-Kjøkkenet er skolens hjerte

De fleste haldensere har hørt om Tosterødberget, og de fleste vet også at det er en gren av Halden videregående skole. Men vet du egentlig hva det vil si å gå på Tosterødberget? KanDusi har fått et spennende innblikk i hverdagen til elevene her. 

Tosterødberget hører innunder Halden videregående skole, men opplæringstilbudet her er praktisk rettet og utdanningen gjennomføres hovedsakelig gjennom praktisk arbeid. I utgangspunktet er Tosterødberget en toårig yrkesutdanning, og målet etter disse to årene er å sitte igjen med en opplæringskontrakt i en bedrift.

Elevene kan velge mellom linjene Service og Samferdsel, Teknikk og industriell produksjon, Restaurant og matfag og Naturbruk. Den første avdelingen KanDusi fikk kikke innom på Tosterødberget var Service og Samferdsel. Neste stopp på ruta med den hyggelige Hilde Ingeborg Myhre som guide er: 

Restaurant og Matfag

Noe av det første som møter deg når du går inn hoveddøren til Tosterødberget er kantina. Stor og lys, hyggelig og innbydende. Alt er nytt og fresht. 

-Dette er hjertet på skolen, sier Hilde og viser vei inn i kantina, og det nye kjøkkenet vårt er helt fantastisk! Vi er så stolte av det, er det ikke fint?

Hilde og elev på TIP, Ramazan – sammen med utdanningsleder på Tosterødberget Svein Gjesteby foran kantina.

På kjøkkenet innenfor kantinas mange stoler og bord finner jeg elevene på Restaurant og matfag-linja i ferd med å begynne på lunsjen som skal serveres samme dag. Det er potetsuppe på menyen, på onsdager serveres det nemlig varmmat på Tosterødberget.

Elevene på Restaurant -og matfag har tid til en liten pause for å snakke med meg før de gjør ferdig potetsuppa. Jeg setter meg ved et kantinebord sammen med elevene Bjørg, Ivan og Ingvild, samt Bjørn Erling og Marianne som jobber på RM. Thea, Trym og Karin går også på RM, men de er ikke til stede denne onsdagen.

Kjøkkenet utgjør kjernen i skolehverdagen til elevene på RM. Her tilbringer de så og si hele dagen, med unntak av noen få fagtimer. Restaurant- og matfaglinja skal utdanne elevene til assistenter og medarbeidere innen institusjonskokkfaget, eller kafe- og kantine. På kjøkkenet rullerer de på oppgavene, sånn at alle elevene får prøvd seg på de ulike arbeidsoppgavene i et storkjøkken.

En vanlig dag på RM

-Elevene skal innom de fleste av grunnprinsippene som gjelder for matlaging på institusjon i løpet av de årene de er her på Tosterødberget, forteller Bjørn Erling, det er jo mot institusjonskjøkken vi retter utdanninga.

Men hvordan er egentlig en helt vanlig dag på RM?

-Vi lager lunsj og middag, forteller Ivan, og så baker vi. Vi gjør alt mulig. Vi lager jo mat til de som bor på internatet her også. På onsdager har vi varm lunsj. Og så har vi catering sånn at folk kan ta med seg mat hjem. Men da må de bestille på forhånd.

Thea og Bjørn Erling i full sving på kjøkkenet. Foto: Hilde Ingeborg Myhre.

-Vi tar opp bestillinger hver morgen, legger lærer Marianne til, på hvor mange som skal ha lunsj og middag. Vi har en seksukersmeny som vi rullerer på.

Er du på riktig spor?

Som på Service- og samferdselslinja skal elevene her prøve seg ut i praksis i løpet av de to første årene. Noe av formålet med dette er å sjekke om elevene føler at de er på riktig karrierespor.

-Nå har alle dere vært ute og prøvd dere i storkjøkken, sier Marianne og ser på de tre elevene sine, og da skulle dere sjekke ut om det var mat dere faktisk ville drive med. Hva fant dere ut?

-Jeg ble enda mer sikker på at det er dette jeg vil drive med, forteller Ivan. Jeg er for det første veldig glad i mat, men så elsker jeg å lage mat også. Jeg har en drøm om å starte restaurant sammen med broren min. Jeg liker meg godt på denne skolen, det er ikke så mye folk her. Jeg er fra Fredrikstad, så jeg skulle egentlig gått på Glemmen. Men der er det innmari mye folk.

De andre er også ganske sikre på at de har valgt riktig karrierevei. Bjørg og Ingvild trives også i kjøkkenet, de liker å lage mat. Alle tre trives på skolen.

-Vi tuller mye her på kjøkkenet, forteller Ivan, ja spesielt jeg og han der da.

Ivan peker på Bjørn Erling. Bjørn Erling flirer. Det er god stemning på kjøkkenet til RM.

Ingvild, Bjørg, Ivan og Thea bak disken i kantina. Foto: Hilde Ingeborg Myhre.

Nytt storkjøkken

Jeg får en liten omvisning i det nye og fine storkjøkkenet på Tosterødberget, fullt utstyrt med alle fasiliteter. Både lærere og elever er tydelig stolte over det nye kjøkkenet. Jeg får se kjølerom, fryserom, potetskreller og stekeplater, elevene lukker opp dører og henter frem utstyr så jeg skal få se. Det er virkelig et imponerende storkjøkken! Før det ble pusset opp var det lite og trangt, og manglet en del ting et storkjøkken bør ha.

-Vi hadde bare tjuefem kvadratmeter før, forteller Bjørn Erling, mens nå har vi et fullt utstyrt storkjøkken. Det gjør en utrolig stor forskjell for undervisningen her.

Også på Restaurant- og matfag er det faste, eksterne kunder som bestiller fra skolen. Lions og Kiwanis er faste kunder. I tillegg kan kjøkkenet på Tosterødberget få bestillinger til julebord, eller en kakebestilling her og der.

Neste artikkel om Tosterødberget vil handle om Teknikk og industriell produksjon – TIP.

Kommentarer

kommentarer