Halden Kooperativ er en realitet

Om få uker kan Haldenserne spise økologiske grønnsaker direkte fra bøndene. Halden Kooperativ er endelig en realitet. Under kooperativets første årsmøte 1.mars ble samvirket formelt stiftet og et styre valgt. I slutten av april kan Haldenserne få sin første bugnende pose med økologiske grønnsaker uten sprøytemidler!
Toppbilde: Fra Oslo Kooperativs utlevering i Mathallen. Foto: Magne Rekstad

Suksess i Oslo
Ideen til Halden Kooperativ kommer fra hovedstaden. Ideen var å få levert økologiske, kortreiste kvalitetsvarer uten mellommenn og direkte til forbruker. Oslo Kooperativ så dagens lys i 2013, og ble umiddelbart en suksess. I dag er det over 1000 medlemmer som sammen drifter kooperativet. Hver 14. dag kan man bestille en pose fylt med sesongens grønnsaker, levert direkte fra ulike bønder i området, pakket i poser av kooperativets egne medlemmer. Medlemmene bestiller og henter sine poser på tre utleveringssteder i hovedstaden. Etter etableringen i Oslo, er det etablert lignende samvirker på Ås og Nøtterøy, begge steder med stor suksess.

Alt klart for suksess i Halden
Siden nyttår har et interimsstyre ledet av Benedikte Lindhaugen Brække jobbet for etableringen av Halden Kooperativ. 1.mars ble kooperativets første årsmøte avholdt. Foreningens vedtekter ble vedtatt og det første styret ble valgt.

– De siste månedene har det vært mye jobb med å få på plass det formelle med å stifte Halden Kooperativ. Nå er det på plass, og vi er i god dialog med flere leverandører, så alt ligger til rette for første utlevering av poser i april, forteller en fornøyd leder av interimsstyret, og nyvalgt leder av Halden Kooperativ.

Den nyvalgte lederen har fått med seg et bredt sammensatt styre, med engasjerte styremedlemmer. Alice Snorradóttir (arrangement), Gun-Helen Johansen (innkjøp), Cecilie Knobel Thowsen (økonomi) og Christer Elnes (logistikk) er sammen med Benedikte klare til å jobbe for kooperativets suksess også i Halden.

 Benedikte Lindhaugen Brække
 Benedikte Lindhaugen Brække

Starter i det små
Innkjøpsansvarlig Gun-Helen Johansen har allerede jobbet noen uker med kontakt med bønder i området.
– I Halden er det få bønder som produserer etter økologiske prinsipper, så vi har måtte lete litt på utsiden av kommunens grenser. Alle bønder/produsenter vi har vært i kontakt med er utrolige positive og ønsker å levere varer til Halden Kooperativ. Vi klarer å sette sammen en innholdsrik første pose i april. Posen vil inneholde økologiske grønnsaker som poteter, kålrot, gulrøtter, pastinakk og noen andre små overraskelser. Det endelige innholdet i posene vil bli publisert på våre hjemmesider. Vi starter i det små med en pose per måned, og etterhvert som Kooperativet vokser håper vi å utvide til en pose annenhver uke, forteller Gun-Helen.

Poseutlevering på Torget
I lys av de siste dagers Torgdebatt er Kooperativet først ute med å skape nytt liv på Torget. Utlevering av poser vil skje nettopp på Halden Torg, i tilknytning til yolo tegnestudio sine kontorer.
– Her kan vi være med på å skape liv på torget en torsdag i måneden. Enkelt og sentralt for medlemmene som skal hente sine poser og samtidig bidrar vi til mer aktivitet på Torget, forteller en engasjert Alice Snorradóttir.

Poser for alle
Halden Kooperativ er medlemseid, og åpent for alle. Alle som ønsker å være medlem betaler inn et andelsinnskudd på 250kr. ”Som medlem bestiller man pose når man ønsker, og forplikter seg ikke til noe kjøp. En pose vil koste 210 kr, og innholdet vil variere utfra årstidene.

– Dette er en pose for alle som spiser grønnsaker, gode råvarer uten sprøytemidler, levert direkte fra bønder, avslutter en glad leder Benedikte Lindhaugen Brække.

Se mer og innmelding: www.haldenkooperativ.no

Artikkelen er skrevet av Halden kooperativ. 

Kommentarer

kommentarer