Skuddene i Violgata

John Larsen er bare tjueto år når han blir skutt og drept i Violgata. Ingen blir noen sinne stilt for retten for mordet.Nå har Oddvar Rakeng skrevet en bok om den tragiske hendelsen. Kortromanen Skuddene i Violgata er nå ute for salg hos byens bokhandlere.

Det er oktober 1944. Oddvar er bare fem år, og andre verdenskrig er på hell. I oktober 1944 skal en tragisk hendelse ramme familien til Oddvar, en hendelse som Oddvar aldri har glemt. Nå har han skrevet en bok om det som skjedde.

Lastebilsjåfør John Larsen er kjæreste med en av Oddvars storesøstre.

Husker du John?

-Ja, jeg kan huske ham, forteller Oddvar, han var en morsom og utadvendt type. Han hadde egen lastebil, og var et par år eldre enn søsteren min. De som hadde lastebiler ble rekvirert av tyskerne, og John måtte kjøre for dem. Men han var ikke på oppdrag for tyskerne da han ble drept.

John Larsen. Bilde fra Oddvar Rakengs bok. Foto: Ellen Midtfjeld.

Det er en sen oktobernatt i 1944. Det er krigstider, og gatene er mørklagte. John skal slepe en kamerat med lastebilen da det utenkelige skjer.

-Kameraten fikk ikke start på bilen sin, forteller Oddvar, så John skulle trå til og slepe. Han hadde seks meter kjetting, og slepte kameraten opp Tordenskjoldsgate, rundt hjørnet ved Arbeidersamfundet og inn i Violgata. Der på fortauet står en tysk vaktpost på fire- fem soldater. En av soldatene skyter uten forvarsel John gjennom lastebildøra, og lastebilen raser inn i en lysmast i krysset mellom Violgata og Repslagergata.

Foto fra boken «Skuddene i Violgata». Foto: Ellen Midtfjeld.

John er død. Men det er krig, og ingen blir holdt ansvarlig for mordet. En konstabel Hjorth skriver en politirapport om hendelsen, men mordet nevnes ikke en gang i avisene. Alt John får er en dødsannonse i Amta.

-Vi vet ikke hvorfor tyskeren skjøt John, sier Oddvar. I politirapporten nevnes det at det smeller i en eksospotte – men det blir spekulasjoner. Trolig regnet John med at soldatene kjente ham igjen fra kjøreoppdrag han var rekvirert til, men så ble han skutt allikevel. Vi får nok aldri vite hvorfor John ble drept den kvelden.

Historien om lastebilsjåføren John som blir drept i Violgata er sjeldent fortalt i Halden, enda så tragisk den er. Oddvar syntes det var på tide at Johns historie ble fortalt. Derfor tok han kontakt med Riksarkivet i Oslo og fikk utlevert politirapporten om Johns død. Den viste seg å være detaljrik og fin. Dette ble utgangspunktet for Oddvars bok. Men boken er en roman, og skrevet med kunstnerisk frihet. Søsteren til Oddvar har fått et annet navn i romanen.

I politirapporten om mordet på John fant Oddvar mye verdifull informasjon. Bilde fra boken. Foto: Ellen Midtfjeld.

Hva husker du fra denne hendelsen selv?

-Jeg var bare fem år og yngstemann i familien, så jeg husker jo ikke så mye. Men jeg husker jo de alvorlige ansiktene. Jeg husker alvoret, det ble jo drama hjemme. Denne historien har blitt fortalt mange ganger i min familie. Det er en tragisk historie.

Storesøsteren til Oddvar rømte til Sverige etter mordet på John. Hun orket ikke å være i Halden etter at kjæresten var død. Oddvar så henne ikke på mange år. Søsteren ble værende i Sverige også etter at krigen var over. Hun stiftet familie i Sverige, og bodde der til hun døde.

Vil du lese historien om John Larsen som ble skutt i Violgata under andre verdenskrig? Boken Skuddene i Violgata kan du få kjøpt hos byens bokhandlere.

 

Kommentarer

kommentarer