– Nysgjerrighet drev meg til å se bak notene

27.april kommer Håkon Austbø til Brygga Kultursal. Den verdenskjente pianisten har turnert i over 50 år, og han ser frem til å besøke Halden.

Austbø er fra Kongsberg, men har tilbragt mesteparten av livet utenfor Norge. Studier førte ham til Paris, New York og München, før han bosatte seg i Nederland i 1974. I 2005 returnerte han til Oslo, men fortsatt reiser han verden rundt med konserter og mesterklasser.
– På Brygga skal jeg blant annet spille flere stykker av Chopin. Han var komponisten på min siste plateutgivelse, forteller Austbø.

Nå for tiden jobber han med prosjektet ”Den tenkende musiker”.
– Prosjektet går ut på å finne frem til tenkningen som er nødvendig for å utvikle egne, personlige tolkninger. Den tenkende musiker ønsker å fornye musikken innenfra, forklarer han. Han mener at kravet om teknisk perfeksjon stadig kommer i veien for den kreative impuls, særlig etter opptaksindustriens fremvekst.
– Populærmusikken har inntatt en totalt dominerende plass i offentligheten og marginalisert kunstmusikken fullstendig.

Austbø har drevet med musikk i en mannsalder, og ser på tenkningen som helt vesentlig i musikken.
– Nysgjerrighet drev meg til å se bak notene og finne ut hvordan ting fungerte. Selv om jeg prøvde meg litt på komposisjon, var det mer interessant å utforske andres komposisjoner og særlig de store mestrenes, forklarer han.
– Jeg tror på et aktivt lyttende publikum og en fruktbar vekselvirkning mellom komponist, utøver og lytter som kan åpne opp for en toveis, snarere enn en enveis, kommunikasjon i musikken.

Med andre ord ligger alt til rette for en fin og spesiell opplevelse i Brygga Kultursal med Håkon Austbø 27.april.

Kommentarer

kommentarer