Fargefesten som ble stor

Nå er den tilbake, vårens vakreste fargefest. Men denne gangen er den enda større, enda bedre og enda vakrere. Vi ønsker Fargespill velkommen til byen!

Flere Farger har vokst og blitt stor. Den voksne utgaven av den fargerike kulturfesten heter Fargespill. Og den må dere få med dere. Dina og Ove Billingtons Fargespill-forestilling et vakkert kulturmøte i musikkens ånd, der alle tenkelige kulturer hives oppi gryta og blandes godt. Og opp fra gryta stiger en fargesprakende fest av en forestilling, med fengende rytmer, dans og sang.

Kulturmøte med mening

Vi snakker mye fint snakk om å la andre kulturer berike vår egen, men det er ikke alltid så lett å få det til i praksis. Fremmedfrykt, og frykt for å vanne ut egne kultur ligger kanskje i veien. Fargespill er et kulturmøte som funker. Ikke bare fordi det låter vakkert og er en rik musikalsk og multikulturell stund i kultursalen, men fordi det funker for barna også.

Et av høydepunktene på Fargespill-forestillingen er Neema Cihiluka og Shkelqim Tahiris duett Lykkelig. Shkelquim har skrevet låta.

Barna på scenen er tydelig stolte av kulturen de selv bringer til bordet. Ranke i ryggen entrer de scenen, en etter en, i sine fargerike og flott nasjonaldrakter og med sin egne kulturelle bakgrunn. Disse barna vokser opp med at alles kultur har en egenverdi, uansett hvor de kommer fra.

Vokser med blåseensemblet

Intet vondt skal sies om lydsporet som lå i ryggen på denne kulturfesten i fjor, men det er en sann glede å få høre og oppleve live musikk til de syngende og dansende barna på scenen. Lyd er forøvrig et noe fattig begrep når man skal beskrive musikken  Det norske blåseensemble produserer, vellyd er nok mer dekkende. Blåseensemblet faller inn i konseptet Fargespill som hånden inn i en skreddersydd hanske. De legger seg selvsikkert, vakkert og presist bak barna på scenen og løfter det hele opp enda et par deilige hakk.

Noen av disse numrene har vi jo hørt før, vi som har vært til stede på de to foregående års forestillinger. Men når Blåseensemblet entrer bildet bringer de en helt ny sound til torgs, og opplevelsen av låtene blir helt ny. Spesielt i glansnummeret til Neema Cihiluka – Sura Yako/Mannen han gjekk seg i vedaskog – løfter Blåseensemblet låta til nye høyder. Nakkehårene reiser seg, og det er simpelthen umulig å ikke trampe takta.

Når Neema Cihiluka og barna synger Mannen han gjekk seg i vedaskog krysset med Sura Yako (Swahili) går rockefoten av seg sjøl.

Nerver og nye samarbeidspartnere

Nervene hadde satt klørne i både voksne og barn før forestillingen, skal man tro kunstnerisk leder for Fargespill, Dina Billington.

-Det var veldig mye nerver her i dag før forestillingen, forteller Dina, barna var veldig nervøse. Men jeg synes det gikk kjempebra!

Hvordan er det å jobbe med Blåseensemblet?

-Det er utrolig gøy! Jeg var litt nervøs for hvordan det skulle bli å ta med seg denne bølegjengen og øve med Blåseensemblet, de er jo ikke så vant til å jobbe med amatører. Og det er jo veldig mange barn med her! Men det har gått utrolig bra, de er er jo så proffe.

Blir rørt og stolt

Blåseensemblet på sin side er storfornøyd med samarbeidet.

-Jeg synes de er utrolig flinke, alle barna på scenen gjør en kjempejobb, sier produksjonssjef i dnbe Heidi Raude. Jeg blir både rørt og stolt når jeg ser dette, det er fantastisk. Vi er veldig glade for å få være med på Fargespill, ikke minst fordi det faktisk er en innmari fin forestilling. Det står ikke tilbake for noe annet vi gjør! Jeg må også få sagt at samarbeidet her har gått over all forventning, det har ikke vært et snev av kaos – til tross for at det er veldig mange barn med i forestillingen. Vi har de beste folka i alle ledd.

Det var Heidi Raude som i sin tid sørget for at samarbeidet oppsto. Hun så fjorårets forestilling, og ble meget fascinert. Da hun hørte fra Dina Billington at prosjektet sto i fare for å miste finansieringen, tok hun affære.

-Ved å samarbeide med Blåseensemblet får man jo noen flere søkemuligheter når det gjelder finansiering, forteller Heidi, så da ble vi enige om at vi bare skulle sette i gang. Og vi fikk de midlene vi trengte. Dette er et utrolig viktig prosjekt, spesielt for alle de barna som er med her. Det er alt for mye segregering og fremmedfrykt i samfunnet vårt i dag, mens her opplever barna at et kulturmøte kan være noe positivt og morsomt. Alle kan vise frem sin kultur med stolthet, og kanskje også se hvor mye likt det faktisk er mellom kulturene. Vi er nok ikke så forskjellige som vi tror!

Fargespill får hjelp av flere lokale sangfugler i årets forestilling. En av de nye tilskuddene på sangtreet er Monne!
Fargespillbarna takker Blåseensemblet for innsatsen.

Når Flere Farger nå har oppgradert til å bli en fullblods Fargespill-forestilling er det imidlertid ikke bare musikken som har fått et ansiktsløft. Både lyd, lys og koreografi har også blitt oppgradert og fornyet. Forestillingen er om mulig enda mer visuelt vakker enn den var før.

Neste uke kan du få oppleve Fargespill selv, det spilles forestillinger både torsdag 3. og fredag 4. mai. Billetter finner du her.

Medvirkende i Fargespill er:

Fargespill Østfold – 100 barn og ungdom fra hele verden
Det Norske Blåseensemble
Tarjei Grimsby – dirigent

Karoline Stenberg Henriksen – korist/sang
Monne Stang Møller – sang
Neema Cihiluka – korist/sang
Ronja Keyvan – korist/sang

Shkelquim Tahiri – sang

Håkon Berge – musikalsk arrangement
Dina Billington – kunstnerisk leder, korist
Ove Billington – musikalsk leder, bandleder
Henrik Uldall – koreograf

Henrik Næss Diesen – produsent
Synnøve Sørland – inspisient
Thor-Ivar Lund – lyddesigner
Joakim Johansen – lysdesigner
Ole Martin Nilsson – monitor
Liv Karin Cihiluka – danseinstruktør/koreograf
Safia Abdi Haase – musikalsk konsulent
Mona Stenberg Thoresen – musikalsk konsulent
Marianne Lund Evensen – kunstnerisk konsulent

Kommentarer

kommentarer