Nå kan du plukke østers selv

I skjærgården utenfor Østfold er det en inntrenger. Den er liten, skarp og ganske attraktiv. Vi snakker om stillehavsøsters.
Foto: Stein Johnsen

De aller fleste forbinder østers med noe eksklusivt, gjerne noe man bare tar seg råd til på fine restauranter eller ved spesielle anledninger hjemme. De færreste vet at denne råvaren er ganske lett tilgjengelig rett utenfor Halden. Det er til og med ønskelig at du bidrar med å plukke dem.
I en artikkel i Aftenposten melder Havforskningsinstituttet sin bekymring.
– Østersarten tar over naturlige blåskjellbanker og kveler disse. Etter hvert vokser de sammen som et panser og hindrer både fisk og sjøfugl.

I den samme artikkelen er den profilerte Østfold-kokken Bård Greni på østersjakt i skjærgården ved Hvaler. Han er lokalkjent og femten minutters jakt på østers resulterer i hundre av dem.

Organisasjonen Guldkorn organiserer mange Østfold-bedrifter innen mat og drikke. De oppfordrer østfoldingene til å bli med og plukke østers og utforske delikatessen, gjerne i kombinasjon med andre råvarer fra Østfold.
– Gullet ligger og venter på den som våger!

10418873_10153818903946075_8116797836447930901_n
Foto: Stein Johnsen

Det naturlige spørsmålet man bør stille seg er selvfølgelig:
Hvor i Halden-området finner man østers?

Kjentmenn har delt noen gode tips med oss, og vi tar gjerne imot flere.
– Kikk på grunt vann i lune bukter og viker
– De setter seg også fast på fjell, steiner og blåskjell
– Jeg vet at det bugner med østers på svenskesiden fra Lunnevika og sørover på grunt vann. Det vil forundre meg om man ikke finner noe av det i Svalerødkilen, ved Mørvika og andre steder rundt Singlefjorden.

Vi ønsker lykke til i jakten på østers!

Kommentarer

kommentarer