Ønsker å utvikle en kulturquiz-app

I helgen samlet arrangementet #hack4no hundrevis av it-interesserte ungdommer og voksne i Hønefoss. En av dem som deltok var haldenseren Tord Ørnelund Nilsen.

I arrangementsbeskrivelsen står det at #hack4no er ”årets store hackaton med åpne offentlige data”. For de som syns den setningen virker noe vanskelig å forstå kan vi berolige med at det kan forklares enklere. #hack4no er rett og slett et treff der folk møtes for å utvikle ideer, bruke data og lage apper, tjenester eller andre digitale løsninger.
Arrangementet fant sted på Høgskolen i Buskerud og mange offentlige etater var tilstede som samarbeidspartnere og mentorer for deltagerne. Konseptet inneholder en konkurranse underveis og man kan delta i konkurransen som enkeltperson eller lag.

Tord Ørnelund Nilsen er allerede kjent i lokalmedia for å være en aktiv og interessert mann som utvikler teknologiske løsninger. Han har jobbet mye med Google og Pokemon Go. Det var tilfeldigheter som gjorde at han havnet på #hack4no.
– I slutten av juli så jeg på facebook at K-lab, et etatssamarbeid mellom Kartverket, Kulturrådet, Riksantikvaren og Riksarkivet, inviterte til workshop for å jobbe med data og dokumentasjon før #hack4no. Jeg deltok på den workshopen og fikk en veldig positiv opplevelse der med mennesker som satt med enorme mengder kunnskap om kultur, kart og mye mer.  Da jeg dro derfra var jeg helt sikker på at jeg skulle på #hack4no og levere bidrag til konkurransen der.

14890587_10153856616631175_5754622238851939487_o

Før helgens arrangement har Tord jobbet for å utvikle ideen som han skulle levere til konkurransen.
– Jeg landet på en kulturquiz-app som i første omgang var tiltenkt Fredriksten festning. Ideen var at man måtte besøke forskjellige steder på festningen for å få opp spørsmål tilknyttet stedet man var på.  Etter litt grubling kom jeg til at det enkelt kunne utvides til å gjelde flere områder. Jeg så for eksempel for meg at Idd og Enningdalen Historielag kunne lage en quiz basert på folke- og kulturminner i søndre Østfold. Halden Turist kunne lage en quiz basert på empirebygninger eller industri i sentrum for kulturturister, forteller han. I konkurransen nådde han ikke helt opp, men han fikk møte andre mennesker med spennende prosjekter på  #hack4no.
– På selve hackatonet møtte jeg mange gode hoder og traff på både kjente og ukjente utfordringer. Blant annet snakket jeg mye med en fra Fjell Kommune som skal være med-arrangør for sykkel-VM neste år. De ønsket seg en kartløsning for innbyggerne hvor man informerte om stengte veier, gode tilskuerplasser, parkeringsmuligheter og slikt. Dette er kanskje noe Halden kommune og Ladies Tour of Norway bør se på?

I tillegg til arrangementet for de voksne var det også et eget hackaton for barn.
– Alle barn som deltok fikk med seg hver sin Micro Bit. Det er en liten datamaskin som alle skolebarn i England har fått utdelt for å bedre den oppvoksende generasjons digitale kompetanse. Det har blitt en stor suksess og flere skoler i Norge har begynt å dele ut Micro Bit til sine elever, forteller Tord. Juniorhackerne fikk også besøk av Baibai og Huginn som er kjent fra YouTube.
– Vi voksne fikk også tid til å prate om Kodetimen. Det er en skoletime med programmering som er ferdig tilrettelagt for elever på alle klassetrinn. Læreren trenger ikke å ha erfaring med programmering, men erfaringer har vist at en del lærere kvier seg for å melde på sin klasse. Vi ble derfor oppfordret til å ta grep i våre hjemkommuner og stille vår kompetanse til rådighet.

Tord har i løpet av helgen knyttet mange nye kontakter han regner med å få god nytte av i det han planlegger av fremtidens prosjekter.  Han stusser over at han ikke møtte noen andre haldensere på #hack4no.
– Dessverre glimret IT-byen og Grensebyen Halden med sitt fravær. Jeg hadde håpet og trodd at det skulle være deltagere fra HiØ tilstede, særlig fordi det var fokus på felles nordiske data og løsninger. Men kanskje de stiller lag neste år?

Kommentarer

kommentarer