Det store fallet

Små og store hadde møtt opp på festningen for åpningen av den nye utstillingen Det store fallet på Fredriksten museum fredag.

Blant de besøkende gikk uniformskledde fra både Fredriksten Artillerie Compagnie, de svenske Tössbo Compagnie, smålänska regiment og Fredrikshald borgervæpning. Folkemengden utgjorde således en god blanding av nåtidshistorie og 300 år gammel historie.

Det var som den svenske ambassadøren Axel Wernhoff sa i sin tale : Det er vel historisk i dag også, da det endelig lykkes for Karolinere å komme inn i festningen. De har kjempet i 300 år for det.

Avdelingsdirektør Lillian Nyborg ved Halden historiske samlinger fortalte om museets innhold, der Karl XII har stor plass, men det som hendte med Haldenserne er også en del av historien. Fallet til Karl XII var begynnelsen til slutten på den store nordiske krig som raste i Europa i nesten to tiår. For menneskene på 1700 – tallet var krig normaltilstanden. Hva skjer med folk som lever i krig? Hva skjer med samfunnet?

Lillian Nyborg har jobbet lenge mot åpningen av utstillingen. Bak står den svenske ambassadøren, samt formidler ved Østfoldmuseene Halden historiske samlinger Kristin Søhoel.

Lillian Nyborg fortalte at gjenstandene i og historien til museet gjenspeiler krigen, samfunnet og menneskene.

Den svenske ambassadøren Axel Wernhoff sa i sin tale at det er viktig å holde historien til Karl XII levende. Karl ble konge bare 15 år gammel, og var en seiersrik konge gjennom mange kriger. En omdiskutert mann på godt og vondt. Hans død skapte ny maktbalanse i Europa, og Sverige og Norge ble formet av dette.

I dag går Sverige og Norge hånd i hånd. Vi er viktige handelspartnere. I Oslo finner man de samme butikker som i Stockholm, går man ut og spiser i Oslo prater servitøren svensk. Det eneste gangen ambassadøren merket forskjell var da han skulle betale!

I 1716 reist`n – i 1718 datt`n

Varaordfører Anne-Kari Holm snakket i sin tale om hvor viktig det var å markere haldensernes heltemodige innsats i krigen mot svenskene. En viktig del av norgeshistorien.

Karl XII kom med sine soldater over Svinesund i 1716 til Torpum i Berg, før han dro videre inn i Halden. Svenskene angrep Fredriksten fra byen og kjempet seg oppover festningsfjellet. Mens disse kampene pågikk bodde de i husene på sydsiden. Da tok Haldenkvinnene affære. Anna Colbjørnsdatter og flere med henne satte fyr på sine egne hus, så de svenske soldatene ikke lenger hadde noe sted å bo.  Svenskene måtte flykte og tok beina fatt opp Svenskegata. «Ti vi heller landet brente enn det kom til fall »– vårt eget vers i nasjonalsangen.

Tidligere fiender side om side under markeringen av utstillingsåpningen fredag.

Et nederlag for Karl XII som ikke lenge etterpå også opplevde at Tordenskjold senket den svenske flåten i Dynekilen. Full av hevnlyst kom Karl tilbake i 1718. Da med 28000 soldater og 11200 hester over jordene på Idd. Over der golfbanen nå er og opp mot festningen. Fredriksten var bemannet med 2-3000 dansk-norske soldater. Karl var selv aktiv i slaget, og da han reiste seg opp av vollgraven ble han truffet av en kule.

Varaordfører Anne-Kari Holm fortale om hvordan haldenserne hadde mistet alt, men vunnet slaget. Svenskene mistet motet etter kongens død og reiste av gårde.

Varaordfører Anne-Kari Holm talte under åpningen av museet.

Koret Mixdur sang og Fredriksten attillerie compagnie smalt en salutt før Museet ble offisielt åpnet for publikum.

Utstillingen Det store fallet i Fredriksten museum er fylt med spennende Haldenhistorie og Karl XII-historie. Til og med det blodige undertøyet fra hans fall er der, utlånt fra Livrustkammaren i Stockholm. Se bilder fra den nye utstillingen her:

Karl XIIs’ sti ble også offisielt åpnet fredag. Den historiske stien går fra Torget i byen, opp gjennom festningen og til Karl XII -monumentet. Langs veien møter vi mennesker og deres historie. Åtte skilt representerer sju nasjoner, og det arbeides med å lage flere skilt i løpet av året. Den ungarske ambassadøren var med på festningen under åpningen. Ungarn er med og støtter prosjektet, og har bidratt med et skilt på stien.

Tössbo Compagnie

Fredriksten Artellerie Compagnie

Fredrikshald Borgervæpning

Det Smålänska regiment var også medvirkende.

Alle foto: Nina Røsnæs.

Kommentarer

kommentarer