Spinatkake til kaffen

Har du forsøkt deg på spinatkake? Dette saftige bakverket er noe du kan nyte til kaffen (eller teen, i mitt tilfelle), det hører ikke til på middagstallerkenen. Oppskriften har sine røtter i Tyrkia, men jeg har fornorsket og “forsunnet” den litt.

Olivenolje

Det tyrkiske ved kaken kommer til syne ved at det er olivenolje som er fettkilden, ikke margarin eller smør. Olivenolje har en ekstra hjertegunstig fettsyresammensetning, med mye enumettet fett som ikke har noen påvirkning på kolesterolnivået.

Spinat

Spinat er en supergrønnsak, rik på vitamin A, B, C, K, kalsium, kalium, jern og andre godsaker. Det er ikke mye fett i spinat, men en del av det som er, er omega-3-fett. Og så får du mye fiber og en haug antioksidanter også.

Fullkornsmel

Min erfaring er at de fleste kaker kan tåle en god del grovt mel. Jeg bruker oftest Fibramel, fordi det er laget av spesielle hvetesorter som har ekstra god bakeevne, selv når melet er 100 % sammalt. Bakeevnen hentes fra typen og mengden protein i hvetesortene. For hvete er ikke bare hvete! Bakeevnen varierer voldsomt. Og derfor kan du av og til oppleve at en og samme oppskrift kan gi ulikt resultat gjennom året, fordi melet forandrer seg.

Spinatkake i langpanne

Denne kaken ble til som en del av min cateringvirksomhet, se www.gunnhelenearsky.no. Jeg lager sunnere mat på oppdrag, til få eller mange. Og da ønsket var en sunnere kake som barn ville elske, fant jeg frem til denne grønne kaken. Det morsomme er at den også slår like godt an blant 3-åringer som 100-åringer (jeg har flere sykehjem som bruker oppskriften, med suksess!) og blant folk på min alder. Så sjansen er stor for at denne faller i smak hjemme hos deg også.

Ingredienser

6 egg

6 dl sukker

130 g ferdigvasket fersk babyspinat (ikke fryst spinat!)

1 dl olivenolje

2,5 dl yoghurt naturell

4 ss sitronsaft

5 dl hvetemel

5 dl sammalt fint hvetemel eller Fibra-mel

3 ts vaniljesukker

6 strøkne ts bakepulver

1/2 ts salt

Krem (kan sløyfes):

250 g kremost naturell

120 g smør, romtemperert

8 dl melis

4 ts vaniljesukker

Slik gjør du

Varm stekeovnen til 175 grader.

Klargjør en langpanne med bakepapir.

Kjør egg, sukker og spinat til en puré i food processor med kniv.

Kjør videre og spe med olje, yoghurt og sitronjuice.

Ha røren i en stor bolle og vend inn alt mel, vaniljesukker, bakepulver og salt.

Ha røren i langpannen og stek nederst i ovnen i ca. 30 minutter.

Allerede fra 25 minutters steketid begynner du å sjekke med en tannpirker om kaken er gjennomstekt. Ovner steker ulikt, så steketiden kan være kortere eller lengre enn 30 minutter.

La kaken avkjøles i pannen før du pynter den.

Kommentarer

kommentarer