Oles sommer

Når folk flest pakker bilen og drar på hytta, stikker ut med båten eller setter seg på flyet i retning en eller annen feriedestinasjon, bretter Ole Evenrud opp ermene for nok en allsangsommer. 

Hvordan har sommeren vært?

-Den har vært fin. Nå er jeg sliten. Sånn er det alltid etter en allsangsesong, jeg klapper bestandig litt sammen etter det siste programmet. Lufta går litt ut av meg, jeg blir mentalt utlada.

Vi sitter i studioet til Ole ute på Bakke, den siste allsangen for i år er sunget, og ute detter et forsiktig regn over brygge og fjord. Det er stille etter stormen. Bokstavelig talt. Dagen etter at Ole og allsangen satte punktum for årets sesong blåste det  opp til storm, det gikk hardt ut over både brygger og båter i den lille båthavna hos Ole.

En vanlig sommer?

Hva er egentlig en «vanlig sommer» for folk flest?  Vi stikker kanskje en uke på hytta, vi drar på båttur, vi ligger på stranda og vi har byferier. Og så reiser vi til utlandet. Nordmenn reiser mer enn noen sinne på sommeren. Men for Ole betyr sommer jobb.

-En vanlig sommer for meg er allsang. Sånn har det vært i tolv år. Det er jo program hver uke, og så er det ikke bare jobb på innspillingsdagene, det er mye i forkant og etterkant også.

Sommer=Allsang for Ole Evenrud. Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

Allsang på Grensen er en enorm produksjon. Ole tror ikke folk helt skjønner hvor mye arbeid som ligger bak.

-Det er som å arrangere Spellemansprisen hver uke i sju uker på rad, sier Ole, det er så mange småbiter som skal på plass at du vil ikke tru det! Det er en kjempejobb. Det hadde ikke vært mulig uten de hundrevis av haldensere som jobber dugnad hver sommer.

Noe for alle

Ole fungerer som artistbooker under allsangen. Han er på teamet som planlegger innholdet og programmet for allsangkveldene.

-Vår jobb er å sørge for at hvert program blir variert og fint. Det skal være noe for de eldre, noe for de yngste og noe for de midt i mellom. Så må vi sørge for at det ikke bare blir sanger på engelsk for eksempel, og at det blir både mannlige og kvinnelige artister på scenen i hvert show. I tillegg skal det jo være noen skikkelig allsanglåter hver gang, og innholdet skal være variert. Jeg synes dette er det morsomste å jobbe med, jeg duger best til kreativt arbeid.

Det er litt av et puslespill. En variabel som gjør puslespillet enda vanskeligere å legge er artistenes egne kalendre. Det er ikke alltid de kan komme den onsdagen de trengs på programmet.

Det er et puslespill å sy sammen opplegget for hvert program. Her er Alexander Rybak, som gjestet Allsangen i sommer. Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

-Jeg fungerer også som en slags døråpner inn til artistene. Noen ganger må vi gå noen ekstra runder og flytte artister fra en uke til en annen, og da må vi ringe da, og spørre om det går. Det er jo ikke alltid like populært, artistene har jo sine egen kalendere å forholde seg til.

Har du noen artister du gjerne skulle hatt på Allsang som ikke har vært der ennå?

-En lang liste, sier Ole og ser ut av vinduet. Men de fleste av dem er ikke realistiske. Det handler jo om penger også det her.

Sola er den største artisten

I tillegg er Ole et slags knutepunkt mellom aktørene i prosjektet.

-Jeg er en av de få som har vært med siden starten, og har en historikk og en erfaring som ikke alle har. Det blir en del utskiftninger av folk gjennom årene. På den måten blir jeg en av kontinuitetsbærerne i det hele. Alle mulige problemer som oppstår underveis har jeg mer eller mindre vært med på før. Vi kommer jo aldri i akkurat den samme knipa to ganger, men det er ganske like problemstillinger som dukker opp. Jeg har blitt ganske god på å få oss ut av kniper.

Hva synes du om årets sesong?

-Den har vært veldig bra! For å begynne med det viktigste, så har det vært fantastisk vær. Jeg sier ofte til artistene; «Ikke for å gjøre deg liten, men sola er den største artisten her». Sola er tusen billetter! Men det har vært mye bra artister, og jeg synes TV-sendingene ble kjempefine. Det var veldig moro å ha den førpremieren på Mamma Mia også, da kom det nesten to tusen mennesker.

Nesten to tusen mennesker kom for å se Mamma Mia på festningen i sommer. Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

Har du noen favorittøyeblikk fra i år?

-Johnny Logan med You raise med up var helt fantastisk. Ellers blir jeg generelt imponert av artister som går på scenen og er dyktige, og leverer noe som folk reagerer på. Det der er faktisk en kunst. Min personlige musikksmak har lite med saken å gjøre.

