger i ryggmargen når jeg skal formidle.

Yoga mellom pappesker

Etter bare et par dager i nytt hus i Halden holdt Gunn Helene sitt første yogakurs i byen. 

-Det var bare bokser over hele huset, forteller Gunn Helene, men Juha ryddet i første etasje sånn at det så ok ut for de som skulle inn på yoga.

Juha og Gunn Helene driver daglig med yoga. De mener yogaen har bidratt til å endre hvordan de tenker på ting, den har gitt dem et nytt sett med prioriteringer.

-Vi ble sakte men sikkert mindre og mindre opptatt av å kjøpe den nyeste varianten av alt, for så å bare kaste den og neste år kjøpe ny igjen.

Yogaen har vært en viktig del av Juhas og Gunn Helenes liv i mange år. Gunn Helene begynte på yoga tidlig på 2000-tallet. Det startet med én yogatime i uka, og endte opp med et 200-timers yogainstruktørkurs. Gunn Helene holder drop in yogakurs i yogasalen i første etasje i huset ved Schulzedalen på mandager og onsdager. Allerede i februar begynte kursene å fylle seg opp.

Effortless effort

-Den yogaformen jeg underviser i heter yinyoga, forteller Gunn Helene, det er en veldig rolig yogaform der man stort sett ligger eller sitter under øvelsene. Ikke så mange Instagram-moments med andre ord! Det handler aller mest om hvordan det kjennes ut på innsiden, det er mye lukkede øyne og fokus på seg selv. Det som er karakteristisk for yinyoga er at man holder posisjonene lenge, man skal virkelig få slappet av. Man skal la tyngdekraften virke, og synke ned i gulvet.

Det er mer fokus på bindevevet enn på muskler i yinyoga. Yinyoga følger årstidene, og får ulike fokusområder etter hvert som årstidene endres. Gunn Helene bruker ulike massasjeoljer i yogatimene, til massasje i nakken og til ansiktet. Akupressur er også en del av opplegget.

-Det er litt som å være på spa, ler Gunn Helene.

Oljene lager hun selvfølgelig selv, med eteriske oljer som er tilpasset årstidene.

Yinyoga følger året, og får ulikt fokus i de ulike årstidene. Foto: Gunn Helene Arsky.

-Yinyoga er godt for pusten, holdningen og styrken i ryggen for eksempel. Dette er ikke fysisk hard yoga, man kan se på det som et tillegg til all slags annen trening. Man trenger ikke å være trent, og man trenger ikke å ha eget utstyr. Jeg har alt her. Noen av de som kommer hit har kanskje ikke helse til den harde treningsyogaen, dette er et fint lavterskeltilbud for dem. Effortless effort kalles det på engelsk, det er et godt uttrykk for hva vi gjør her synes jeg. Vi avslutter med avspenning og meditasjon. Det hender at folk sovner på slutten faktisk!

-Alle har like god nytte av yinyoga, legger Juha til, det spiller ingen rolle om du trener mye eller lite – det har akkurat den samme gode effekten. Det er nok fordi vi går dypere inn i hver posisjon enn i vanlig yoga. Jeg har holdt på med yoga i ni år, men jeg har fremdeles veldig god nytte av yinyoga.

Kurs i fermentering

I tillegg til å tilby ukentlig drop in yoga holder Gunn Helene kurs i fermentering i sitt eget kjøkken.

Hva er fermentering? Fermentering, eller gjæring, er en katabolsk reaksjon hvor sukker omdannes til alkohol, syrer og karbondioksid ved hjelp av mikroorganismer.

-Fermentering er en prosess der man drar nytte av bakterier som finnes på huden, maten og over alt rundt oss, forteller Gunn Helene. Opprinnelig var dette en ren konserveringsprosess og en metode for å kunne oppbevare mat over lengre tid. Men det skjer en del fine ting med mat som fermenteres. For det første blir smaken mer frisk og syrlig. I tillegg blir næringsstoffene mer tilgjengelig for kroppen når maten er fermentert. Et surdeigsbrød for eksempel, der deigen står og gjærer i 12 timer, setter i gang noen kjemiske prosesser i melet som gjør at fordøyelsesprosessen går enklere. I grønnsaker man fermenterer blir næringsstoffene mer tilgjengelige, og det dannes B-vitaminer. Når man spiser fermentert mat slår selve bakterien  i maten seg midlertidig ned i tarmen også, dette gjør godt for tarmhelsen. Fermentert mat kan rett og slett forhindre og forebygge en del helseplager.

Kombucha i vinduskarmen hjemme hos Gunn Helene og Juha. Foto: Gunn Helene Arsky.

Deltagerne på Gunn Helenes fermenteringskurs er med og lager maten, men de får også vitenskapelig basert informasjon om prosessen utdelt. Alle som kommer på kurset får med seg scoby til å lage kombucha av hjemme.

Kombucha er fermentert, svart te, som tilsettes frukt, urter og bær for smak. Scoby er en kultur som man tilsetter kokt svart te for å få i gang gjæringsprosessen i kombuchaen.

Rolig liv, men fulle dager

Hun jobber ikke i Bama lenger, men Gunn Helene har nok å fylle dagene med. Hun er yogalærerassistent på det Precense yogainstitutt der hun selv tok instruktørkurset i Oslo, og her er hun også administrator med ansvar for diverse praktiske ting. Hun lager sunn mat på Gyldendals barnearrangementer fem, seks lørdager i halvåret. Hun er vegetarkokk på et yogaretreat i Hemsedal. Og så skriver hun i et helsebilag for Hjemmet, artikler om helse og ernæring. Til tross for alt dette føler paret at de har funnet roen nå mer enn før.

Gunn Helene underviser i Yoga på Presence i Oslo. Foto: Privat.

-Vi roet ned med en gang vi kom innenfor døren her, forteller Juha, vi ble overrasket over hvor fort vi slo oss til ro her faktisk. Vi stortrives i Halden. Men vi har fulle dager.

-Ja, jeg skjønner ikke hvordan vi egentlig hadde tid til å jobbe før, ler Gunn Helene.

Juha og Gunn Helene har tre barn, alle er voksne nå. Den ene sønnen er imidlertid med på flyttelasset til Halden, han studerer i Oslo men har praksis i Sarpsborg, så for ham passet det fint at foreldrene flyttet til Østfold.

Gunn Helene har en ganske full kalender. Men det er plass til mer.

-Jeg kunne tenke meg å holde kurs i barnehager og for idrettslag, sier Gunn Helene.  Mange ungdommer lurer på hvordan de kan spise sunt, de vet kanskje ikke helt hvor de skal begynne. Og så drømmer jeg om endelig å få skrevet en roman. Jeg har gått flere skrivekurs, og skal begynne på et nytt nå i april. Noe av baktanken med å slutte i jobben og flytte hit var jo å få tid til å skrive. En siste ting jeg har planer om å starte opp er et introduksjonskurs i yoga for ekte mannfolk!

Gunn Helene underviser i drop in yoga på mandager og onsdager, følg med på Facebooksiden hennes og hold deg oppdatert der. I mai skal Gunn Helene holde nok et fermenteringskurs på kjøkkenet sitt. Les mer om fermenteringskurset her. Gunn Helene har også en blogg du kan følge med på.

Gunn Helene slapper av med yinyoga i yogastudioet sitt.

 

Kommentarer

kommentarer