Gratis ungdomstur til Galdhøpiggen med Extra Giverglede

Torsdag 19. juli går bussen fra Halden med tretti ungdommer i retning nordvest, og målet er Galdhøpiggen. Etter toppturen blir det rafting og juving i Sjoa. 

Det blir det tredje året på rad Extra Giverglede stikker til fjells med en gruppe ungdommer for å gå topptur, og Michael Andersen Lundsveen og Mikalea Dahl på Ungdomssamfundet er i full gang med planleggingen. Første stopp på turen blir Beitostølen. Der skal reisegruppa ha base og bo i leiligheter.

-Vi innlosjerer ungdommene i selvhusholdningsleiligheter på Beitostølen, forteller Mikaela, det har fungert supert begge de årene vi har vært på tur. Ungdommene kan søke om hvem de vil bo sammen med, men gutter og jenter skal bo hver for seg. De blir fire til seks ungdommer i hver leilighet.

Samlingspunktet for gjengen på tur vil være Idrettens hus på Beitostølen, som ligger en liten spasertur unna leilighetene. Her vil det holdes informasjonsmøter, og arrangeres aktiviteter, pluss at alle fellesmåltider inntas her.

-Vi tar med oss cirka tretti ungdommer på tur, forteller Mikaela, og aldersgrensen vil være tretten til tjue som før. Og så blir vi rundt femten voksne med på turen.

På toppturen til Galdhøpiggen fredag får de med seg de samme proffe breførerne som de har brukt før.

Topptur med proffe bredførere. Foto: Extra Giverglede.

-De er kjempeflinke og vet hva slags behov vi har, forteller Mikaela, vi har god erfaring med å bruke disse breførerne. Vi tar ikke den aller tøffeste turen opp fjellet, turen er tøff men gjennomførbar. Jeg er ikke veldig godt trent, men det går fint for meg å gå opp. Det er en kjempeopplevelse!

Ungdommene får utlevert alt av sikkerhetsutstyr som trengs til tur, det eneste de må komme med selv er sko. Mikaela og Michael jobber for å få sponset jakker til ungene, slik at alle har vindtette og vanntette jakker.

-Ikke minst er det lettere for oss å holde oversikt over hvem som hører til gruppa vår, sier Michael.

Ungdommene får hjelp til å pakke sekken kvelden før.

-Vi lager pakkelister som vi deler ut kvelden før, forteller Mikaela, det er viktig at sekken blir pakket riktig når man skal gå en sånn tur. Vi smører matpakker og pakker rikelig med drikke, og tar med sjokolade for ekstra energi.

I forkant av turen vil det holdes informasjonsmøte på Ungdomssamfundet for alle ungdommene som har fått plass på turen, samt foreldrene deres.

-På infomøtet forteller vi om turen og alt det praktiske rundt, forteller Mikaela, det lønner seg å komme dit. Der kan man også stille spørsmål, og komme med store og små bekymringer rundt turen.

Mikaela har sett den gode effekten en sånn tur har hatt for mange ungdommer. Dette er det tredje året på rad hun reiser med en busslast ungdommer på fjelltur, så hun vet hva hun snakker om.

-Det å gjennomføre en sånn tur sammen med mange andre krever samarbeid, og skaper samhold. Vi må fullføre sammen, vente på hverandre og hjelpe hverandre. Ungdommene er kjempeflinke til å stille opp for hverandre, enda de kanskje er sultne og slitne selv har de omsorg for andre. Vi har sett de positive effektene disse turene har, ungdommene i gruppa blir ofte veldig knyttet til hverandre. Og den mestringsfølelsen de får til slutt er jo også ganske viktig. De blir kjempestolte over å ha fullført!

Glad gjeng på tur. Foto: Extra Giverglede.

I tillegg til mestringsfølelsen etter fjellturen får ungdommene en annen belønning; nemlig en vanndag i Sjoa! Her får ungdommene velge mellom ekstremrafting, familierafting og juving.

-Juving er en annerledes måte å oppleve naturen på, forteller Michael. Først klatrer man opp til et punkt ved elva, og så skal man følge vannet nedover ved å klatre langs elva, og hoppe ut og inn av elva og fossedragene på vei nedover.

-Her har vi noen aldersgrenser i forhold til hvilken aktivitet du kan velge, legger Mikaela til.

Rafting i Sjoa! Foto: Extra Giverglede.

Alle tre aktivitetene blir naturligvis ledet av proffe folk.

Kjenner du noen ungdommer mellom tretten og tjue som kanskje vil være med på dette? Her er det bare å slenge seg rundt og søke. Søknadsfristen er 22. juni, men det følger ikke et førstemann til mølla-prinsipp. Michael og Mikaela vil vurdere hver enkelt søker.

Søknadsskjemaet finner du her.

Kommentarer

kommentarer