-Feminisme er likeverd

I år skal 8. mars-komitéen markere kvinnedagen på Vannvogna Konsert- og kunsthall i gågata. Dit kommer bildetyv-jeger Mia Landsem på besøk for å snakke om ulovlig deling av nakenbilder.

Den felles 8. mars-komitéen møtes hjemme hos Elin Hammer Torp på Billebakken for å planlegge årets kvinnedag. Jeg får en plass ved bordet for å høre hva damene har planlagt for årets kvinnedagsmarkering. Rundt bordet sitter også Eva Stømner, Kristin Bakkevig, Liv Stanghelle og Sara Faugstadmo Berg. Og Elin da, selvfølgelig.

I fjor fylte komitéen kultursalen på kvinnedagen. Da var det stand up-komiker Shabana Rehman som var æresgjest og hovednavn på plakaten. Rehman har vært åpen om sine erfaringer fra et voldelig forhold, og i 2009 ga hun ut boken Blåveis. Min vei ut av volden.

-Vi fikk en fantastisk forestilling med Shabana Rehman i fjor, forteller Eva, hun snakket om vold mot kvinner og fortalte fra egne erfaringer.  Sanne Kvitnes sang, og hun hadde med seg Ellen Marie Carlsen på piano. Vi var veldig fornøyde med arrangementet.

-Shabana var veldig fascinerende, sier Elin. Hun begynte kvelden som stand up-komiker, så vi satt og lo litt.  Så ble det veldig seriøst, jeg tror aldri jeg har opplevd kultursalen så stille før.

Shabana Rehman. Foto: Wikipedia.

-Ja, det var en fin kveld, legger Liv til. Det var mange som kom til oss etterpå og sa at foredraget hadde gjort inntrykk. Shabana fikk fortalt om den styrken det er mulig å mobilisere til tross for at man lever i et svært voldelig forhold. Hun sjanglet seg på beina etter å ha brutt ut – og sto støtt etterpå.

Mia Landsem, Muffins og Aurora

Programmet for kvinnedagen er i ferd med å falle på plass. I år kommer altså Mia Landsem for å holde foredrag, og så blir det paneldebatt om bildedeling etterpå. Underholdningen blir ved Aurora Grosvold og jentegruppa Muffins. Jentene i Muffins er åtte år gamle!

Aurora Berger Grosvold skal underholde på Vannvogna 8. mars.

Mia Landsem er kjent for å ha hjulpet håndballspilleren Nora Mørk med å få stoppet spredningen av nakenbilder av henne på nett. Mia avslørte også hvem som hadde spredd bildene av Nora.

-Mia fikk Jenteprisen 2018 for den jobben hun gjør med å stoppe ulovlig spredning av nakenbilder, forteller Eva. Hun skal snakke om hvordan bilder spres på nett og hva vi kan gjøre for å stoppe det. Vi vil også snakke om hvorfor unge jenter tar nakenbilder av seg selv og legger ut på nett. Det er viktig at vi voksne prøver å forstå hvorfor de unge gjør det.

-Dette med å forstå er viktig, legger Kristin til. Vi trenger å få åpnet en dialog mellom generasjonene. Hvordan kan vi få snakket om hva som er lurt og hvor farene ligger? Vi ønsker å gjøre barna oppmerksomme på risiko og faresoner, og hjelpe dem å manøvrere.

-Det som er viktig for meg er å snakke om at det er lov å dele bilder, sier Sara. Det er et behov og et ønske blant unge å dele intime bilder med andre. Men hvordan skal man gjøre det og hva skal man unngå? Vi trenger å møtes på en stor plattform når det gjelder dette temaet. Dette er den verdenen vi lever i, vi får ikke til å lage et samfunn uten ungdom som deler nakenbilder. Derfor må vi heller finne en god måte å prate om dette på.

Mia Landsem under Nordiske mediedager 2018. Foto: Jarle H. Moe.

Ulike ståsted; felles mål

Damene som sitter i Den felles 8.mars-komiteen i Halden representerer ulike foreninger. Komiteen består av representanter fra Norske kvinners sanitetsforening, Berg bygdekvinnelag , kulturutvalget i Berg menighet, samt Ungdomsrådet i Halden.

Ulike livssyn og meninger hindrer ikke samarbeid?

-Nei det går fint, sier Eva. Men vi krangler jo ganske bra innimellom, det går hett for seg noen ganger!

De andre rundt bordet ler.

-Jeg synes det er flott, sier Kristin, diskusjonene er en meningsfull bit av dette. Vi får bevisstgjort hva vi egentlig står for!

Kristin er sogneprest og representerer Berg menighet i komitéen. Det gjør også Elin, som sitter i kulturutvalget i samme menighet. Liv representerer Norske kvinners sanitetsforening. Sara er det nyeste tilskuddet til komitéen. Hun er leder for Ungdomsrådet i Halden. Eva representerer ingen organisasjon.

