Oddvar Rakeng fyller åtti

Torsdag 24. januar fyller forfatter Oddvar Rakeng åtti år. Halden bibliotek har laget en utstilling av Oddvars mange utgivelser til ære for jubilanten.

Han ble født den 24. januar 1939 i Tistedal. Oddvar har kommet langt siden oppveksten i «Fattighuset» i Tistedal. Han har riktig nok jobbet som både fabrikkarbeider og håndverker, men det var journalist han var i brorparten av sitt yrkesaktive liv. Mange kjenner Oddvar best som forfatter, og det er jo ikke så rart. Oddvar kan nemlig skilte med hele 36 utgivelser i løpet av sin skrivekarriere. Blant utgivelsene finner vi alt fra barnebøker til diktsamlinger.

-Jeg har et ganske bredt forfatterskap, forteller Oddvar på telefonen fra Lillehammer, og det er det ikke så mange som vet om.

TV-serien Petter Rakett var noe av det første han begikk av kunstneriske sprell. Serien ble skapt i samarbeid med broren, billedkunstneren Arnold Rakeng. Arnold illustrerte også Petter Rakett når Oddvar siden bestemte seg for å utgi historien som barnebok.

-Vi var jo pionerer innen norsk barne-TV, forteller Oddvar. Jeg var den første som skrev noe for TV som var skreddersydd for barn – det var ganske spektakulært. Det var Rolf Just Nilsen som leste historien på TV. Men det var ikke Petter Rakett som var det aller første jeg laget for TV, jeg laget også en serie som het Tøvemann fra TV-land. Det var en rimkjede, som jeg fremførte selv. Min bror Arnold tegnet illustrasjonene også her.

Bror Arnold illustrerte også andre barnebøker Oddvar skrev senere. Siden ble det mange utgivelser i flere ulike sjangre. Lyrikken var viktig for Oddvar, og da han vant en diktkonkurranse i Profilvar gleden stor. Profil var et radikalt tidsskrift ved Universitetet i Oslo, operativt fra 1959 til 1992. Men det Oddvar kanskje husker aller best fra sin skrivekarriere er telefonen fra den gang forlagssjef i Tiden; Kolbjørn Fjeld.

Oddvar Rakengs diktsamlinger, utstilt på Halden bibliotek denne uka.

-Han ringte for å fortelle meg at han ville utgi diktsamlingen min. Dette er noe av det fineste vi har fått inn denne høsten, sa Fjeld på telefonen til meg. Da måtte jeg ut og ta litt frisk luft.

Det ble totalt fem diktsamlinger gjennom 70-årene, og så tok Oddvar en lyrikkpause frem til 2009. Da kom Paparazzi, den sjette dikstamlingen til Oddvar. I tillegg til diktsamlinger, TV-serier for barn og barnebøker har Oddvar skrevet musikkbøker, romaner, kortromaner og biografier.

På torsdag fyller han åtti år.

Hvordan skal du feire dagen?

-Vi reiser ned til Oslo og samler familien hos min yngste sønn for en hyggeaften. Det blir ingen basuner, så vidt jeg vet! Det som er veldig spesielt er at vi venter på vårt første oldebarn i disse dager. Vi regner med at han dukker opp før bursdagen, sånn at det blir visning når vi kommer til Oslo.

(Siden intervjuet med Oddvar har oldebarnet faktisk kommet til verden, en frisk gutt på 3,5 kilo som skal hete Albert.)

Når Oddvar og kona har feiret bursdagen i Oslo bærer det til Sverige og Mellerud for noen dager. Der har de kjøpt en nedlagt pinsekirke som de har gjort om til fritidsbolig.

-Vi har beholdt salen med korset og første raden, og så har vi gjort søndagsskolen om til soverom, ler Oddvar. Evangelistenes rom i andre etasje har blitt til gjesterom.

I anledning eks-tistedølingens åttiårsdag har altså Halden bibliotek laget en liten bokutstilling med noen av Oddvars utgivelser utstilt i montre. Det var en niese som gjorde Oddvar oppmerksom på utstillingen på voksenavdelingen ved Halden bibliotek.

-Hun ringte meg og fortalte at de hadde laget en utstilling av mine bøker i forbindelse med min åttiårsdag, forteller Oddvar. Det syntes jeg var veldig hyggelig og positivt. Det er jo ikke alltid man føler at man blir verdsatt.

Ingrid Margrethe Davidsen ved Halden bibliotek synes det er på sin plass å hedre jubilanten.

-Jeg leste i HA av Oddvar fylte åtti år 24. januar, forteller Ingrid, og da tenkte jeg at det kunne vært fint å markere det på Halden bibliotek. Han er jo oppvokst i Tistedalen, og han har skrevet mange bøker!

Den første gangen Ingrid hørte om Oddvar Rakeng var i forbindelse en bok som heter Brød i Europa, en reiseskildring som ble utgitt i 2005.

-Oddvar var hjemme hos min svigermor og fikk oppskrifter på brød. Han var jo på Kringla også, det bakeriet er med i boka. Han skrev om purkene, som jo er spesielt for Halden. Så jeg har tatt med en purke i utstillingen. Det er kanskje litt eksentrisk, men purka ligger altså stilt ut sammen med bøkene!

Den siste utgivelsen til Oddvar kom nå i høst, en kortroman ved navn Skuddene i Violgata. I boken forteller Oddvar om lastebilsjåføren John Larsen, som ble skutt uten foranledning av en tysk soldat i Violgata under andre verdenskrig.

Les mer om Skuddene i Violgata her.

Les om Halden på Vinyl her.

Vil du lese mer om Oddvar Rakengs forfatterskap? På Halden bibliotek har de et festskrift publisert i forbindelse med forfatterens 70-årsdag, der kan du lese deg opp på hans bedrifter frem til 2009. Ellers kan du også lese om Oddvar på Wikipedia.

Du kan gå og kikke utstillingen i bibliotekets åpningstider, som er som følger:

  • Mandag 10.00 -19.00
  • Tirsdag 10.00 -16.00
  • Onsdag 10.00 -16.00
  • Torsdag 10.00 – 19.00
  • Fredag 10.00 – 16.00
  • Lørdag 11.00 – 15.00

Kommentarer

kommentarer