– Han var ikke så verst

Onsdag kveld gjestet Are Kalvø Brygga Kultursal. En fullsatt kultursal humret og lo i halvannen time. Det kan trygt kalles en suksess.
Alle foto: Joachim Bratteli

Are Kalvø er dreven i stand-up miljøet i Norge, og han er kjent for sin spissfindighet.
Kveldens show tok for seg hva man bruker tiden på. Kalvø og Riksteatret har gravd seg godt ned i tall, statistikk og undersøkelser, og manuset er gjennomført og har relevans til hverdagslivet for de fleste.

– Det er jo en historisk dag, åpner Kalvø showet med der han kommer inn på scenen med et vinglass i hånden og ser veldig klar ut for en fest. Publikum er veldig klar for å bli underholdt, men litt mer usikre på hvorfor det er en historisk dag.
– Det er fordi det er 100 år siden den norske fylkespolitikeren Herlov Andersen ble født.

Poenget til Kalvø er enkelt og veldig åpenbart, i Norge feirer vi jubileum hele tiden. Det er alltid 100, 150 eller 200 år siden en eller annen forfatter ble født, og det vet vi nordmenn å utnytte.
– Det som bekymrer meg er at om 100 og 200 år skal folk feire det som skjer nå, fortsetter Kalvø og tar opp dagens utgave av lokalavisa. Han blar og blar og blar.
– Hvis folk skal ha noe å feire i fremtiden, må vi skjerpe oss.

IMG_5031

I løpet av showet blir vi opplyst om hva vi bruker tiden vår på. Riktignok med forbehold om at du oppnår gjennomsnittsalderen i Norge som er 81,7 år.
Vi sover i 27 år. Driver med personlig pleie, eller tåneglklipping som Kalvø kaller det, i 3 år. Husarbeid bruker vi 11 år på, Kalvø mener mesteparten går med til å flytte sofa. Vi ser på TV og internett i 10 år.
– Hvis jeg en sjelden gang tar pause fra grilling og oppussing, så setter jeg med ned i en sofa og ser på andre som griller og pusser opp på tv.

Kalvø filosoferer over at han gjerne også skulle hatt tid til å gjennomføre en bragd, gjøre noe han kan bli husket for om 100 år. For en stund siden døde kjæresten hans, og etter det har han oppdaget noe uventet.
– En av overraskelsene etter at hun døde var hvor mye tid jeg plutselig fikk for meg selv. Jeg leste et sted at tiden er en gave. Nå har jeg tid til å utføre en bragd.

IMG_5058

På forhånd ble det lovet en ”hemmelig gjest fra Halden” i showet, og ikke helt overraskende er det Ole Evenrud som entrer scenen. Det blir mye pludring frem og tilbake. Kalvø leter etter svaret på hvordan han kan bli husket, og Evenrud byr på sine erfaringer.
– Hvis jeg var Gud var første sangen jeg skrev, forteller han. Det legendariske rimet ” Jeg er ikke Gud, jeg er bare Ole Evenrud” fører raskt til ”Jeg er ikke død, jeg er bare Are Kalvø”. Det mangler i alle fall ikke på latter i salen.
Hvis det i tillegg er noen som ønsker seg hårtips for Ole I’dole-sveisen fra 80- tallet, så husker han godt hvordan det foregikk.
– Jeg hadde vel en dårlig hårdag hver dag i 10 år.

IMG_5041

Kalvø klarer ikke å la 40-åringenes vaner og behov slippe unna en analyse.
– Det kommer til et punkt der man ikke drikker øl lenger. Man interesserer seg for øl. Men det er jo akkurat det samme, humrer han og salen humrer med.
Han tar en sving innom distrikts-Norge, individuelt oppdratte sauer som ender opp på gourmet-restaurant, mikrobrygga øl som smaker gjørme og pubquiz kan sammenlignes med tentamen på pub.
Vi blir tatt med tilbake til de bekymringsløse dagene på 80-tallet, der Kalvø og kompisene leide video og moviebox. De handlet (altfor) godt stekt kylling fra det lokale gatekjøkkenet, og den store nyheten i hjembygda var at noen hadde tagget Bronx på en vegg.

Etter halvannen times heisatur gjennom en mengde emner og omveier begynner Kalvø å nærme seg noen konklusjoner på hva slags bragd han vil gjennomføre og hva han skal bruke tiden sin på. Han kommer inn på hva han gjør når han er på grava til kjæresten sin.
– Det er ingen som innrømmer det, men alle gjør det. Vi sjekker hvor mange lys det er ved gravstedet vårt og sammenligner. Gravlys er som likes på facebook for døde folk. Og apropos gravsteder, jeg har en plan for hva det skal stå på min sten, forteller han.
– Han var ikke så verst.

Latteren sitter svært løst i salen, og det ender opp i en konklusjon om at Kalvøs planlagte bragd er å skape en folkebevegelse.
– Vi som lever her og nå er gode til å slappe av. Så slapp av!

IMG_5068

Daglig leder i Brygga kultursal, Martin Gundersen, er strålende fornøyd med onsdagens arrangement.
– Jeg ble svært imponert av showet da jeg så det i Oslo. Etter å ha sett det igjen med lokal koloritt, er jeg enda mer imponert.  Timingen er helt fantastisk, Kalvø er i en klasse for seg selv. Jeg har aldri opplevd et show med så mye tekst, og en som har en slik genialitet som dette. Kalvø har skrevet alt selv og det er en bragd det han har satt sammen, sier Gundersen.
Showet er i samarbeid med Riksteatret og Stand up Norge.
– Vi har flere godbiter i vente i høst, neste vår og sensommer. Dette er store navn. Man kan glede seg allerede!

Kommentarer

kommentarer