Ønsker seg publikum

Schneider-kanonen på Fredriksten festning skal igjen tas i bruk. Målet er å skyte i gang 17.mai-toget, men før den tid må kanonen testes. 

Den siste tiden har Fredriksten Artillerie Compagnies to mekanikere, Hans Georg Olsen og Hroar Gimming jobbet to dager hver uke for å istandsette kanonen. Schneiderkanonen er fra tidlig på 1900-tallet, produsert i Frankrike. Den kan dreies 360 grader og veier omtrent 50 tonn.

Underveis i prosessen har nysgjerrige kunnet følge med via facebooksiden til compagniet.

FAC10des
Dette ble lagt ut 10.desember: ” Fornøyd hylsemaker Hans Georg Olsen.”

FAC28jan
Dette ble lagt ut 28.januar: ” Arbeidet med restaurering av Schneiderkanonen på Fredriksten går framover. I dag har Hroar Gimming montert ny girkasse til elevasjonen, dvs. til heving av kanonrøret. Målet er å få kanonen klar til 17. mai, da vi håper å kunne skyte i gang barnetoget med salutt fra denne kanonen.”

12768403_1145702138803351_668420714798063297_o
Dette ble lagt ut 3.mars: “Både panserhette og kanon har blitt heist opp, og i dag har Hans Georg og Hroar polert svingen og smurt opp tannhjul og lagre. Dermed er det klart for å slippe ned kanonen igjen – så er det snart klart for skudd!”

Torsdag 10.mars kl. 10 skal kanonen prøveskytes, og Fredriksten Artillerie Compagnie ønsker seg gjerne publikum.
– Det er flott om noen vil ta turen til festningen når vi skal teste kanonen for første gang på 110 år på Fredriksten. Dessuten vil vi gjerne ha tilbakemelding fra folk i byen på hvordan det høres, sier Jens Bakke. Han forteller at de skal skyte med løskrutt for å teste mekanismen og lyden.
– Dette kan bli en fin saluttkanon. Inspirasjonen kommer fra Høytorp fort ved Mysen der de restaurerte en tilsvarende kanon i fjor.

Bakke gjør oppmerksom på at Prins Christians bastion vil være avstengt når prøveskytingen foregår, men oppfordrer publikum til å stå for eksempel ved Klokketårnet.

Kommentarer

kommentarer