– Man blir ydmyk av det lille livet

Du har nok kanskje sett minst ett av bildene hennes. De blir ofte delt på sosiale medier av engasjerte og stolte haldensere som vil vise frem Halden, og i høst hadde hun utstilling. Birthe Havnes er over gjennomsnittet glad i å fotografere.

Til daglig jobber Birthe som anestesisykepleier på Kalnes. Hun er aktiv og liker seg ute i naturen.
– Jeg jobber turnus, så det blir litt fri på hverdager og formiddager i uka. Er glad i løpe, og har tidligere tilbragt mange timer i idrettshaller som håndballspiller. Derfor setter jeg nok ekstra stor pris på naturen og det den tilbyr.

Birthe har alltid vært glad i å fotografere.
– Da jeg var barn tilbragte jeg mange timer i mørkerommet sammen med min far. Men det er først de senere årene jeg har brukt mye av tiden min til å ta bilder. Det henger nok sammen med at jeg også har fått bedre tid til det.

_MG_4439

En av tingene som fascinerer Birthe når hun tar bilder er lyset.
– Lyset har alt å si! Det mest interessante med det er at det forsvinner så fort, man må være tilstede der og da. Sekunder senere kan alt være helt annerledes, og bildet får et helt annet uttrykk, forklarer hun.
– Når jeg skal portrettfotografere ønsker jeg meg et mykt, flatterende lys. Sol og skyfri himmel skaper gjerne sterkere kontraster og skygger.

Hun mener at hun ikke har noen spesiell stil eller favorittmotiv.
– Naturen gir meg ro og fantastiske opplevelser, som for eksempel nordlyset. Så tar jeg naturlig nok en del landskapsbilder med årstider og tid på døgnet som endrer uttrykket i fotografiet. Hav og skog er definitivt med som favoritter, sier hun.
– Arkitektur og byliv liker jeg å fotografere, har vært flere ganger i London blant annet.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Birthe utforsker gjerne ”det lille livet” med makrofoto.
– Det er en spennende jakt på insekter, blomster og sommerfugler. Man blir ydmyk av det lille livet. Jeg ser insekter som edderkopper, fluer og bier i et nytt lys og med stor respekt, forteller hun.
De aller fleste fotografer bearbeider bildene sine.
– Jeg tar alle bildene mine i Raw-format, og da er det helt naturlig å etterbehandle bildene. Programmet Lightroom er det digitale mørkerommet, og det bruker jeg mye. Noen bilder bruker jeg noen minutter på, andre mer. Det avhenger av hvilket uttrykk jeg er ute etter.

Birthe har som mange andre tatt hundrevis av bilder av de klassiske stedene i Halden som for eksempel festningen.
– Alle burde prøve å se Halden fra litt forskjellige vinkler og til forskjellige årstider og tider på døgnet. På Facebook har jeg et album som heter ”Mitt lille Halden”. Det viser at vi ikke trenger å gå over bekken etter vann, Halden har så utrolig mye fint å fotografere, sier hun.
Vi ber henne om å komme med et tips til et spesielt fint sted å ta bilder.
– Berby er fantastisk! Mye makro om sommeren, fugleliv og landskap til alle årstider.

IMG_0350 kopi

Som de fleste andre dyktige fotografer i Halden deler gjerne Birthe tips og triks.
* Bruk kameraet ditt mye og lær det å kjenne.
* Prøv å fotografere fra nye vinkler og utnytt ditt nærområde.
* Prøv å beherske lyset så godt som mulig. Da kan du oppnå magiske bilder og stemning.

På sensommeren i fjor hadde Birthe fotoutstilling på Galleri Rød Herregård sammen med tre andre fotografer. Det frister til gjentagelse.
– Det var stort! Jeg hadde aldri trodd at lille meg skulle ha en fotoutstilling, og det var ikke lett å identifisere seg med det. Men det var gøy, så kanskje det blir en ny utstilling i 2017?

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Kommentarer

kommentarer