-Jeg representerer gammelfeministene jeg, sier Eva og ler.

-Du representerer den frie tanken! sier Liv.

Feminisme er likeverd

Vi går en runde rundt bordet på begrepet feminisme.

-For meg er feminisme likeverd, sier Liv. Det er hovedsaken. Like muligheter for begge kjønn, alle skal kunne gjøre det som passer for dem som person. Det går på menneskeverd for meg.

-Jeg er enig med deg, sier Eva. Begrepet feminisme endrer seg med tidene, men det handler først og fremst om likeverd. Jeg kommer fra en familie der faren min var ute og jobbet og holdt på med sine ting på fritiden, mens mamma var hjemme og hadde ansvaret for vask og matlaging og oss barna. Jeg tror vi fort kan komme tilbake dit hvis vi ikke jobber med dette kontinuerlig. Og jeg tror også menn tjener på at vi er likestilte.

-Jeg er enig med de andre her, sier Kristin. For meg så er feminisme ikke bare det å stå opp for mitt eget, men også å forsøke å se at dette er et mønster. For hvis man ikke kan se mønsteret i dette, så klarer vi heller ikke å kjempe mot det. Postmodernismen har på mange måter splittet opp det som var kampsaker før, så vi må kanskje jobbe litt for å samle oss rundt sakene igjen. Det er viktig at vi også kan åpne dørene og se oss rundt i verden.

Sara nikker mens de andre snakker. Så legger hun til:

-Jeg sier som Beyoncé; Hvis du tror på den sosiale, økonomiske og politiske likestillingen av menn og kvinner, da er du feminist. Vi kommer aldri til å bli helt like, det skal vi ikke bli heller.

-Jeg har nok aldri definert meg som en feminist, sier Elin, men jeg tror jeg ble det nå når du kom med den definisjonen der Sara!

De andre ler.

Hold feminismen i live

-Jeg har alltid vært fascinert av sterke kvinner, sier Elin. Jeg føler at vi har kommet langt her i Norge, men det er en viktig kamp å kjempe ute i verden. I Afghanistan og Somalia bomber de jenteskoler for å hindre jenter å gå på skole. Vi har en lang vei å gå.

-Det internasjonale perspektivet er kjempeviktig, sier Eva, det må vi jobbe mye mer med i de kommende årene.

Dette blir det femte året komitéen lager et arrangement på kvinnedagen.

Hvorfor skal folk komme på Vannvogna 8. mars?

-Det temaet vi tar for oss på kvinnedagen i år er et nytt fenomen for mange av oss, sier Liv. Deling av bilder på nett, og problematikken rundt dette er kommet for å bli. Det å være orientert om temaet og øke forståelsen for det vil bidra til å bedre dialogen rundt dette.

-Folk skal komme fordi det er viktig å holde feminismen i live, legger Eva til. Det er stadige tilbakeslag, vi må være på offensiven og holde feminismen varm. Vi er ikke ute etter å moralisere, eller å være så innmari pedagogiske. Vi vil utvide egne og andres perspektiver. Og så vil vi jo gjerne ha med oss nye generasjoner inn i det her.

En ny generasjon inn i komitéen

Sara representerer neste generasjon. Hun jobber hardt for å gjøre arrangementet kjent for sine jevnaldrende.

-Hvis du er interessert i å dra hjem med noen nye tanker bør du komme hit, sier hun, her skal vi prøve å starte en diskusjon, og kanskje til slutt forstå hverandre bedre.

Kommer din generasjon til å dukke opp på dette arrangementet Sara?

-Jeg håper det! Jeg skal i hvert fall gjøre alt jeg kan for å nå folk på min alder. Jeg har et bredt nedslagsfelt gjennom ungdomsrådet, mange unge leser referatene våre. Jeg samarbeider tett med ledelsen på skolen også, de skal henge opp lapper på skolen. Vennene mine skal i hvert fall gå!

8. mars-arrangementet på Vannvognva starter klokken 18 og varer til klokken 20. Inngang er gratis, men man må reservere plass på forhånd via Vannvogna Konsert- og Kunsthall. Man får kjøpt alkoholfri drikke på arrangementet.

Foruten Liv, Eva, Elin, Kristin og Sara finner vi også Ellen Rosseland Hansen fra Saniteten, Helene Ramdahl Damgård fra ungdomsrådet og Ragnhild Stordahl fra Berg bygdekvinnelag i den felles 8. mars-komiteen. De var bare ikke til stede i akkurat dette møtet. 

Vil du komme på årets 8. mars-arrangement på Vannvogna? Reservér gratisbillett på Ticketmaster da vel!

 

Kommentarer

kommentarer