Iddefjordsturné

Men sommeren er ikke bare allsang for Ole, han gjør egne spillejobber også. I ble det atter igjen Iddefjordsturné med Asbjørnsen & Co. Asbjørnsen & Co. er trekløveret Omar Østli, Håkon Ohlgren og Ole Evenrud som reiser rundt i fjorden og synger kortreiste viser. Asbjørnsen & Co spiller seg Iddefjorden rundt; fra Sponvika, til Thon Hotel og så til slutt til Krokstrand.

-Iddefjordsturnéen ble en stor suksess i år, sier Ole. Men suksess er et vidt begrep. Asbjørnsen & Co. spilte for til sammen fem hundre mennesker på tre steder, og på allsangen kommer det tre tusen for å se på. Men jeg er fornøyd med turnéen vår!

I sommer slapp Ole også låta Iddefjorden. Låta ble laget med nettopp Iddefjordsturnéen i tankene, den ble til på under et døgn. Den ble spilt inn på én dag også. Ole lurte på om det gikk litt for lett, ofte bruker han fire måneder på én sang.

Men låta kommer fra hjertet?

-Ja definitivt. Det går ikke an å fake sånt, jeg må mene det jeg synger. Jeg har noen låter som jeg slutta å spille allerede på åttitallet, fordi jeg ikke føler jeg kan stå helt bak dem. Noen av dem var laga for å fylle ut et album for eksempel.

Skriver du låter nå?

-Nei, ikke på sommeren. Det rekker jeg ikke.

Foruten allsangen og Iddefjordsturnén gjør også Ole andre spillejobber. Noen alene, noen sammen med andre.

Når sover du?

-På natta. Jeg eier jo ikke allsangen så derfor sover jeg faktisk godt på natta. Jeg er glad jeg slipper å bekymre meg for det der. Men de første åra sov jeg faktisk ikke så godt.

Århundrets comeback i Halden

Hva slags somre hadde du da du var barn?

-Jeg tror det var veldig vanlige somre, sånne som folk flest har. Jeg vokste opp på Risum og Sommero, og vi sykla rundt for å bade. Vi sykla til Kruseter, vi sykla til Folkevannet, vi sykla til Ørsjøen. Vi sykla over alt. Når vi var late sykla vi bare til Vanninga, der var det kaldere vann. Var vi skikkelig late sykla vi bare til Bjørnstadbrygga. Og så var det noen bilferier da.

Ingen bada i Iddefjorden den gangen. Bortsett fra de gærne kompisene til Ole da.

-Jeg ble kjent med noen fra Iddevang skole da jeg begynte på Risum, og de gutta der bada i Iddefjorden. De kom opp og var helt slimete. «Kom igjen a Ole, det er deilig i vannet» sa de til meg. Men jeg sto over. Fytti rakkern, det var møkkete vann!

Da Ole kjøpte huset ved fjorden i 2001 var vannkvaliteten i fjorden ganske laber. Cellulosefabrikken stengte i 1996. Da Ole spurte noen som hadde peiling på det, sa de at han kom til å være pensjonist før vannet ble bra.

-Men nå er vannet helt fint, det vokser og gror og jeg fisker makrell fra brygga, forteller han fornøyd. Det gikk på femten år, og ikke på femti. Det er Iddefjorden som står for århundrets comeback i Halden!

Bor på hytta

Hva er en bra sommer for Ole Evenrud i dag?

-En bra sommer er en sommer med bra vær. Jeg trenger ikke mer enn det. Jeg har reist rundt i verden og sett utrolig mye, noe jeg er glad for fordi det har gjort meg til den jeg er i dag. Men jeg har ikke noe behov for å reise så mye lenger. Og hvorfor skal jeg leie hytte på Sørlandet? Jeg bor jo på hytta. Det var flaks at vi kjøpte dette stedet før fjorden ble fin igjen, nå hadde det garantert vært for dyrt for oss. Tenk så heldig jeg er som bor rett ved sjøen sånn som det her.

Ole bor på hytta, han trenger ikke å leie hus på Sørlandet på sommeren.

Ole bor virkelig rett ved sjøen. Tar du ett langt kliv fra inngangsdøra hans så står du til halsen i sjøvann. Han er glad i plassen sin, der har han både badestrand og båt.

-Vi tar ofte båten inn til Tista senter med hele familien og legger til utafor. Så fyller vi opp båten med poser etterpå, og kjører hjem. Det er en fin ting å gjøre på sommeren. Og så bader vi hver dag, i sommer spesielt har jo vanntemperaturen vært utrolig bra.

Savner du å ha sommerferie?

-Ja det er klart. Det hadde jo vært deilig å hatt vanlig sommerferie et år, sånn som alle andre, og være sammen med familien hele sommeren. På åttitallet var det annerledes, da tok artistene ofte fri i fellesferien. Sånn er det ikke lenger, nå er juli den travleste måneden. Men det var ikke så mye festivaler og sånn på sommeren da, festivalledelsene hadde jo også ferie i juli! Men det er jobben min det her, det er inntektskilden min. I min bransje er det jo sånn at høysesongene for jobbing er når alle andre har fri. Men jeg har flaks som driver med noe jeg synes er moro!

Kommentarer

kommentarer